Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Óriási jégtömbök szakadtak le az Északi-sarki jégmezőről

A globális felmelegedés újabb jeleként húsz négyzetkilométer felületű jégtömb szakadt le két darabban az Északi-sarkvidék közeli kanadai jégmezőkről a Kanadai Sarki-Szigetvilágban, jelentették a kanadai jégfigyelő szolgálatok. Három év óta ez volt a legnagyobb jégleválás az Északi-sarkvidéken.
A 2005-ös augusztusi esetben egy 66 négyzetkilométeres jégtábla vált le a szárazföldhöz kapcsolódó jégmezőről. Akkora energiafelszabadulással járt ez, hogy észlelte a 250 kilométerrel távolabbi kanadai földrengéstani állomás. De csak később, a műholdas felvételek alapján derítették ki, hogy mi okozta a rengést.

A mostani két jégsziget július 22 táján, a másik július 22-ről 23-ra virradóan történt, állapította meg a kanadai jégfigyelő szolgálat műholdfelvételek és repülőgépes megfigyelő repülések alapján. A két jégdarab az Ellesmere-szigethez kapcsolódó jégmezőről vált le. A Magyarországnál kétszer nagyobb sziget északi partjai mentén 5 óriási jégmező van, ezek a tengervízből keletkeztek 4 ezer éve, több mint 10 méter vastagok, de hozzá vannak fagyva a parthoz.

A 20. század folyamán ennek az 5 nagy jégmezőnek a 90 százaléka eltűnt. Áprilisban fedezeték fel, hogy az 5 jégmező legnagyobbika, a Ward Hunt össze-vissza van repedezve, vagyis láthatóan megindult a szétesése. Most erről a jégmezőről szakadt le a két nagy jégtábla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres leszámolás Mexikóban

Mexikó - Egy rendőrfőnököt és további tíz embert gyilkoltak meg szerdán a mexikói Ciudad Juarezben -… Tovább olvasom