Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Orosz-Grúz: tűzszünet

Grúzia, Oszétia - Azonnali tűzszünetre szólított fel Mihail Szaakasvili grúz elnök, miután hazája ellen irányuló átfogó orosz katonai invázióról beszélt. A grúz parlament jóváhagyta az államfő rendeletét a hadiállapotról, amely szombaton a kaukázusi ország egész területén életbe lépett.
A grúz elnök tűzszünetet kér

Hatálya egyelőre 15 napig tart. Az elnök elmondta: azért kénytelen ehhez az eszközhöz nyúlni, mert Oroszország részéről katonai agresszió fenyegeti Grúziát. Tbiliszi pénteken indított támadást Dél-Oszétiában, hogy visszaszerezze a terület fölötti ellenőrzést. Oroszország, amely szoros kapcsolatokat ápol a szakadár térséggel, és békefenntartókat állomásoztat ott, válaszul harckocsik százait és csapatokat vezényelt a térségbe.

 "Az ajánlatom azonnali tűzszünetre, a csapatok szétválasztására és minden olyan terület fegyvermentesítésére szól, ahol összecsapások vannak." Hozzátette, hogy "Grúzia kész megtenni az első lépést, feltéve, ha nem alakul ki nemzetközi vákuum és komoly nemzetközi folyamat" kezdődik.

Tűzszünet lesz?
Tűzszünet lesz?

A harcok azzal fenyegetnek, hogy szélesebb körű háborúvá fejlődnek Oroszország és Grúzia között, amely azzal vádolta Moszkvát, hogy bombázza városait, kikötőit és légi támaszpontjait. A majdani NATO-tagságot dédelgető Grúzia felkérte a nemzetközi közösséget, segítsen véget vetni az orosz agressziónak.
Kaka Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára kijelentette: országa nemzetközi katonai segítséget kérhet, attól függően, hogy miként alakul a helyzet Dél-Oszétiában.

A történtek valószínűleg feszültséget okoznak majd Moszkva és Washington viszonyában is. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton hangoztatta, hogy azok is felelősséget viselnek, akik felfegyverezték és kiképezték a grúz katonákat. Ezzel nyilvánvalóan Washingtonra célzott, noha név szerint nem említette az Egyesült Államokat.

Halottak

A grúz fél tüzérségi tüzében 12 orosz békefenntartó esett el és 150-en megsebesültek - közölte a parancsokság.

Az oszét fegyveres erők teljes ellenőrzésük alatt tartják Chinvalit, Dél-Oszétia fővárosát - jelentette be a szakadár kormány szóvivője péntek este. Előzőleg Mihail Szaakasvili grúz elnök pontosan az ellenkezőjét jelentette be: majdnem egész Dél-Oszétia, benne Chinvali grúz elfoglalásáról beszélt a televízióban.

Chinvali egész városa Dél-Oszétia önvédelmi erőinek ellenőrzése alatt áll a jelen pillanatban (közép-európai idő szerint 20:25 órakor) - mondta Irina Gaglojeva, a szakadár kormány szóvivője, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett. A grúz fél kísérleteket tesz Chinvali déli peremvárosainak elfoglalására, folynak a harcok - tette hozzá.
 
Mihail Szaakasvili grúz elnök a nemzethez intézett péntek esti tévészózatában viszont kijelentette, a grúz kormány erői teljes egészében ellenőrzésük alá vonták Chinvalit és szinte egész Dél-Oszétiát. Szavai szerint csak Dél-Oszétia északi Dzsava körzete kivétel, az még nem került a grúz kormányerők kezére. Bejelentette, hogy harminc grúz esett el a pénteki harcokban.
 
Az orosz külügyminiszter pénteken arra kérte amerikai kollégáját, hogy állíttassa le Grúziával a dél-oszétiai agressziót, ahogy Moszkva az eseményeket minősíti. A minisztérium internetes oldala szerint Szergej Lavrov a nap folyamán háromszor beszélt Condoleezza Rice-szal. A hívásokat az amerikai politikus kezdeményezte. A megbeszéléseken Lavrov megpróbálta meggyőzni az amerikaiakat, hogy sürgősen rá kellene venniük a grúzokat "a törvénytelen akciók leállítására, fegyveres erőik visszavonására a konfliktusövezetből, és a korábbi egyezmények betartására".
 
Lavrov hasonló tartalmú üzeneteket küldött Javier Solanának, az Európai Unió fő kül- és biztonságpolitikai megbízottjának és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszternek a jelentés szerint.

Oroszok Dél-Oszétiában

Orosz tankok érkeztek az elszakadásra törekvő Dél-Oszétia fővárosába pénteken - jelentette Mihail Szaakasvili grúz elnökre hivatkozva a BBC brit közszolgálati média. Péntekre virradóan grúz csapatok lőtték a várost, hogy megtörjék a lázadók ellenállását.

A grúz nemzetbiztonsági tanács titkára korábban azt mondta, háború lesz Grúzia és Oroszország között, ha orosz csapatok lépnek az elszakadni próbáló területre. Dmitrij Medvegyev orosz elnök pedig közölte, hogy megvédik állampolgáraikat Dél-Oszétiában.A grúz belügyminisztérium egy szóvivője azt közölte: orosz csapatok bombázzák Dél-Oszétia fővárosát, és a terület egy részét már el is foglaltál az orosz katonák. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője eközben azt jelentette be, hogy több mint tíz orosz békefenntartó katona meghalt, harminc pedig megsérült a grúz támadásokban. A BBC értesülései szerint legkevesebb 15 civil is életét vesztette a harcokban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter "etnikai tisztogatásról" beszélt az orosz televízióban. A politikus azt mondta, több dél-oszétiai faluban is etnikai tisztogatásról számoltak be, a menekültek száma pedig egyre nő. A miniszter hozzátette, hogy szerinte Grúzia azért tudta megtámadni Dél-Oszétiát, mert a nyugati hatalmak katonai támogatást nyújtottak neki. Grúzia azt állítja, orosz vadászgépek támadtak meg egy repülőteret a grúz főváros, Tbiliszi közelében. Mihail Szaakasvili grúz elnök pedig azt közölte, hogy a grúz hadsereg lelőtt két orosz vadászgépet. Oroszország tagadja, hogy grúz célpontokra támadtak volna, és hogy elvesztettek volna két repülőt. A NATO, az Egyesült Államok és az Európai Unió a harcok azonnali felfüggesztésére szólította fel a szembenálló feleket.

Háborús övezet

Grúzia pénteken, magyar idő szerint délután egykor, három óra hosszára beszüntette a támadásait a szakadár Dél-Oszétia ellen, és humanitárius folyosót nyit, hogy a civil lakosság elhagyhassa a területet - jelentette be a grúz főváros, Tbiliszi polgármestere az állami televízióban.

Háború lesz Grúzia és Oroszország között, ha orosz csapatok lépnek az elszakadásra törekvő Dél-Oszétia területére - közölte pénteken a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára. A bejelentés után nem sokkal a három legnagyobb orosz hírügynökség azt jelentette: egy orosz katonai konvoj belépett Dél-Oszétiába, miközben az orosz elnök közölte, hogy megvédik állampolgáraikat."

Ha igaz a hír, hogy orosz csapatokat küldtek Dél-Oszétiába, az azt jelenti, hogy háborúban állunk Oroszországgal" - közölte a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Ezt a kijelentést azután tette, hogy az AFP tudósítója orosz tankokat, teherautókat és katonákat látott Dél-Oszétia felé haladva. Közben az orosz hírügynökségek azt jelentették, hogy egy orosz katonai konvoj belépett az elszakadásra törekvő grúz tartományba. Dmitrij Medvegyev orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy nem hagyják büntetlenül orosz állampolgárok halálát, és készek megvédeni az orosz állampolgárokat, bárhol is tartózkodjanak. Marat Kupahmetov, az orosz békefenntartó erők parancsnoka közben azt közölte, hogy a grúz hadsereg támadása miatt szinte teljesen elpusztult a dél-oszét főváros, amelynek lakosainak nagy része orosz állampolgár.

Tűzszünet

Gigi Ugulava azt is hozzátette: "a szeparatista harcosoknak amnesztiát ajánlunk. "Eközben az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin azt mondta Pekingben, hogy az orosz önkéntesek készek harcolni Dél-Oszétiában, és nehéz lenne őket visszatartani - tudatta a kormányfő szóvivője.

Dmitrij Peszkov szóvivő szerint ezt Putyin George W. Bushnak mondta az olimpiai megnyitó előtti megbeszélésükön. Az orosz kormányfő már korábban, péntek reggeli reakciójában megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba Grúziával szemben. A Nemzetközi Vöröskereszt humanitárius folyosó megnyitását sürgette, mert jelentéseik szerint a mentőautók nem mozoghatnak, a kórházak pedig megteltek, sokszor már a folyosókon műtenek. A nemzetközi szervezet egyben a humanitárius jogok betartására szólította fel mindkét felet, arra kérvén őket, hogy ne lőjenek civilekre.Korábban

A grúz elnök azt is elmondta televíziós megszólalásában, hogy Dél-Oszétia nagy részét "felszabadították" az éjjel zajló offenzíva során, és felszólította Oroszországot, hogy fejezze be a dél-oszét "főváros", Chinvali elleni légitámadásokat.

Az orosz média szerint az éjjeli támadás során grúz SU-25 vadászgépek bombázták a szakadárok pozícióit, és az orosz valamint a helyi szakadár források szerint civilekre is támadtak, mivel egy Kvernet nevű falut és egy humanitárius segélyt szállító konvojt is támadás ért. A Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök elítélte a grúz akciót, és megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba.


Putyin azt is hozzátette: megbeszélte az eseményeket a kínai vezetőkkel és George W. Bush amerikai elnökkel is, akik egyetértettek vele. "Mindenki egyetért - senki nem akar háborút" - mondta. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa aggodalmának adott hangot a súlyosbodó harcok miatt, de nem született egyezség egy közös nyilatkozatról, amelyben felszólítanák a harcoló feleket az erő alkalmazásának befejezésére.

Marat Kulahmetov vezérőrnagy, a grúz, orosz és dél-oszét zászlóaljakból álló vegyes békefenntartó erők parancsnoka szerint a grúzok légicsapásokat is mértek a szakadárok állásaira. A tábornok azt mondta, hogy öt Sz-25-ös harci gép is részt vett a támadásban. Dmitrij Medojev, a szakadár grúziai tartomány moszkvai képviselője elmondta, hogy a konfliktusnak dél-oszét halálos áldozatai is vannak, ezen kívül sok a sebesült.

Az orosz külügyminisztérium bejelentette, Moszkva a dél-oszétiai vérfürdő feltartóztatásán fáradozik, és arra kéri a világ közösségét, hogy nyújtson neki támogatást ehhez. A tárca közleményét Borisz Malakov szóvivő olvasta fel. A dokumentum szerint még nem túl késő feltartóztatni a vérfürdőt, és megállítani azt a folyamatot, amely az áldozatok számának a növekedéséhez vezet. Oroszország kérésére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának a rendkívüli ülését.

Az Európai Unió és a NATO a dél-oszétiai harcok azonnali leállítását szorgalmazta pénteken. Egy meg nem nevezett uniós tisztségviselő közölte, hogy az EU-t nagyon aggasztják a dél-oszétiai harcok. Brüsszel arra szólít fel minden felet, hogy vessen véget az erőszaknak. "Nagyon gondosan figyelemmel kísérjük (a fejleményeket), nagyon aggaszt bennünket a helyzet alakulása" - mondta. Megismételte az EU korábbi üzenetét, amelyben az unió az erőszak azonnali beszüntetését szorgalmazta. Hozzátette, hogy az unió soros francia elnöksége konzultációt folytat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) a dél-oszétiai helyzetről.

Közölte, hogy Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön telefon beszélt Mihail Szaakasvili grúz elnökkel, akit visszafogottságra és a kérdés tárgyalásos rendezésére szólított fel.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár egy közleményben tudatta pénteken, hogy nagyon aggasztják a Dél-Oszétiában történtek. Felszólított minden felet arra, hogy azonnal szüntessék be a fegyveres összecsapásokat, és kezdjenek közvetlen tárgyalásokat.

Olvasóink írták

 • 7. amindenit 2008. augusztus 11. 14:33
  „Feltételezem hogy innét senki nem volt grúziában mostanában.Tul sokan vagyun akik okosak...én háború ellenes vagyok,de azért a két vezér verekedését szivesen megnéznén...mint hogy ártatlan emberek haláláról olvassak.És hogy utána nézzek-e,szerintem nézzen utána a cikk írója,és legyen bele irva minden lényeges dolog!”
 • 6. DrDon 2008. augusztus 11. 13:24
  „Vanda, én pedig azt sajnálom, hogy bárki elhiszi, hogy ez a háború nemzetiségi ellentétekről szól. Nem állítom, hogy a grúzok nem követtek el semmit. Csak abban vagyok biztos, hogy az orosz támadáshoz ez csak ürügy volt. Mint ahogy a történelem folyamán mindig csak ürügy volt a kis népek sorsa a nagyhatalmi játszmákban. Oroszo. ugyanazt teszi, mint az USA Irakban - gazdasági okokból háborúzik.

  Az olaj drága, az emberélet sajnos olcsó.”
 • 5. Vanda 2008. augusztus 11. 08:26
  „Nagyon sajnalom hogy valos infók nélkül kell véleményt alkotnotok ... ugy az ottani népirtásrol, amit gruzok követnek el Oszétiában fogalmatok sincs. Hol van Oszetia, miért Dél- és Észak... De talán nem is érdekel, túl bonyolult ez nektek - utána kell nézni, olvasni forrásokat .. macera.
  O, itt van nektek egy egyszerü megoldás - lásd. Koszovo”
 • 4. kim 2008. augusztus 10. 15:51
  „Igen állítólag a XXI. sz-ban élünk, és ez elég indok kéne legyen, hogy ne háborúzzanak.
  Az oroszok a Fekete tengeri kikötőt támadják, amivel lehetetlenné teszik a kaukázusi olaj Nyugat-Európába szállítását (nem Oszét terület!).
  Grúziában USA barát van kormányon, és Izraeli katonai szakértőkkel valamint fegyverekkel rendelkezik - és ők nincsenek mindenütt csak úgy jelen.
  (forrás: index címlap)”
 • 3. amindenit 2008. augusztus 10. 15:19
  „kim!
  szerintem olvasd végig a feni cikket mert köze nincs az olajhoz,persze attól még lehet.De azt hozzá teszem hogy én csak innét tudtam meg az eseményeket.
  Irtam hogy nem tudom miért,de feltételezem hogy most semmi köze amerikának és izraelnek ehhez a háborúhoz.ha vége lesz az olimpiának és folytatni kell a háborút?Ez már eléggé primitiv lenne.azért már csak a 21-edik században élünk.vagy még se?”
 • 2. kim 2008. augusztus 10. 10:38
  „amindenit: miért:? olaj. Kik:? Oroszo, USA, Izrael.

  ... és az ókorban olimpiai játékok idején szüneteltek a városállamok közti háborúk.”
 • 1. amindenit 2008. augusztus 10. 05:04
  „Nem tudom hogy miért van az a baromság,de azt igen hogy ártatlan emberek halnak meg,olyanok akik parancsot teljesítenek.állljon ki egymással szembe a két vezér aztán verjék összeegymást.Nem kell itt meghalni mint a világháborukban meg a sok ÖKÖRSÉGŰKBEN!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyóba fulladt egy francia lány Dalmáciában

Horvátország - Meghalt egy kenutúrán részt vevő 16 éves francia lány Horvátországban - adta hírül… Tovább olvasom