Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylő robbanthatta fel magát Stockholmban

Terrorista bűncselekménynek nyilvánította a svéd rendőrség a Stockholm belvárosában szombaton történt robbantásokat, s az ügyben a hírszerző szolgálatok vették át a nyomozást. Ez derült a rendőrség és a hírszerző szolgálatok vasárnap délelőtt tartott közös sajtótájékoztatóján, amelyen azt is bejelentették, hogy mindazonáltal nem emelik a terrorfenyegetettség szintjét, csupán növelik a rendőri jelenlétet az utcákon.
A svéd főváros kereskedelmi központjában előbb egy autó robbant fel a karácsonyra készülődő bevásárlókkal tömött Drottning utcában, majd néhány perccel később alig 200 méterrel távolabb, az Olof Palme néhai miniszterelnök nevét viselő utcában történt robbanás. A felrobbant gépkocsiban gáztartályok voltak. A támadásoknak a merénylő volt az egyetlen halottja, két járókelő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Egy szemtanú elmondása szerint a feltételezett terrorista "valamit arabul kiabált", mielőtt feláldozta volna életét.

A rendőrség és a hírszerző szolgálatok nem erősítették meg a helyi sajtó értesüléseit, miszerint a merénylő holttestén odaerősített robbanóanyagot találtak. A személyazonosságát sem közölték, arra hivatkozva, hogy a feltételezett elkövető családját még nem értesítették. A TT svéd hírügynökség szombaton közölte, hogy előzetesen - tíz perccel az elkövetés előtt - e-mailben figyelmeztették a merényletre, s azt az afganisztáni svéd jelenléttel, valamint Lars Vilks svéd karikaturista Mohamed prófétáról készített, a muzulmán világban óriási felháborodást kiváltó gúnyrajzaival indokolták.

Egyidejűleg a svéd hírszerzés is megkapta az e-mailt, amelyen egyebek között az állt, hogy "eljött a cselekvés ideje". Az elektronikus üzenethez svéd és arab nyelvű hangfájlt csatoltak. Az üzenetet Svédországhoz és a svéd néphez intézték, s abban Mohamed próféta karikatúráival kapcsolatos svéd hallgatásról, illetve az afganisztáni svéd jelenlétről beszéltek, s az iszlám elleni háború és a próféta gyalázásának beszüntetésére szólítottak fel.

A svéd média - köztük az SVT tv-csatorna - szombaton arról számolt be, hogy a rendőrség feltételezése szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Stockholmban. A halott - egy 25 éves férfi, akinek halálát hatalmas gyomorsebe okozta - mellett szögekkel teli táskát találtak, amit vélhetően a pokolgép hatásának növelésére akart felhasználni. Az Aftonbladet című svéd napilap által idézett források szerint a merénylőnél hat házilagos készítésű csőbomba volt, s ezek közöl csak azért robbant fel egy, mert rosszul kapcsolták össze a szerkezeteket. Hátizsákjában további robbanóanyagot és szögeket találtak.

Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében jelenleg félezer svéd katona szolgál. Svédországban október 1-jén növelték alacsonyról emeltre a terrorfenyegetettség szintjét, mert "megváltozott a tevékenysége" azoknak a csoportoknak, amelyekben támadásokat készíthetnek elő az ország ellen. A rendőrség azonban így is úgy vélte, hogy más európai országokhoz képest még mindig alacsony Svédország terrorfenyegetettsége. Stockholm legnagyobb mecsetének imámja, Haszán Musza sejk elítélte a robbantásokat, "az ártatlanok ellen irányuló támadások, az erőszak és a félelemkeltés minden formáját".

Olvasóink írták

 • 8. stewe7109 2010. december 15. 08:09
  „Tehát: Born in Baghdad, Swedish citizen, studied in the U.K.
  Adnd least but not last: TERRORIST!
  :-DDDDD!
  N.B.C.!”
 • 7. meir 2010. december 14. 19:47
  „the Terrorist,;
  Taymour Abdulwahab -(born in Bagdad)-citizen of Sweden!
  Study in Great Britain!”
 • 6. SC 2010. december 13. 17:17
  „És öreg,lehet egy semita ember antiszemita? Érdekelne,mert mintha...”
 • 5. SC 2010. december 13. 17:15
  „Hű de nagy az összeborulás,meir...:-)Csak nem??? :-)))”
 • 4. stewe7109 2010. december 13. 10:13
  „...És az öngyilkos robbantásokat is...
  :-D”
 • 3. annobon 2010. december 13. 09:27
  „Svédországban az a helyzet, hogy mint amolyan jóléti társadalomban (a top 10 előkelő tagja) a kétkezi fizikai munka már derogál. Azt nagyrészben külföldi vendégmunkásokkal végeztetik el, azok közül is rengeteg a régi jugoszláv utódállamokból illetve a szegényebb muzulmán országokból érkező. Kin dolgozó volt osztálytársam igen áradozva beszélt a svéd közbiztonságról, összehasonlítva a magyaréval. Egyedül annyit jegyzett meg, szinte zárójelben, hogy ha lopás vagy nagyobb bűncselekmény történik náluk, azt szinte mindig volt jugoszláv vagy muzulmán követi el...”
 • 2. meir 2010. december 13. 08:25
  „1-es/Furgeszarvas!
  halliho!! mi z´ujs!?
  folytatom a gondolatod,ha megengeded,;-a sved kormany persze most melyen es szegyenlosen hallgat,hiszen eppen ok eroszakoltak ra az erosen odzkodo lakossagra va "szegeny arab menekultek" befogadasanak szuksegesseget!!
  most kerem fizetik az arat!!
  -es -(szereny velemenyem szerint)-ez meg csak a "jeghegy csucsa"!!”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. december 13. 06:08
  „Nem is tudom,hogy miért csodálkoznak és tiltakoznak a moszlimok az európai emberek fokozódó idegengyűlöletén ! Sehol nem érezheti magát biztonságban az ember tőlük !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti választásokat tartanak Koszovóban

A Szerbiából kiszakadt ország 120 tagú parlamentjének helyeiért 29 párt és polgári szerveződés küzd, vasárnap estig 1,6 millióan adhatják le rájuk a szavazataikat. Tovább olvasom