Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Öngyilkos lett Rády Krisztina

Öngyilkos lett dél-franciaországi otthonában Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) egykori művészeti vezetője, a Noir Désir francia rockzenekar frontemberének, Bertrand Cantat-nak a volt felesége, két gyermekének anyja - adta hírül vasárnap az RTL francia kereskedelmi rádió. A hírt ügyészségi források megerősítették.

A rádiócsatorna értesülése szerint a 42 éves nő bordeaux-i otthonában felakasztotta magát. Rendőrségi források szerint Bertrand Cantat a lakásban tartózkodott, s feltehetően aludt, amikor volt felesége elkövette az öngyilkosságot. Holttestére egyik gyermekük talált rá.

Rády Krisztina és Betrand Cantat 1993-ban Budapesten ismerkedett meg. Házasságukból két gyermekük született: 1997-ben Milo és 2002-ben Alice. A házaspár nem sokkal lányuk születése után vált el, miután a rocksztár megismerkedett Marie Trintignant színésznővel.

Rády Krisztina akkor került a francia média érdeklődésének középpontjába, amikor volt férjét 2004-ben nyolc évi szabadságvesztésre ítélte a vilniusi bíróság, amiért élettársa, Marie Trintignant halálát okozta egy verekedésben. A volt feleség a perben tanúként, majd Cantat bebörtönzése alatt is végig támogatta a francia rocksztárt, akit 2007-ben jó magaviselete miatt feltételes szabadlábra helyeztek.

Rády Krisztina 1996 és 1999 között a PMI művészeti vezetője, majd a 2001-ben Franciaországban rendezett magyar kulturális évad zenei felelőse volt. Az utóbbi években Robert Lacombe-bal közösen vezetett produkciós irodája szervezte a Sziget Fesztivál francia programját, illetve annak franciaországi kommunikációját, melynek köszönhetően évről évre egyre több francia látogatott el a Szigetre.

A legnagyobb példányszámú francia regionális napilap, a Sud-Ouest honlapja szerint Rády Krisztina "a kulturális élet egyik jelentős személyisége volt. Számos és sokféle tevékenységet végzett műfordítóként, szerkesztőként, rendezőként, producerként, fesztiválok művészeti igazgatójaként. 2003 óta működő egyesületével a különböző művészeti ágak (a színháztól a kortárs zenéig) találkozásából születő projektek létrehozása volt a célja zenészek, írók, rendezők és színészek közös munkájának összehangolásával".

Az ő nevéhez fűződik a József Attila versek alapján készült Tiszta szívvel (A coeur pur) című előadás, amelyet az elmúlt években számos francia városban bemutattak. Az irodalmi-zenei performanszban elhangzott verseket Rády Krisztina válogatta és fordította újra, ő vitte színre a darabot is, amelyben Denis Lavant, a Léos Carax filmek főszereplője adott testet és hangot a verseknek, Serge Teyssot-Gay, a Noir Désir gitárosa által kísért zenével. Nagy Zsolt, a Krétakör társulat színésze is közreműködött az előadásban, így magyar nyelven is megszólaltak a versek. Az előadásból készült könyv és cd-összeállítás 2008-ban jelent meg az egyik legrangosabb irodalmi kiadó, a Seuil gondozásában.

Rády Krisztina fordításában jelent meg magyarul az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb felnőtt képregénye, a Persepolis. Több éven át a France Culture közszolgálati kulturális rádióadó munkatársa volt: 2007-ben az ő szerkesztésében és riportjaival készült Közép-európai meglepetések című négyrészes sorozat első három adása a magyar kultúrával foglalkozott.

A PMI jelenlegi igazgatója, Ecsedi-Derdák András és az intézményt 1995 és 1999 között irányító Kovács András Bálint szerint Rády Krisztina "megkerülhetetlen asszonya volt a mai, a friss, az aktuális francia-magyar kulturális kapcsolatoknak".

"Az ő fáradhatatlan munkájának volt köszönhető, hogy a magyar kulturális programok kiszabadultak az intézet falai közül, és hogy például Lajkó Félix koncertjeit Párizs szerte több ezren hallhatták. Ő találta meg azt az állóhajót a Szajnán, amely rendszeres helyszíne lett a legkülönfélébb magyar programoknak, és ezek sikerének köszönhető, hogy létrejött Budapesten az A38-as" - olvasható az igazgatóknak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ecsedi-Derdák András szerint Rády Krisztina tele volt tervekkel. "Hihetetlen, ami történt. Tegnap váltottunk e-mailt" - mondta az MTI-nek az igazgató.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Sophia 2010. január 12. 08:15
  „Nem létezhet olyan helyzet és probléma amiért magára hagynám a gyermekemet!Egy igazi anya felelősséggel van a gyermeke iránt és nem lehet önző!Persze ez esetben nekem is eszembe jutott,hogy talán segített neki valaki??!!”
 • 38. mc 2010. január 11. 22:02
  „Azt kevésbé szégyenlem, hogy Rády Krisztina neve nem nagyon ismert számomra.

  Ha tényleg elszökött az élet gondjai elől, s hagyta magára két gyermekét, azt szégyenlem helyette.
  Talán, fiatalon túl magasra emelte az élet és annak felelőségét , vagy a magassággal kapcsolatos kötelezettségeket nem bírta viselni.

  Bár nagyon elgondolkodtató az ex jelenléte is...

  Az életet tisztelni kell. Nem csak a másokét, de önmagunkét is.

  Ebben az esetben Rády Krisztina már nem számít. Csak az eemléke, hogy mindenki azért szeresse emlékét, mert jó, okos, EMBER volt és ne azért, mert egy pillanatban megszünt annak lenni.
  Számítanak árva gyermekei...meg az, hogy, ha felnőnek, akkor anyjuk ne egy kriminal eseti emlék legyen, hanem a szeretet, az emberség, a létük legkedvesebb kapcsa.”
 • 37. SAmu 2010. január 11. 21:35
  „Szilágyi_Zsolt: Egyetértek bölcs hozzászólásaiddal, mint máskor is, most is!”
 • 36. AranyKözépút 2010. január 11. 21:23
  „Véleményem szerint sincs joga elítélni senkinek a gyermekes anyákat sem és az öngyilkosokat sem.
  Attól, hogy gyereket vállalt valaki még önmagának kell megharcolnia az életét. Voltak esetek, amikor a szerencsétlen pár öngyilkossága előtt megölte gyermekét is, talán épp azt a logikát követve, hogy ők a gyermek életéért felelősek, de ők nem bírják az élet fájdalmait, így a gyermekükről is "gondoskodni" kell, tehát a gyermeket is megölték. Azt hiszem, hogy ez az eset bizonyítja, hogy a gyermek már önálló egzisztencia, nem függ léte már az anya életétől.
  Az , ha valaki szeretett gyerekei ellenére is eljut addig, hogy felakassza (!!) magát, számunkra felfoghatatlan állapotig kellett, hogy eljusson, így ítélkezni lehet, de az nem releváns.”
 • 35. Shaki 2010. január 11. 20:55
  „Az etikai helyett jobb lett volna a morális!:))) Jó éjt, korán kelek holnap!:)”
 • 34. RickCartman 2010. január 11. 20:25
  „Shaki, amit mondani tudnék, arra nem elég itt a hely...
  Sokkal bonyolultabb etikai kérdés ez annál, hogy egy ilyen fórumon egyszerű kinyilatkoztatásokkal elintézzük. Mást mond erről a teológus, mást a filozófus (mást egy ókori bölcs, és mást egy mai gondolkodó), másképp látja az orvos, a pszichiáter, a szociológus, ki-ki saját tudása alapján megítélve. Kérem, tartózkodjunk a sematikus, túl egyszerű kijelentésektől, ennyi véleményem tömör summázata.”
 • 33. Shaki 2010. január 11. 20:08
  „RickCartman
  Mert te mit mondasz erről? Te meghalnál valamiért vagy vaalmi miatt?
  Én sajnálom azt a nőt, szerintem nem kellene senkinek eldobni az életét, főleg, hogy mások miatt lesz mindenki beteg! Elmennék 1 szigetre, csak az állatokkal élni,emberekkel semmi, bár a szex bizti hiányozna!:)))”
 • 32. RickCartman 2010. január 11. 20:01
  „na, legalább lett itt egy formás kis vita az öngyilkosságról, és végre az "értelmes" hozzászólók is megemberelték magukat! Ha nem is ez volt a cikket közreadó szándéka, jó, hogy így lett.”
 • 31. Shaki 2010. január 11. 19:11
  „lolita 2010.01.11. 15:23

  Őszintén hajlongok előtted, amilyen erős és öntudatos ember vagy! :)) Kíváncsi lennék, hogy mi lenne, ha tényleg összetörnél, az már mindegy mi miatt! Kinek ez sok, kinek az, minden ember tök más! Amúgy egyet tudok, nálad sokkal sokkal több eszem van, hisz legalább a helyesírást tökéletesen tudom!!!!:))))) És ahhoz jól működő ész kell!”
 • 30. Révfalusi-szúnyog 2010. január 11. 18:39
  „Pedig hajj de belecsíptem volna a fenekébe!”
 • 29. mecsoka 2010. január 11. 18:18
  „Tényleg sokkal bátrabb dolog volt meghalni, mint azt mondani a gyilkos férjének hogy vége és viszem a gyerkeket is (mert egyetértek az előttem szólóval, ha képes volt agyonverni egy nőt, akkor nem hiszem hogy példás és szerető családapa lett volna)
  Amúgy biztos meglágyult az agya, tehát hiába vitatkozunk ezen, ő maga valószínűleg már nem volt képes semennyire sem gondolkodni. Nem jó vagy rossz, bátor vagy gyáva döntést hozott... már csak az exit feliratot kereste”
 • 28. Patriot 2010. január 11. 16:59
  „Gondolom milyen családi életet élhetett ezzel a gyilkossal. Nem is értem hogyan fogadhatta vissza ezt az állatot a lakásába a gyerekei közé.

  Bertrand Cantat tizenkilenc ökölcsapással végzett az élettársával.”
 • 27. prettywoman 2010. január 11. 16:56
  „Batistutával és Shakival (17) értek egyet.
  Nagyon szomorú az egész.
  Szrintem, igenis kell erő, bátorság hozzá. Én is gyakran érzem úgy, hogy nincs értelme semminek, nem lesz jobb semmi és fel kéne adni. És egyre rosszabb a hangulat, minden, egyre inkább elvesztem az életkedvemet. De nem tudnék öngyilkos lenni, mert féltem a nyavalyás életemet. Nem tudnám legyűrni az életösztönt. Inkább szenvedek tovább. Aztán vagy jobb lesz, vagy nem. Majd kiderül.”
 • 26. gall 2010. január 11. 16:44
  „leszarom,hogy öngyilkos lett.”
 • 25. Patriot 2010. január 11. 16:40
  „Drogozás, azaz művészbetegség.”
 • 24. arrabonem 2010. január 11. 15:28
  „21/vonLichthofen
  Köszönöm.
  Nem biztos, hogy mostanában rá leszek hangolódva, de utánanéztem hol lelhető fel.”
 • 23. lolita 2010. január 11. 15:23
  „Shaki!Va´n neked eszed mert ugytudom azt nem latod,de gondolom hiszed hogy van.Az en hitemet semmifele külsö folyamat nemtudja megvaltoztatni sem betegseg,sem ehezes ami körülöttünk van.”
 • 22. Mankapunka 2010. január 11. 15:17
  „Inkább hallgassatok zenét gépezés közben.”
 • 21. vonLichthofen 2010. január 11. 14:58
  „16/arrabonem
  Émile Durkheim - Le Suicide/ Étude de sociologie”
 • 20. Szilágyi_Zsolt 2010. január 11. 14:56
  „19. hozzászólás Shaki 2010.01.11. 14:41

  A stílus maga az ember.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama nem küld csapatokat Jemenbe vagy Szomáliába

Az amerikai elnök megerősítette, hogy nem akar csapatokat küldeni Jemenbe vagy Szomáliába az al-Kaida és szövetségesei elleni küzdelem céljából. Tovább olvasom