Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylők öltek a moszkvai metróban

Két 18-20 éves nő öngyilkos merényletet hajtott végre Moszkvában: két robbanás történt a Kreml közvetlen közelében lévő metróállomáson hétfő reggel. A halálos áldozatok száma délutánra 38-ra emelkedett.

20:55.: A lenta.ru információi szerint tévesek voltak a korábbi híradások, amik arról szóltak, hogy az egyik merénylő holttestén fel nem robbant pokolgépet találtak.

16:15.: Hétfő délutáni közlés szerint a moszkvai Park Kulturi metróállomáson - ahol a két reggeli merénylet egyike történt - az egyik öngyilkos merénylő testén találtak egy fel nem robbant pokolgépet: robbanószerrel megtöltött, gyújtással felszerelt övet, amilyet az öngyilkos merénylők használnak.

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok száma délutánra 38-ra emelkedett, sérülésekkel 68 személyt szállítottak kórházba.

A halálos áldozatok családjainak a kormány és a fővárosi önkormányzat által nyújtandó segély mintegy egymillió rubelt - körülbelül 6,5 millió forintot - tesz ki.

Az érintett két metróvonal egyikén teljesen, a másikon részben beindult a forgalom moszkvai idő szerint délután 17 óra körül.

Az oroszországi muzulmánok szellemi vezetői, a muftik tanácsa elítélte a merényleteket és nyilatkozatban hangsúlyozta: a Korán semmilyen alapot nem ad a terrorizmusra, muzulmán ember nem lehet terrorista, terrorista nem lehet muzulmán.

A feltételezett két sahidka - öngyilkos merénylő nő - maradványait megtalálták, egyikükről közölték, hogy "kaukázusi küllemű", fekete hajú, barna szemű, 18-20 éves lányról van szó. A két női test maradványait elküldték szakértői vizsgálatokra.

Ezen kívül a rendvédelmi szervek a merénylettel kapcsolatban köröznek két "szláv külsejű" asszonyt, akik a metróban elhelyezett kamerák felvételeinek tanúsága szerint a sahidkákat kísérték, valamint egy férfit. Mindhárom személy számítógépes portréját kiosztották a rendőrök között, de azt nem közölték, hogy miért körözik a férfit.

Az Eho Moszkvi rádió a Roszbalt hírügynökséget idézve arról számolt be, hogy vasárnap egy asszony telefonon jelezte a moszkvai rendőrségnek: robbanás következhet be a metróban. A telefonáló a Konykovo állomáson hallotta néhány "kaukázusi személy", köztük fiatal nők beszélgetését, s ebből arra következtetett, hogy azon az állomáson terveznek merényletet. A rendőrség az állomást alaposan átvizsgálta, de semmit nem talált.

10.30.: Az ügyészség által délelőtt közzétett lista értelmében 38 ember vesztette életét a moszkvai metróban hétfőn reggel elkövetett két robbantás következtében.

Az áldozatok túlnyomó többsége orosz, köztük több gyerek is van. A külügyminisztérium közlése szerint életét vesztette két, Örményországból érkezett, ideiglenes moszkvai bejelentővel rendelkező személy. Malajzia moszkvai nagykövetsége közölte, hogy két malajziai állampolgár könnyebben megsérült.

A két helyszínen több mint 400 mentő és tűzoltó dolgozik.

A moszkvai közlekedési vállalat több mint 100 autóbuszt állított be, amelyek ingyenesen szállítják az utasokat azokon az útvonalakon, ahol a metró nem jár. A metró működő részein példátlanul kevés az utas, nagyon sokan el sem indultak munkába.

9.45.: Jurij Szjomin moszkvai főügyész közölte, hogy a pokolgépek az  elkövetők testén voltak, és az első adatok szerint mindkét öngyilkos  merénylő nő volt. A pokolgépek robbanóereje mintegy 2-2 kilogramm  trotilnak felelt meg.   

A rendvédelmi szervek a délelőtt folyamán kutyákkal vizsgálják  át a hatalmas moszkvai metróhálózat minden állomását. A fővárosi  rendőrségnél megerősített szolgálatot rendeltek el. 
       
Az orosz fővárosban alig fél órával a második robbantás után  elterjedt a hír, hogy a Proszpekt Mira állomáson is volt robbantás, de ezt a rendkívüli helyzetek minisztériuma és az ügyészség  megcáfolta.   

Dmitrij Medvegyev elnöknek a legfőbb ügyész és az egészségügyi  miniszter tett jelentést. A Krasznojarszkban tartózkodó Vlagyimir  Putyin kormányfőt szóvivője közlése szerint szintén részletesen  tájékoztatták.   
Időközben kiderült, hogy a mobilhálózat nem sérült meg, csak  túlterhelt, de lelassult az internet szolgáltatás is.
  
A moszkvai közlekedés továbbra is gyakorlatilag bénult  állapotban volt moszkvai idő szerint délelőtt 11 óra körül, vagy  három órával az első robbantás után, noha a közlekedési vállalat  nagyon sok külön buszjáratot állított be, s a tömegközlekedési  eszközök a lezárt részeken is közlekedhetnek. A közlések szerint  moszkvai idő szerint 13 óra előtt nem lehet számítani a közlekedési  helyzet javulására.

Az Eho Moszkvi rádió élő adásába betelefonáló hallgatók arra  panaszkodnak, hogy sem a forródróton, sem a helyszínen nem kapnak  tájékoztatást az áldozatokról. Délelőtt 11 óra körül a sérültek  névsorát azonban közzétették, s azt is, hogy kit melyik kórházba szállítottak.
    
Érdekesség, hogy a rádió adásába meglehetősen sokan telefonálnak  az Oroszország elleni terrorizmus fő fészkének tekintett  Csecsenföldről és Ingusföldről, hogy kinyilvánítsák részvétüket az  áldozatok hozzátartozóinak és általában Moszkvának.

9.16.: A moszkvai magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot a hétfői metrórobbantások kapcsán az orosz külügyminisztériummal és a rendkívüli helyzetek minisztériumával, amelyek egyelőre nem tudnak külföldi áldozatokról - közölte Mátrai Zsuzsa külügyminisztériumi szóvivő az MTI-vel.

A szóvivő hozzátette, hogy a fejleményekről folyamatosan tájékoztatják majd a közvéleményt.

A moszkvai metróban hétfőn reggel két robbantás történt két metróállomáson, az eddigi hivatalos adatok szerint 34 ember vesztette életét. Az orosz ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket.

9.06.: Jurij Luzskov moszkvai polgármester szerint nők követték el a metró egy-egy állomásán hétfő reggel a két öngyilkos merényletet. Az áldozatok számáról eltérő adatokat közölt a polgármester, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, valamint a mentőszolgálat.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megerősítette, hogy nők voltak a merénylők.

Az első robbantás időpontjában a metróhálózatban több mint félmillió ember tartózkodott.

Az orosz fővárosban alig fél órával a második robbantás után elterjedt a hír, hogy a Proszpekt Mira állomáson is volt robbantás, de ezt a rendkívüli helyzetek minisztériuma és az ügyészség megcáfolta.

Jurij Szjomin, moszkvai ügyész elmondta, hogy mindkét robbanás ereje mintegy három kilogramm trotiléval volt egyenértékű.

8. 45.: A moszkvai metróban elkövetett terrorcselekmények története  1977-ig nyúlik vissza, de az Eho Moszkvi rádió szerint ez az első  eset, hogy gyors egymásutánban két különböző helyen robbantottak. 
       
Mindkét metróvonalon számos szerelvény vesztegel az alagutakban,  s mivel az egész belvárost, továbbá a város legforgalmasabb  útvonalán, a Szadovaja körúton lévő Park Kulturi állomás környékét  lezárták a forgalom elől, Moszkvában gyakorlatilag teljesen leállt a  forgalom a reggeli csúcs idején.   

Emellett a mobiltelefon-hálózat működése akadozik, a  szolgáltatók szerint egyelőre nem tudni, megsérült-e a hálózat, vagy  csak túlterhelt.   

Noha a hatóságoknál forródróton lehet érdeklődni az áldozatok  után, mindkét állomás környékén egyre nagyobb tömeg gyűlik össze a  munkába induló és a rokonaik keresésére induló emberekből.    
A nyomozás első adatai szerint nem kizárt, hogy a pokolgépeket  mobiltelefonok segítségével hozták működésbe.  
 
Az Interfax hírügynökség szerint Dmitrij Medvegyev elnöknek  jelentést tettek a történtekről.   

Máris akadt, aki igyekszik hasznot húzni a helyzetből: a rádiók  figyelmeztették a munkába igyekvőket, hogy a legális taxisok és a  feketézők azonnal igen jelentősen megemelték áraikat, s az adók  felszólították az autósokat, hogy ha tehetik, segítsenek azoknak,  akik gyalog igyekeznek valahová. 

8.19.:
Negyvenháromra nőtt a moszkvai metróban hétfő reggel történt kettős robbanás halálos áldozatainak száma a hivatalos adatok szerint. A sérültek száma pedig összesen 18, köztük súlyos állapotúak is vannak.

A Lubjanka állomáson történt robbanásban 22 ember halt meg, 11 megsérült, a Park Kulturi állomáson a halottak száma 14, a sérülteké 7 - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője.

Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Mindkét metróvonalon számos szerelvény vesztegel az alagutakban, s mivel az egész belvárost, továbbá a város legforgalmasabb útvonalán, a Szadovaja körúton lévő Park Kulturi állomás környékét lezárták a forgalom elől, Moszkvában gyakorlatilag teljesen leállt a forgalom.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője szerint az első robbanás 7 óra 52 perckor történt, a második 8.30-kor. Az elsőben a sérültek száma tíznél több. Tűz nem keletkezett az első robbanás nyomán.

Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. Feltehetően pokolgép robbant fel, amelyet fémdarabkákkal, vagy szögekkel töltöttek meg.

Az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervektől úgy értesült, hogy öngyilkos merénylő követte el a robbantást, és "a terrorcselekmény következményeinek felszámolására" operatív stábot hoztak létre.

A reggeli csúcsforgalomban egyébként is kapacitása végső határán működő metró érintett vonalán, amely az egész várost átszeli, leállt a forgalom, az állomást lezárták. A központi Lubjank atéren a felszíni forgalmat is elterelik, mert a mentők, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, a belügyi szervek és az ügyészség több tucat autója áll a helyszínen.

Moszkvában 2004-ben már elkövettek terrorakciót a metróban, akkor 40 ember vesztette életét.

Olvasóink írták

 • 19. Lone_wolf.. 2010. március 30. 01:52
  „Az éremnek természetesen 2 oldala van.Az oroszok sem szent gyerekek.De még több ilyen és annak fognak tűnni.
  A világnak rá kéne jönnie hogy az iszlám fundamentalizmus nagy ellenség főleg a vahabita ága.”
 • 18. HarconaMarcos 2010. március 30. 00:19
  „Egyrészt LoneWolfnak igaza van a fundamentalistákkal kapcsolatosan, másrészt itt arról volt szó, hogy ´életét vesztette két, Örményországból érkezett, ideiglenes moszkvai bejelentővel rendelkező személy´.
  Wiki szerint: Vallások: örmény gregoriánus 94,7%, egyéb keresztény 4%, jezidi 1,3%
  Az oroszokra nem csak iszlám hitűek haragszanak. Nálunk is harcoltak ellenük keresztények is. Nem vagyok terrorizmust támogató típus, de ha mondjuk az oroszok szarrá lőtték/bombázták/verték/stb. ezeknek a lányoknak esetleg az egész családját, akkor már zűrösebb az erkölcsi elemzés...”
 • 17. hehe08 2010. március 29. 21:01
  „tessék javítani a cikket.....!!!!!!
  mégsem találtak harmadikat...”
 • 16. csaje 2010. március 29. 20:17
  „38- al kevesebb úgyis annyian vannak mint az oroszok:-)”
 • 15. meir 2010. március 29. 19:52
  „A Sztahanovista Csecsenek dolgoznak Moszkvaban!!”
 • 14. miracle 2010. március 29. 19:39
  „Frissíteni kék:
  http://index.hu/kulfold/2010/03/29/fel_nem_robbant_bombat_talaltak_a_moszkvai_metroban/”
 • 13. Agent 2010. március 29. 17:05
  „Természetesen minden ilyen esetben egyből igazolást nyújtanak a kiváltó cselekedet vélt szükségességére illetve annak fenntartására, tehát a fegyver kétélű, megoldás meg nem igazán létezik, csupán annyi, hogy kedves "adott ország" (ez esetben Orosz, de lehetne Izrael, vagy USA is) ha elmentek ide/oda "rendet tenni" (értem ez alatt, hogy a nektek kívánatos és hasznos rendszert ha kell kényszerrel rákényszeríteni az adott népre), akkor sajnos a civil lakosságotok terrorizálva lesz, pont.”
 • 12. arrabonem 2010. március 29. 15:36
  „Agent, mind igaz amit írtál (plusz Jandex kiegészítése is ül).
  De ezekkel a merényletekkel (metró, iskola) lesüllyednek az oroszok szintjére, és a média által manipulált külvilág számára utólag "igazolják" országuk megszállásának szükségességét.
  Értem, hogy nincs sok eszközük, abból a merénylet hatásos fegyver, de akkor célzottan, a megszálló seregek, vagy vezetőik ellen.”
 • 11. Agent 2010. március 29. 11:51
  „9.
  "általában véve minden kisebbséget irtó, barbár iszlamista őrültekre gondolsz?"

  Egy kis tájékozódás iszlám témában nem ártana.”
 • 10. Jandex 2010. március 29. 11:51
  „8. hozzászólás akela4
  Pl:Afganisztánt még senki nem tudta legyőzni amióta létezik,mégis próbálkoztak az iván-ék,most erőlködnek a joe-ék,mert az elavult harceszközöket valahol el kell használni,hogy újakat lehessen gyártani és nem számít sem a saját sem az ellenfél embervesztesége,a pénz az Úr!!!”
 • 9. Ovinkor 2010. március 29. 11:49
  „akela4 2010.03.29. 11:31
  A saríját bevezető, kórházi ápoltakat, gyerekeket és emellett általában véve minden kisebbséget irtó, barbár iszlamista őrültekre gondolsz? Egyébként Csecsenföldön csecsen nemzetiségű kormány van, az oroszok mellett harcoló katonák, belügyi katonák jelentős része csecsen. A csecsenföldi többség mára szembefordult a ´90-es évek második felében néhány évig a tálibokhoz hasonló középkori módszerekkel kormányzó felkelőkkel.

  Ha célzott merényleteket követnek el, esetleg elfogadom, de polgári személyek ellen, ilyen gátlástalanul?”
 • 8. akela4 2010. március 29. 11:31
  „Az emberi szabadságjogokat még a mai napon is dúrván megszegő és tulajdonképpen megszálló hatalom ellen sajnos még az elkeseredett szenvedő népeknek ilyen eszközökhöz van csak ereje a túlerővel szemben.
  Be kéne már végre látni, hogy a gyarmattartók sincsenek biztonságban hazájukban sem, mindaddig, amíg szabadságot és önrendelkezést nem adnak az egyébként nem született teroristáknak, az elnyomott és kizsákmányolt embereknek, népeknek!”
 • 7. Mankapunka 2010. március 29. 11:27
  „Na,ez kellene a Parlamentben is.”
 • 6. Nanu 2010. március 29. 11:15
  „Ezt a hihetetlen sok képet köszönjük :)”
 • 5. Jandex 2010. március 29. 11:03
  „4. hozzászólás Agent
  Így igaz,elég csak az elejtett mondatokra gondolni a Hírekből hogy miket műveltek a megszállók/meggyalázták a nőket,kismamáknak felvágták a hasát,válogatás nélkül gyilkoltak Gyereket Nőt stb!/ most meg felháborodnak mikor kapnak egy kis ízelítőt a szörnyűségből!!!”
 • 4. Agent 2010. március 29. 09:40
  „Az a probléma, hogy a csecseneknek két választásuk van, vagy eltűrik, vagy terrorizálják az oroszokat, természetesen ez utóbbi nem védhető dolog, de mivel nemzetközi segítségre nem számíthatnak, terrorizálnak, mivel őket is terrorizálják, tény, hogy pl. a nagy ritkán a világsajtóhoz eljutó csecsenföldi tudósításokon gyakorlatilag csak messzi robbanások és lerombolt városok láthatóak, halottak, vagy akár civilek egyáltalán nem, csak katonák.

  Ennek köszönhetően az a kép alakult ki csecsenföldről, afganisztánról, vagy akár irakról, palesztínáról, hogy nekik az alap, hogy folyamatos háborúban, nyomorba, porig rombolt településeken, hegyek között bujkálva élnek, holott egy frászt.

  Persze, hogy drámaibb a metróállomáson készült szétszaggatott testekről szóló közeli tudósítás, de összességében azt hiszem, hogy pl. csecsenföldön sokkal több ártatlan civil halt és hal meg, amire a világ csak vállrándítással reagál.”
 • 3. arrabonem 2010. március 29. 09:13
  „Agent,
  Igazad van az ok-okozat összefüggések leírásában. A világ abszurditása abban is jelentkezik, hogy a lerohanó, porig romboló hatalmaknak még jól is jönnek ezek a merényletek, egy kis figyelemelterelés a problémákról, sorok összezárása, stb.
  Nem tudom mit kellene tenniük pl. a csecseneknek, de ez a pl. négy szög és fémdarab repül a nyolc és fél éves Szerjózsa fejébe aki iskolába menet metróra akar szállni módszer még következménynek sem védhető.”
 • 2. Agent 2010. március 29. 08:32
  „Ez van, van akinek egy ország lerohanása és porig rombolása az eszköz, az ezt elszenvedő országnak pedig az ilyen akció az eszköz, mindkettő drámai és hatásos, de fura módon az előbbit pl. Oroszország belügyének tekintik csak az utóbbit nevezik terrorizmusnak, holott ez csak egy következmény.”
 • 1. arrabonem 2010. március 29. 08:23
  „Nins az a nemes cél, elnyomás, szabadságharc ... amivel ezt igazolni lehet.
  Szemét állatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A románok többsége megvonná az állampolgárságot az autonómiát követelőktől

Megvonnák a román állampolgárságot azoktól a roma nemzetiségű személyektől is, akik külföldön bűncselekményt követnek el. Tovább olvasom