Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Önálló nemzetnek ismerték el Quebec tartomány lakóit

Megszavazta a kanadai képviselőház hétfőn azt az indítványt, amely "nemzetnek" ismeri el a francia nyelvű Quebec tartomány lakóit. Michael Chong, a kormányközi kapcsolatok és sportügyek minisztere már korábban lemondott kabinettagságáról, tiltakozásul az indítvány miatt.
Lépése nem veszélyezteti a kormány fennmaradását, mert továbbra is a konzervatívok parlamenti képviselője marad.

Az indítványt a múlt héten beterjesztő Stephen Harper miniszterelnök a szeparatista Quebeci Blokk vitorlájából akarta kifogni a szelet, egy nappal azelőtt, hogy a párt indítványt készült benyújtani a képviselőházban a tartomány nemzetként történő elismertetéséről.

A nagy többséggel elfogadott javaslat, amely nemzetnek nevezi a quebecieket az egyesült Kanadán belül, inkább csak jelképes jelentőségű, nem kíván meg alkotmány- vagy törvénymódosítást. Az ellenzék is támogatta, így könnyen átment a parlamenti szavazáson.

Ellenzői szerint mégis kétélűnek bizonyulhat, mert erősítheti a szeparatista törekvéseket és a függetlenségpárti Quebeci Blokkot, amely esetleg különös jogköröket követelhet magának, köztük azt, hogy nemzetközi találkozókon önállóan léphessen fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jelent meg első hágai tárgyalásán Vojislav Seselj

Nem jelent meg perének első tárgyalásán az éhségsztrájkoló Vojislav Seselj, így kirendelt ügyvéd… Tovább olvasom