Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Olajvezetékeket robbantottak Nigériában

Nigériában ismeretlen fegyveresek felrobbantották a Chevron olajtársaság egyik vezetékét. Emiatt a vállalat napi olajkitermelése és -szállítása 120 ezer hordóval csökken, jelentették be szombaton.
Az utóbbi napokban már több hasonló támadás is történt az afrikai országban. A robbantások miatt a Shell kénytelen volt közölni, hogy júniusban és júliusban 225 ezer hordóval csökkenti napi kitermelését. A csütörtök óta tartó merényletsorozatot lehetséges, hogy több fegyveres csoport követte el. Abban azonban mind egyeznek, hogy a külföldi olajvállalatokat veszik célba a dinamitos robbantásokkal.

Nigéria 2007-ben a 13-dik legnagyobb olajtermelő volt a világon, napi 2,13 millió hordóval. Tavaly még Afrika legnagyobb olajtermelője is volt, de idén Angola megelőzte. Részben a nigériai olajtermelés visszaesése is oka az olajárak két éve tartó szüntelen emelkedésének. Az utóbbi két évben Nigéria olajtermelése és -exportja csaknem 25 százalékkal esett vissza, elsősorban az olajvezetékek elleni mind gyakoribb támadások miatt.

A fegyveresek egyrészt a vezetékeket robbantják fel, másrészt a cégek mérnökeit rabolják el, többnyire váltságdíjért. Nigéria olajtermelése jelenleg 2 millió hordó körül van naponta, pedig az afrikai ország néhány éve még azt tervezte, hogy 2008-ra elérik a napi 4 millió hordót is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb földrengések Görögországban

Két erős földrengés is megrázta szombaton a Peloponnészoszi-félsziget déli részét. Délelőtt 11… Tovább olvasom