Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Olvasónk jelentkezett a hó alatt lévő USA-ból: ˝küldjetek meleget˝! - fotó

A történelmi hidegrekordnak több halálos áldozata van.
22.50 - Történelmi hidegrekordokat döntött meg keddre virradóra az Egyesült Államok keleti területei felett uralkodó sarkvidéki légörvény, amely több halálos áldozatot is követelt.

A meteorológusok szerint a hidegbetörés következményeit 187 millió ember szenvedheti meg Észak-Amerikában. Keddi összesítések szerint a szokatlanul erős fagyhullám legkevesebb hat emberéletet követelt az elmúlt három napban.

New Yorkban egyes helyeken egyetlen nap leforgása alatt 27-32 fokkal zuhant a hőmérséklet. A Central Parknál kedden mínusz 15 fokot mértek, ami 118 éves helyi rekordot adott át a történelemnek. A Queensben található LaGuardia repülőtéren regisztrált mínusz 15,5 fok az ugyanezen a napon 46 évvel ezelőtt felállított mínusz 12 fokos rekordot döntötte meg.

Chicagóban hétfőn mínusz 27, az indiai Fort Wayne-ben mínusz 15 fok lett minden idők január 6-án mért hőmérsékleti mélypontja. Rekordhidegeket mértek Texasban és Oklahomában is. Florida középső területein keddre fagyveszélyre való figyelmeztetést adtak ki. A CNN jelentése szerint kedden mind az 50 amerikai szövetségi tagállamban - tehát a Hawaii-szigeteken is - mértek fagypont alatti hőmérsékletet.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szükségállapotot hirdetett ki. A keleti partvidéken a hétfői olvadást követő hirtelen lehűlés miatt sok helyen síkosak az utak. New Yorkban, Washingtonban, Philadephiában és más nagyvárosokban zsúfolásig megteltek a hajléktalanszállások.

Chicago környékén hétfő este három vonat is elakadt az erős szél által emelt hótorlaszokban. Több mint 500 utas volt kénytelen a szerelvényeken tölteni az éjszakát. Az egyik vonaton mintegy 300 utas több mint 9 órán át vesztegelt a nyílt pályán. A New York-i Penn pályaudvaron kedd reggel egy órán keresztül visszatartották a New Jerseybe induló vonatokat, mert a fagy zavarokat okozott a jelzőberendezések működésében.

A dermesztő hideg miatt a hétfői 4600 után kedden újabb 2900 repülőjáratot kellett törölni az Egyesült Államokban. A legsúlyosabb helyzet a chicagói OíHare repülőtéren alakult ki, az összes kényszerű menetrendváltozás csaknem egyharmadát innen jelentették. Megbénult a torontói légikikötő forgalma is.

A JetBlue fapados légitársaság ugyanakkor - a hétfőn bejelentett részleges leállás után - kedden ismét indított repülőgépeket New Yorkba és Bostonba.

Az amerikai Középnyugaton az előrejelzések szerint szerdán kezdődik meg a felmelegedés, a hőmérséklet várhatóan akkor emelkedhet az ilyenkor normális, fagypont körüli értékekre. New Yorkban szerdán 11 fokkal lesz melegebb.

17.20 - Újabb halottjai vannak a rekordokat döntő hidegnek Amerikában

Történelmi hidegrekordokat döntött meg keddre virradóra az Egyesült Államok keleti területei felett uralkodó sarkvidéki légörvény, amely több halálos áldozatot is követelt. A meteorológusok szerint a hidegbetörés következményeit 187 millió ember szenvedheti meg Észak-Amerikában. Keddi összesítések szerint a szokatlanul erős fagyhullám legkevesebb négy emberéletet követelt az elmúlt három napban. New Yorkban egyes helyeken egyetlen nap leforgása alatt 27-32 fokkal zuhant a hőmérséklet. A Central Parknál kedden -15 fokot mértek, ami egy 118 éves helyi rekordot adott át a történelemnek.

Tovább támad az USA-ban tél tábornok - Fotó: MTI


A Queensben található La Guardia repülőtéren regisztrált -15,5 fok az ugyanezen a napon 46 évvel ezelőtt felállított -12 fokos rekordot döntötte meg. Chicagoban hétfőn -27, az indiai Fort Wayne-ben -15 fok lett minden idők január 6-án mért hőmérsékleti mélypontja. Rekord hidegeket mértek Texasban és Oklahomában is. Florida középső területein keddre fagyveszélyre való figyelmeztetést adtak ki. New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szükségállapotot hirdetett ki.

A keleti partvidéken a hétfői olvadást követő hirtelen lehűlés miatt sok helyen síkosak az utak. Chicago környékén hétfő este három vonat is elakadt az erős szél által emelt hótorlaszokban. Több mint 500 utas volt kénytelen a szerelvényeken tölteni az éjszakát. Az egyik vonaton mintegy 300 utas több mint 9 órán át vesztegelt a nyílt pályán. A New York-i Penn pályaudvaron kedd reggel egy órán keresztül visszatartották a New Jerseybe induló vonatokat, mert a fagy zavarokat okozott a jelzőberendezések működésében. A dermesztő hideg miatt repülőjáratok ezreit kellett törölni az Egyesült Államokban.

Az amerikai Középnyugaton az előrejelzések szerint szerdán kezdődik meg a felmelegedés, a hőmérséklet várhatóan akkor emelkedhet az ilyenkor normális, fagypont körüli értékekre.

Olvasónk jelentkezett

˝Itt Minnesotában élek. Ma, január 7-én reggel a hőmérséklet mínusz 26 fok, már melegszik. A hétvégén mínusz 30 Celsius alatt volt. Az államban minden iskolát bezártak, meg még sokminden mást...  Az iskolák ma is zárva vannak. Küldjetek meleget˝ - kaptuk az üzenetet olvasónktól, Rudy H.-tól.


Korábban:

Minneapolisban mínusz 20 fokra hűlt le a levegő hőmérséklete. Rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki.

Fotóriport:

Hatalmas havazás és a hideg az USA-ban. Fotók: MTI/AP

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai gyakorlaton vett részt a lezuhant amerikai katonai helikopter Angliában

A szerencsétlenség okairól szerda hajnalig sem az amerikai, sem a brit hatóságok nem nyilatkoztak. Tovább olvasom