Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylőkkel támadtak a kabuli elnöki palotára

Öngyilkos merénylőkkel indítottak támadásokat muzulmán szélsőséges tálibok hétfőn az afgán főváros, Kabul központjában az elnöki palota és a minisztériumok ellen, a térségben heves robbanások és gépfegyverropogás hallatszott, több tucatnyian megsebesültek.

A merénylők közül heten meghaltak. Egy részük akkor, amikor működésbe hoztak egy pokolgépet, a többieket az afgán biztonsági erők ölték meg - közölte a belügyminisztérium. A vétlen áldozatok száma öt: egy ügynök, két rendőr és két polgári személy.

Ahmad Farid, az egészségügy-minisztérium szóvivője szerint a támadások során 71 ember sebesült meg, köztük 35 civil. A sebesülteket kórházba szállították.

A tálibok szóvivője, Zabiullah Mudzsahid azt mondta, hogy támadásaikkal az elnöki palotát, a pénzügy-, a bányászati- és az igazságügy-minisztériumot, valamint a központi bankot vették célba. Hozzátette, hogy húsz öngyilkos merénylőjük hatolt be a területre, s ott most is harcban állnak. Állítása szerint az egyik merénylő az elnöki palota bejáratánál testére szerelt robbanóövet hozott működésbe.

A harcok kezdete után más helyszínen is volt robbanás. Az afgán televízió képeket mutatott egy lángban álló bevásárlóközpontról, amelyet a tálibok támadtak meg, és az afgán biztonsági erők körbevettek.

Füst gomolygott egy másik bevásárlóközpontnál is, ott a hadsereg mesterlövészei foglaltak el állásokat, hogy felvegyék a harcot. A tévében bemutattak egy kiégett autót, amelyben emberi maradványok látszódtak. Kabul belvárosi utcáit az afgán biztonsági erők lezárták, a terület levegője lőporfüsttel telítődött.

A NATO-erők szóvivője azt közölte, hogy a rendőrség legalább két fegyveres felkelőt megölt egy bevásárlóközpontnál, miután az épületet átfésülték. A tálibok támadása a központi, számos hivatalt magába foglaló biztonsági övezetre összpontosult. A szóvivő hangoztatta, hogy segítik az afgánokat a terület biztosításában.

A tálibok akcióival egyidejűleg tette le a hivatali esküt az elnöki palotában az új afgán kormány 14 minisztere, akiknek kinevezését még szombaton hagyta jóvá a parlament.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt éves csúcson a munkanélküliség Szlovákiában

Szlovákiában öt éves csúcsra szökött fel a munkanélküliség. Tovább olvasom