Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Öngyilkos merénylő robbantott az USA ankarai nagykövetségén

Öngyilkos merénylő hozott működésbe egy robbanószerkezetet pénteken Törökországban, az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének bejáratánál.
Öngyilkos merénylő hozott működésbe egy robbanószerkezetet pénteken Törökországban, az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének bejáratánál. Legalább ketten meghaltak, sok a sebesült - közölte egy rendőr.

A pokolgép feltehetően a követség oldalbejáratánál lévő ellenőrző pontnál robbant, ott, ahol a vízumkérők belépnek a képviselet területére. A robbanás az épület belsejében nem okozott kárt, de egy filmfelvételen látni lehetett egy ajtót, amelyet a detonáció letépett a kerethez rögzítő sarokvasról. Egy újságíró egy holttestet is látott az utcán heverni.

Az NTV török kereskedelmi tévé arról számolt be, hogy két biztonsági őr a helyszínen meghalt, egy nő pedig súlyosan megsebesült.

Alaaddin Yüksel, az ankarai kormányzó azt mondta, hogy az előzetes vizsgálatok szerint öngyilkos merénylő áll a történtek mögött. Francis Ricciardione, az Egyesült Államok ankarai nagykövete közölte, hogy a képviselet egyik török alkalmazottja életét vesztette.

A merénylet helyszínétől mintegy ötszáz méterre található az ankarai magyar nagykövet rezidenciája. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője azt mondta, hogy a merényletnek nincs magyar sebesültje.

Az amerikai képviselet épületét erősen őrzik. A környéken számos nagykövetség van, ott található Németország és Franciaország képviselete is. A rendőrség lezárta a területet, az újságírókat sem engedik be.

Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért, bár kurd felkelők és iszlamista fegyveresek igen tevékenyek Törökországban. A kurd felkelők, akik az ország, többségében kurdok lakta délkeleti részében harcolnak az autonómia kivívásáért, az utóbbi időben jelentősen fokozták merényleteik számát.

Isztambulban 2003-ban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető iszlám fegyveresek öngyilkos merényletet hajtottak végre a brit konzulátus közelében, 58 ember meghalt. A támadással a brit konzulátust, egy brit bankot és egy zsinagógát vettek célba.

Öt évvel később, 2008-ban ugyancsak az al-Kaidához kapcsolható fegyveresek az amerikai konzulátusnál csaptak le, három támadó és három török rendőr meghalt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedofilgyanús eseteket hozott nyilvánosságra a Los Angeles-i érsek

Mintegy száz katolikus pap pedofilgyanús ügyeinek aktáit tette közzé a Los Angeles-i érsek. Tovább olvasom