Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Omán - az uralkodó átalakította kormányát

Kormányátalakítást hajtott végre Ománban Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán, abban a reményben, hogy lépésével sikerül elejét venni a további tiltakozásoknak a stratégiai jelentőségű öböl menti országban.

Az uralkodó a kabinet hat miniszterét cserélte le egy vasárnapi jelentés szerint, és új tanácsadókat is kinevezett, miután az elmúlt napok újabb tüntetésein - köztük egy szombati útlezárási akcióban - a tiltakozók az ország ügyeibe való nagyobb beleszólást követeltek.

Kábúsz szultán szigorú ellenőrzése alatt tartja az Arab-félsziget délkeleti végében elterülő országát, amely a túlparti Iránnal együtt felügyeli a Hormuzi-szoros hajóforgalmát.

A világ olajtanker-forgalmának 40 százaléka ezen, a Perzsa-(Arab-)öböl kijáratánál lévő tengerszoroson halad át.

Ománban január közepén kezdődtek néhány száz fős tüntetések a magas árak és a korrupció ellen. A monarchiában ritka jelenséget nagy valószínűséggel a tunéziai fordulat eseményei hívták életre. Egy hónappal később a hatóságok 364 dollárról 520-ra emelték a magánszektorban dolgozók minimálbérét, s emelték a diákok ösztöndíját is attól való félelmükben, hogy az arab világban kezdődött felkelések az Ománi Szultánságra is átterjednek.

Február 18-án azonban ismét fizetésemelést és politikai reformokat követelő tüntetés volt a főváros Maszkatban.

Kábúsz szultán 1970 óta - 41 éve - van hatalmon. Az országban alkotmányos monarchia van. Omán az első öböl menti állam volt, ahol 1994-ben a nők megkapták a választójogot. Az utcai megmozdulások, a szakszervezetek és pártok alakítása azonban szigorúan tilos.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jemen - Az elnök összeesküvést emleget

Az ország egysége elleni összeesküvés az, ami a jemeni városok utcáin történik - jelentette ki Ali… Tovább olvasom