Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

OROSZ-GRÚZ - Magyar külügyi reagálás

OROSZ-GRÚZ - A magyar külügyminisztérium kedden bírálta az orosz parlamentet, amiért a két szakadár grúz tartomány, Dél-Oszétia és Abházia önálló államként való elismerésére szólította fel a világ többi parlamentjét. Erről a tárca közleményt adott ki, amelyet eljuttatott a Független Hírügynökséghez is.
A Külügyminisztérium állásfoglalása szerint "ez a lépés nem szolgálja a Kaukázus térségének stabilitását, s nem mozdítja elő a már eddig is nagyon súlyos emberi és anyagi áldozatokkal járó konfliktus tárgyalásos rendezését". Hétfőn az orosz parlament nemcsak az ENSZ-tagállamok parlamentjeit szólította fel a két grúz szakadár tartomány önálló államként való elismerésére, hanem egy másik határozatban az orosz államfőt, Dmitrij Medvegyevet is.

George Bush amerikai elnök és a vezető európai politikusok, köztük Angela Merkel német kormányfő a Medvegyevhez intézett orosz parlamenti felhívást kritizálták. Sorban szólították fel Medvegyevet, hogy vesse el az orosz parlament határozatát. A magyar Külügyminisztérium az orosz Dumának a világ parlamentjeihez intézett felhívását bírálva egyoldalúnak minősíti az orosz parlament kezdeményezését, és leszögezi, hogy az "nem lehet jogi alap a kérdés rendezéséhez".

Az orosz parlament lépése "nincs összhangban az Európai Unió elnöke és az Oroszországi Föderáció elnöke által kidolgozott, a nemzetközi közösség széleskörű támogatását élvező megállapodással sem" - húzza alá a magyar Külügyminisztérium közleménye. "A Magyar Köztársaság az Európai Unió és a NATO tagjaként szilárdan kitart amellett, hogy ezt a konfliktust tárgyalások útján, békés eszközökkel kell és lehet megoldani, tiszteletben tartva Grúzia területi épségét és nemzetközileg elismert határait" - szögezi le a magyar külügyi állásfoglalás.

Olvasóink írták

 • 6. NAGY-MAGYARORSZÁG ÁLLAMPOLGÁRA 2008. augusztus 29. 18:00
  „Bármennyire is ellenszenvesek az oroszok 56 leverése miatt,mégis nekik van igazuk!Grúzia elnyomta a területén élő más nemzetiségeket.Dél-Oszétiában,s abháziában is alig van grúz nemzetiségű lakos.Vajon a népek önrendelkezési joga miért nem érvényesül a világban?Amerika,nagyon helyesen függetlenséget adott koszovónak,így ne csodálkozzon hogy Oroszország is elismeri a grúzok által elnyomott népek kinyilvánított függetlenségét.Magyarországnak is támogatni kellene oroszországot,hiszen a környező országokban élő nagyszámú magyarságtól még az autonómia lehetőségét is elveszik a román,szerb,szlovák,ukrán soviniszta politikusok.Vajon ők miért nem élhetnek az önrendelkezési joggal?”
 • 5. tanja 2008. augusztus 27. 15:27
  „Igen, megválasztottunk öket, ök tükröznek az ország szellemi állapotát, ahogy Hitler anno a németekét.”
 • 4. Dew 2008. augusztus 27. 14:26
  „Persze, hogy nem muszáj, de ők képviselik az országot. A második véhába is csak pár politikus lépett be, mégis az egész nemzeten verték el a port.”
 • 3. Tanja 2008. augusztus 27. 08:31
  „Ki nyalja? nem muszálj azonosulni velük ... ez csak par ember, aki beszél ország nevében, semmi több.”
 • 2. Dew 2008. augusztus 26. 22:40
  „Miért van olyan érzésem, hogy már megint a rossz hátsót nyaljuk?”
 • 1. Tanja 2008. augusztus 26. 20:22
  „Igen, Oroszország megtette ezt a egyedül lehetséges lépést, melyet morál, jóg és történelem igazolja!
  A magyar Külügy nem tehet mást - a NATO tagság kötelez :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsapások a Notting Hill-i karnevál végén

Nagy-Britannia - Több mint 300 embert vettek őrizetbe Nagy - Britanniában keddre virradóra a Notting Hill karnevál végén, miután súlyos összecsapások robbantak ki a bandák, majd a közbeavatkozó rohamrendőrök és a bandatagok között. A londoni hatóságok közlése szerint több rendőr megsérült. A kétnapos londoni Notting Hill karnevál, Európa legnagyobb utcabálja. Tovább olvasom