Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Önmegfeszítéssel tiltakozott egy művész Bécsben

Önmaga jelképes "keresztre feszítésével" tiltakozott egy osztrák művész pénteken az Ausztriát megrázó egyházi gyermekmolesztálási és megrontási botrányok miatt.

Emmerich Weissenberger mintegy negyed órán át állt húsz méteres magasságban a bécsi Szent István dóm (Stephansdom) homlokzata előtti állványzaton a keresztre feszítésre utaló testtartásban, dereka körül vászon ágyékkötővel, a fején szögesdrótból készült koszorúval. A karjánál kötelek tartották, talpával az állványzatra támaszkodott. Mellette jobbról és balról a Jézus halotti leplének tartott torinói lepel két felének egy-egy maga készítette másolata lógott.

Nem véletlenül időzítette akcióját a művész a keresztény vallás szerinti nagypéntekre. "Krisztus megfeszítésének napján megfeszítem magamat, a hatalmasok helyett. Ez egy segélykiáltás, mert a művészet mindig hű az igazsághoz. Az egyház, ahogy azt jelenlegi arculata mutatja, nem az" - fogalmazott egy közleményben.

Emmerich WEISSENBERGER osztrák művész a bécsi Szent István-székesegyház, azaz a Stephansdom kapuja fölött lóg a keresztre feszítést jelképezve 2010. április 2-án. Weissenberger performanszával a katol

Emmerich WEISSENBERGER osztrák művész a bécsi Szent István-székesegyház, azaz a Stephansdom kapuja fölött lóg a keresztre feszítést jelképezve 2010. április 2-án. Weissenberger performanszával a katolikus egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések miatt tiltakozott. A két oldalán az Anna.Ikona című sorozatának két képe látható, amelyek a bécsi egyetem anatómiai intézetében lévő két holttest lenyomatai. (MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer)Weissenberger sem a hatóságokat, sem a dóm plébánosát nem értesítette előre akciójáról, csupán egy rövid videoüzenetet tett közzé az interneten. Úgy hajtotta végre a tervét, hogy felmászott a felújítás alatt álló homlokzatot borító állványzaton és rést vágott a homlokzat elé függesztett hálón. Mire azonban a dóm elé kivonuló tűzoltók felállították volna alatta a védőpárnát, már vissza is mászott a nyíláson át. Az akció végén a rendőrség elvezette a művészt. Weissenbergernek számítania kell arra, hogy a porvédőhálón ejtett vágás miatt feljelentést tesznek ellene rongálás címén.

"Egyáltalán nem tartom helyesnek, hogy nem értesített előre" - mondta a dóm lelkésze, Anton Faber. "Olyan ember vagyok, akivel lehet beszélni, és a művészet szabadsága mellett állok" - tette hozzá. Tavaly szeptemberben az ENSZ New York-i éghajlatváltozási konferenciája előtt a Greenpeace környezetvédő szervezet és az osztrák katolikus egyház közösen a tízparancsolatra utaló hatalmas transzparenst függesztett ki a dóm homlokzatára. "XI. Ne tedd tönkre felebarátod éghajlatát" - hirdette német nyelven a ponyva felirata.

Németország és Írország után az elmúlt hetekben Ausztriában is számos olyan, évtizedekkel korábbi eset került napvilágra, amelyekben egyházi személyek vagy egyházi oktatási-nevelési intézményekben dolgozók molesztáltak, megrontottak vagy rendszeresen bántalmaztak gyerekeket. A botrányok egyik hatásaként az év eleje óta a tavalyihoz képest 31 százalékkal nőtt Ausztriában az egyházat elhagyók száma. Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek az egyházat is felelősnek ismerte el a szexuális vétségekben és változást szorgalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vettek egy gyilkossági kísérlet miatt körözött magyart Ausztriában

Őrizetbe vettek egy kétszeres gyilkossági kísérlet miatt körözött magyar férfit Ausztriában -… Tovább olvasom