Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylet Pakisztánban

Pakisztánban pénteken egy öngyilkos merénylő legalább 40 embert megölt és több mint százat megsebesített, amikor robbanóanyaggal teli járművét egy sportpálya közelében az égbe röpítette.

A terrorista merénylet az ország észak-nyugati határövezetében történt, Lakki Marvat környékén. Rendőrségi beszámolók szerint a pályán éppen röplabdabajnokságot tartottak, több száz fős közönséggel, és a detonációban néhány környékbeli épület is összeomlott, az áldozatok között számos gyermek van. Eddig még senki nem vállalta magára a merényletet.

Feltételezések szerint a támadással a helyieken akarnak bosszút állni, akik az utóbbi hetekben igyekeztek távol tartani településeiktől az iszlamista felkelőket. A pakisztáni hadsereg ősszel indította meg offenzíváját Dél-Vazirisztán törzsi régiójában, amely a tálib felkelők egyik legszívósabb bázisa volt. Bár a kormányerők jelentős sikereket könyvelhettek el a felkelők kifüstölésében, október óta a tálibok bosszú táplálta merényleteiben legalább ötszázan vesztették életüket.

A nap folyamán másfelől Vazirisztán északi részében egy feltehetőleg amerikai rakéta eltalált egy járművet, és megölt három tálib harcost. Névtelenséget kérő két pakisztáni hivatalos forrás szerint később a támadás helyszínén, Gundi faluban tálibok jelentek meg, és elszállították az áldozatok tetemét. Az amerikai katonai szóvivők, mint hasonló akcióknál szokásos, nem kommentálják a támadást. Jóllehet, Pakisztán nyilvánosan elítéli az esetenként polgári áldozatokat is követelő amerikai hadműveleteket, minden jel arra utal, hogy a kormányzat titokban támogatást nyújt hozzájuk.

Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban pénteken láthatóan a lakosság eleget tett a vallási és politikai vezetők felszólításának, hogy általános sztrájkkal tiltakozzon egy hétfői bombamerénylet miatt, amelyben több mint negyvenen haltak meg. Azt még nem tisztázták, hogy tálib öngyilkos akcióról van-e szó. A helyi sajtó idézte Azam Tárikot, a tálibok egyik ismert szóvivőjét, aki nem zárta ki, hogy a merényletet a felkelők egy helyi csoportja, de a központi vezetés jóváhagyása nélkül hajtotta végre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A finn ámokfutó tudatosan választotta ki áldozatait

A finnországi Espooban csütörtökön lezajlott ámokfutás tettese szándékosan választotta ki öt… Tovább olvasom