Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Orbán csodát ígér

Terjedelmes cikket közölt pénteki számában az Orbán-kormány politikájáról "Orbán élesen szembehelyezkedett a pénzügyi világgal, és magyar csodát ígér" című szerkesztőségi cikkében a Polska - The Times című lengyel jobboldali liberális napilap.

Amikor Orbán áprilisban hatalomra került, azzal vádolta elődeit, hogy üresen hagyták az államkasszát. Ma azt mondja: Magyarország hamarosan bevezeti az eurót - áll a cikkben, mely Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkárának ígéretét idézi, aki szerint ez talán már 2014-ben vagy 2015-ben megtörténhet.

A lengyel lap szerint ez rendkívül becsvágyó terv, mely mindenkit meglepett, s közgazdászok emlékeztetnek, hogy Magyarország nem teljesíti az euró bevezetésének egyik fő feltételét, a 3 százalékos költségvetési hiányt. De Orbán csapata azt állítja, hogy ez már a jövő évben megvalósul. Egyebek között éppen ezért vezette be a kormány július végén három évre a bankadót, amely a remények szerint évente 650 millió eurót hoz a konyhára.

"Brüsszeltől Washingtonig jajveszékelést és felháborodást hallani" - folytatódik a Polska - The Times cikke. "A magyarok nemet mertek mondani, mint a leigázott emberek egy olyan világban, ahol intelligens majmok uralkodnak" - utalt a kommentár A majmok bolygója című filmre. Orbán elutasította az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követeléseit, nemet mondott a további költségvetési megszorításokra és nadrágszíjmeghúzásokra. "A pénzarisztokraták üres kézzel távoztak, bajszuk alatt a magyar valuta összeomlásáról és a magyarok felelőtlenségéről morogva... A forint esett, majd erősödött, ismét esett, de az ország keményen kitartott".

A lengyel lap szerint a magyar kormány a gazdasági növekedést adócsökkentéssel, a gazdaság kifehérítésével igyekszik elérni, és egyszerűsítette a rendkívül bonyolult üzletszabályozási rendszert. A 20 milliárd eurós hitelcsomag után az EU-nak és az IMF-nek joga van tárgyalni a magyar pénzügyi stratégiáról. De a 90-es években - ugyanennek az IMF-nek a nyomására - végrehajtott privatizációk után, melyek a térség nagy részét ugarrá változtatták, a magyaroknak is joguk van a maguk igazához ragaszkodni.

A cikk szerint nagyobb tétről, az egyes országok - főként a kisebbek - szuverenitásáról és autonómiájáról van szó. Brüsszel és Strasbourg a globalizálódó világban lopva példátlan mértékű politikai és jogi hatalmat sajátított ki magának. Az egyes országok sorsát mind nagyobb mértékben globális pénzügyi körök és nemzetközi intézmények határozzák meg. Ezek paradox módon ugyanazt a szalámitaktikát alkalmazzák, mint a kommunisták a második világháború után: apránként leszeletelik az országok függetlenségét és szuverenitását, míg azok egy nap arra ébrednek, hogy nem maradt belőle semmi.

A lengyel lap kitér az Orbán-kormány politikájával szembeni bírálatokra, melyek szerint a kormány a független intézmények élére saját embereit állítja, s ez a demokratikus egyensúlyok rendszerének megbomlásával fenyeget. Ugyanakkor megállapítja, hogy "a nyolcéves szocialista kormányzás idején meghonosodott korrupció és stagnálás után" kevesen kétlik, hogy az országnak szüksége van a "kártyák újraosztására". Budapesten egyesek tréfásan "viktoriatúrát" emlegetnek, de ahhoz, hogy szembe tudjon szállni az EU-val és az IMF-fel, az országnak talán valóban erre van szüksége - állapítja meg a Polska - The Times.

Európai pénzügyi körök a bankadó kapcsán elsősorban attól rettegnek, hogy a magyar példa a szomszédoknál követőkre lel. Pedig a bankok alaposan rászolgáltak erre az adóra, hiszen a magyar gyötrelmek jelentős része éppen az ő rovásukra írható - utalt a cikk a svájci frankban folyósított hitelekre.

A magyarok 1956-ban felkeltek a szovjet zsarnokság ellen, abban a reményben, hogy mások is követik majd őket. Ez nem történt meg. Lehet, hogy mostani felkelésük a kapitalista zsarnokok ellen viszont követőkre talál - fejeződik be a lengyel lap cikke.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. janika 2010. szeptember 20. 06:15
  „Az MSZP hazudott! A FIDESZ is hazudik, Akkor az JOBBIK-ba kell bízni?-vagy az LMP-be?”
 • 33. fortuna54 2010. szeptember 19. 21:03
  „18-as nasi.Ezt komolyan igy látod? Ejnye-bejnye.”
 • 32. háté 2010. szeptember 19. 12:48
  „Közlemény: pert nyert a Fidesz a Fidesszel szemben

  Szeptember 16-án (csütörtökön) megtartott tárgyaláson a 19.P.20.543/2010.sz.perben a Fővárosi Bíróság (Dr.Pataki Árpád bíró) megsemmisítette a Fidesz Országos Választmányának 2009.december 15-én a nagyatádi Fidesz alapszervezet feloszlatása ügyében hozott határozatát, mivel a Fidesz a saját alapszabályát sem betartva, törvénysértően járt el.
  Egyetlen fideszes alapszervezet az országban, amely pert indított - és nyert - a Fidesszel szemben, egy ilyen jellegű ügyben!”
 • 31. 49. 2010. szeptember 19. 11:00
  „"Márpedig az állam megtartja, amit ígér.
  Ha pénzt ígér, azt is megtartja."
  /Karinthy Frigyes/”
 • 30. tosa2 2010. szeptember 19. 09:25
  „háté. itt a tényekkel senki nem törődik, csak hajtogatják a magukét az okosok.
  Hiába írod le az igazat, e felett elsiklik a szemük, kikerülik a tényeket, nem
  ezekre válaszolnak.”
 • 29. fortuna54 2010. szeptember 18. 22:53
  „nasi,Te sürgössen keres fel,egy elmegyógyászt.Agódom érted.”
 • 28. háté 2010. szeptember 18. 21:16
  „14. hozzászólás Komissar
  --
  lehet, hogy amnéziás vagyok, kik is uralkodtak akkor?---lehet!--bizony O.V.-volt a cézár.

  20. hozzászólás Csetneky 2010.09.17. 23:37
  Miután az Mszp elqurta és azt követően eladta az országot az IMF-nek, nem sok lehetőség maradt

  Nem az maszop qrta el. ezek a mocskok csak tovább vitték!
  Orbán és bandája tette!--ők irányították az országot 1998-2002-ig!

  2001. évi LVIII. törvény
  a Magyar Nemzeti Bankról
  Az Országgyűlés törvényt alkot a Magyar Nemzeti Bankról, annak elsődleges céljairól, alapvető feladatairól, intézményi, szervezeti, személyi, pénzügyi függetlenségéről, működéséről, figyelemmel a fejlett piacgazdaság követelményeire.

  I. Fejezet
  A MAGYAR NEMZETI BANK JOGÁLLÁSA, ELSŐDLEGES CÉLJA ÉS ALAPVETŐ FELADATA

  1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Magyar Köztársaság központi bankja. Az MNB a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja.
  (2) Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől.
  Tehát nem fogadhatnak el egy magyar intézménytől sem utasítást, csak az Európa Központi Banktól.”
 • 27. zeta62 2010. szeptember 18. 20:25
  „Azért azt már eldönthetné a fityesz, hogy akkor most semmink sincs, vagy pedig olyan jól áll a szekerünk, hogy egy éven belül megvan az euró bevezetésének a feltétele? Már elfelejtették, mikor mit hazudtak?”
 • 26. HR_XAR 2010. szeptember 18. 19:58
  „poro, hány éves vagy? hiszel még a mesékben?

  komolyan ti fideszesek olyan szánalmasak vagytok. Mint egy csapat drogos és zavaradotott elmebeteg fanatista gyülekezet. Egy elordítja magát a többi béget és közben bilibe lóg a kéz.”
 • 25. csompi1 2010. szeptember 18. 17:35
  „Jerry!
  ."A kormány szava nem úri becsületszó, amit be kel tartani" - ezt az emeszpés Medgyessy mondta 1988-ban, Orbánozáshoz rossz idézet...”
 • 24. máris 2010. szeptember 18. 13:38
  „poro ! EZT AKARTAM LEÍRNI ÉN IS !!!!!”
 • 23. poro 2010. szeptember 18. 12:38
  „Jerry,
  hidd el nem csak ígérget, lesz amit be is vált. A rohadt kommcsi MSZP és pribékjei mit ígérgetteK - és mi lett belőle? ?”
 • 22. Jerry 2010. szeptember 18. 12:04
  „Az,hogy Orbán ígérget,az nem csoda, hanem fideszes gyakorlat.A csoda az lenne, ha ígéreteiből csak egyet is betartana."A kormány szava nem úri becsületszó, amit be kel tartani" ´ "Egy dolog választást nyerni, egy másik kormányozni" ov idézetek az első királysága idejéből.”
 • 21. Ibrox 2010. szeptember 18. 00:12
  „az lenne a csoda,ha nem törölne a moderátor...”
 • 20. Csetneky 2010. szeptember 17. 23:37
  „Miután az Mszp elqurta és azt követően eladta az országot az IMF-nek, nem sok lehetőség maradt. Viszont azt a keveset is ki lehet használni. Már külföldön is látják. Tehát elvtársak, konyec!”
 • 19. Sagittarius 2010. szeptember 17. 23:26
  „Éljen Viktor!!
  Éljen a királysága!”
 • 18. nasi12 2010. szeptember 17. 23:12
  „Az euró bevezetése előtt, nem kötelező semmiféle nyomorgató, sanyargató rendelkezéseket életbe léptetni.
  Ez csak egy hazug állítás.
  Pl. Szlovéniában a politikusok összeültek, és eldöntötték, hogy hétfőtől legyen az ország fizetőeszköze az euró, és hétfőtől, az-az 2007. 01.01. hétfőjétől az abban a pillanatban érvényes aktuális árfolyamon átálltak az euróra.
  Nem szarakodtak az IMF-el, meg a valutaalapokkal, meg az összes gazemberrel, meg a 3%-os hiánycéllal, hanem szépen csendben bevezették, az aznapi árfolyamon.
  Ilyen egyszerű az egész!”
 • 17. nasi12 2010. szeptember 17. 22:52
  „Én díjazom Sárközi eltökéltségét, hogy megtisztítja országát a bűnözőktől, sőt még fizet is nekik, ha önként távoznak, de Románia és Bulgária is óriásit hibázik, ha a buszokon levő embereket befogadja, és nem küldi tovább India felé.
  Ott a Gangesz partján osztanám ki nekik a segélyek utolsó részletét, és Európa felszabadulhatna végre.”
 • 16. load 2010. szeptember 17. 22:46
  „A Polska The Times-nak dönteni kellene, hogy nemzeti szuverenitást, vagy Európai Uniót akar.
  Aki a nemzeti szuverenitását félti, az lépjen ki az Unióból!
  Amikor beléptünk, vállaltuk, hogy az Unió érdekeit, a tagországok érdekei fölé helyezzük.
  Ukrajna, Belorusszia , Moldávia, Szerbia Bosznia, Montenegro, sem uniós ország és ugye, milyen jól megvannak.
  2,500 dollár egy főre jutó éves GDP-vel, ami nagyjából a magyar féléves nettó átlagbér.
  El kellene olvasni a csatlakozási dokumentumot, ami persze nem azt mondja, hogy amerikai mintára meg kellene valósítani az Európai Egyesült Államokat, de ha Amerika gazdasági hatalmát irigyeljük, el kellene gondolkodni a közös külügy, pénzügy, költségvetési, oktatási, nemzetvédelmi és környezetvédelmi politikán.
  Hogy a magyarok IMF ellenes kuruckodása kapcsán az Unió országai felkelnek-e a kapitalista zsarnokok ellen, azt nem hiszem.
  Ma már minden uniós országnak megvannak a saját, hazai, vagy nemzetközi kapitalista zsarnokai (oligarchák).
  A politikai pártok tőlük kapják a hatalom megszerzéséhez és megtartásához szükséges apanázst, ők döntenek a választások gyözteseinek személyéről, a követendő gazdaságpolitikáról.
  Hajrá Magyarország, hajrá függetlenség!!!”
 • 15. watix 2010. szeptember 17. 21:53
  „Hatalmas fideszes öngól: O.V. "európai szintű romastratégiát" akar

  Merem remélni, a magyar kormánynak - és személyesen Orbán Viktornak - lesz annyi esze, hogy nem a romakérdés ,,megoldását" tekinti majd a magyar uniós elnökség legfontosabb céljának. Az ,,egységes európai romastratégia" kidolgozása természetesen lehetséges, de a terv csúfos bukása is biztosra vehető. Érdemes hazánknak egy teljesíthetetlen feladatot magára vállalnia?
  Szijjártó Péter barátunk ismételten füllenteni kényszerült, amikor kijelentette: ,,Jó vonalon volt Orbán Viktor, és helyes politikát folytatott a Fidesz akkor, amikor az Európai Néppártban már többször kezdeményeztük, hogy az Európai Néppárt álljon élére egy európai szintű egységes romastratégia kidolgozásának ügyében." Nem, nem volt ,,jó vonalon" Orbán Viktor, ugyanis a cigánykérdés a jelenlegi világrend keretei között megoldhatatlan. Mert természetesen ki lehet dolgozni mindenféle EU-s ,,projekteket", melyek ,,tanulásra és munkára" ösztönzik a cigányokat, csakhogy a ,,projektekhez" pénzt is kellene rendelni, mégpedig nem is keveset. Megjegyzem különben, hogy az elmúlt évtizedek folyamán számos kezdeményezés történt úgy európai, mint nemzeti szinteken a cigányság helyzetének javítása céljából. Az eredmény azonban a nullával egyenlő. Jelenleg is sok olyan pályázat van, amely a ,,roma kisebbség" tagjai számára nyújt tanulási, továbbképzési lehetőségeket, illetve munkahelyeket. A ,,roma kisebbség" tagjai azonban elenyésző számban élnek a számukra nyújtott kedvezményekkel. Dolgozni, tanulni ugyanis időnként fárasztó tevékenység, a ,,segílyért" kuncsorogni sokkal egyszerűbb. Sőt, úgy látszik, sok cigánynak lopni is egyszerűbb.
  Mármost a magyar kormány legjobb esetben is annyit érhet el, hogy néhány új ,,projektet" indít el a már meglévők mellett, továbbá esetleg valamilyen csekély összeggel sikerül növelni a ,,romák integrációjára" szánt uniós pénzeket. Mindez azonban semmiféle érzékelhető változást nem jelent majd. Egyébként sem vagyok biztos abban, hogy létezik a világon annyi pénz, amellyel sikerre lehetne vinni bármiféle ,,roma felzárkózási programot". Az Európai Unió polgárainak hosszú évtizedeken keresztül kellene kemény munkával megkeresett pénzük nem csekély hányadát fordítani a teljesen bizonytalan kimenetelű ,,romastratégia" megvalósítása érdekében. Teljességgel ki van zárva, hogy az európaiak hajlandóak lesznek a jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb összegeket áldozni a ,,romák helyzetének javításara". Ha pedig nincs pénz, az ,,egységes európai romastratégia" közröhej tárgya lesz. De még ha lenne is pénz, a siker akkor is igen csak kétséges lenne.
  Mi hát a megoldás? Nos, a Jobbik ,,bentlakásos iskolákra" vonatkozó javaslata nem tűnik rossz ötletnek, habár megjegyzem, az is irdatlan sok pénzbe kerülne, hiszen fel kellene építeni ezeket a cigányok részére szánt kollégiumokat (és ha esetleg tönkreteszik, az újjáépítésről is gondoskodni kell), azután pedig találni kellene olyan kivételesen vakmerő pedagógusokat, akik hajlandóak lennének részt venni a cigánygyerekek nevelésében. Alighanem a jelenlegi pedagógus átlagbér többszörösét kellene kifizetni nekik, és még ebben az esetben sem lenne könnyű összeverbuválni a nevelőtanárokat. Mindamellett valóban a cigánykérdés megoldása felé tett döntő lépés lenne, ha a gyermekeket sikerülne kiszakítani az élősködő, sok esetben bűnöző életforma otthoni bűvköréből. Alighanem a szülőket is busásan meg kellene fizetni, hogy beleegyezzenek csemetéik kollégiumi nevelésébe, ugyanakkor viszont abban sem lehetünk biztosak, hogy a gyerekek jelentős része nem szökne-e meg az intézményből. Mindezen nehézségeket figyelembe véve mégis a Jobbik javaslata legalábbis megfontolásra érdemes lenne, csakhogy megvitatás nélkül lesöprik az asztalról, úgy idehaza, mint európai szinten. Helyette pedig semmi más megoldás nem körvonalazódik, marad a ,,roma integrációs blabla", melynek lényege egyébként, hogy lehetőleg ne kelljen csinálni semmit.
  A ,,fősodratú" pártok politikusai közül egyébként a hülyébbek talán még hisznek is a ,,romák felzárkózásának" lehetőségében, az okosabbak pedig tudják, hogy itt az ,,EU normáit betartva" nemigen lehet tenni semmit (más létfontosságú ügyekben sem), legjobb hát, ha nyomják a ,,roma integrációs" süket dumát, közben felveszik hatalmas fizetésüket, ezen kívül pedig azt remélik, hogy az ő életükben még nem válik kezelhetetlenné a ,,romakérdés", és őket magukat nem rabolja ki, és nem csapja agyon egyetlen cigány sem. A Fidesz vezetői sem különbek: nekik sincsen bátorságuk szakítani a ,,liberális közmegegyezéssel", ezért aztán a ,,romaintegrációs stratégiájuk" annyit sem ér majd, mint a papír, amire ráírják. Az európai vezető ,,bal- és jobboldali" pártok (köztük sajnos a Fidesz) politikusainak egyébként is nagy gyakorlatuk van a súlyos problémák szőnyeg alá söprésében, de rutinosak a gondok utódaikra hárítása terén is. (Lásd főleg a bevándorlás, illetve a rohamosan csökkenő születésszám égető kérdésének ,,kezelését".) Na és persze a hosszú távú gondolkodás sem erősségük. Mit törődnek ők azzal, mi lesz Európával negyven-ötven év múlva? Most mindenük megvan, van milliós fizetésük, hatalmuk, több autójuk, több házuk és nyaralójuk, milliókat fialó vállalkozásaik, az unokák meg a többi leszármazottak pedig tehetnek egy szívességet. Mire az egész Unió recsegve-ropogva összeomlik - katasztrofális örökséget hagyva maga után -, addigra ez az egész díszes európai uniós politikusi társaság már régen alulról szagolja az ibolyát.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apa lett az egyik föld alatt rekedt chilei bányász

Végre örömre volt oka a 40 napja a föld alatt raboskodó chilei bányászok egyikének, akinek kislánya… Tovább olvasom