Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Orosz-Grúz: orosz egységek a grúz főváros közelében

Oroszország - Negyven kilométerre közelítette meg a grúz fővárost, Tbiliszit pénteken egy tíz csapatszállítóból álló orosz konvoj - közölte az AFP tudósítója. Az egy hete kezdődött harcok óta nem voltak ilyen közel orosz katonák Tbiliszihez.
A szakadár grúz területhez, Dél-Oszétiához közel eső Gori városából indult orosz katonai konvoj a Tbiliszibe vezető országúton, Igoeti falu közelében állt meg. A tíz páncélozott csapatszállító jármű fele ezután észak-keletre, Lamiskana falu felé indult.

Az oroszok azzal magyarázták a csapatmozgást, hogy az visszavonulásuk megszervezésséhez szükséges - közölte a grúz védelmi minisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A szóvivő szerint nem valószínű, hogy az orosz magyarázat igaz lenne. Az orosz csapatok ezalatt továbbra is ellenőrzésük alatt tartják Gori városát, egy korábbi hivatalos indoklás szerint azért, hogy biztonságba helyezzék az ott maradt fegyvereket. Orosz katonák egy nappal korábban megjelentek a Fekete-tenger partján fekvő Poti grúz kikötővárosban és a nyugat-grúziai Zugdidi város környékén is.


Korábban:

Oroszország hétfőn tagadta azt a grúz állítást, miszerint elfoglalták Gori városát. A grúz elnök eközben azt állította, hogy az orosz hadsereg már Grúzia nagy részét elfoglalta, de a főváros biztonságban van.
Oroszország annyit elismert, hogy grúz célpontokat támad Abházia közelében.Az orosz védelmi minisztérium hétfőn tagadta azt a grúz állítást, miszerint az orosz hadsereg elfoglalta Gori grúziai várost - jelentette az Interfax orosz hírügynökség, a védelmi minisztérium egy meg nem nevezett szóvivőjére hivatkozva.

Korábban Alexander Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács egy munkatársa azt mondta, hogy az orosz hadsereg bevonult a grúziai Gori városába, a grúz katonák pedig már a főváros védelmére készülnek. Mihail Szaakasvili grúz államfő hétfői televíziós beszédében azt mondta, az orosz katonák kezén van Grúzia nagy része. Az elnök szerint a nemzetközi közösségnek a humanitárius segélyen és a közleményeken kívül mással is kéne támogatnia Grúziát. A grúz főváros, Tbiliszi ugyanakkor biztonságban van - jelentette ki az államfő. Oroszország elismerte, hogy az elszakadásra törekvő tartományokon - Abházián és Dél-Oszétián - kívüli, grúz célpontokra támad.

Az Abházia közelében fekvő Szenaki városból kiszorítottak egy grúz katonai egységet, és megsemmisítették tűzerejüket - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség, védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva. Az orosz fegyveresek ezután elhagyták a várost - közölte a hírügynökség. Állítólag azért vonultak be a városba, hogy megakadályozzák a grúzok újabb támadását a másik szakadár tartományban, Dél-Oszétiában. A grúz hadsereg péntekre virradóan indított támadást Dél-Oszétia fővárosa ellen, hogy visszafoglalja a területet.

Oroszország válaszképp katonákat és tankokat küldött a térségbe, szombaton pedig grúz területekre mért légicsapásokat. Mihail Szaakasvili szombaton hadiállapotot hirdetett, és tűzszünetre szólította fel Oroszországot. Később a másik elszakadni akaró területre, Abháziára is átterjedt a konfliktus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz katonák a nagyvárosokban - sikeres volt a terv

Olaszország - Az első eredmények alapján sikeresnek nevezte pénteken az olasz belügyminiszter, hogy… Tovább olvasom