Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Olajkatasztrófa - tudósok az Obama-kormányt bírálják

Vezető amerikai oceanográfusok azzal vádolják az Obama-kormányt, hogy nem végzett megfelelő tudományos elemzést a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa okozta károkról.

Továbbá lehetővé tette, hogy a BP homályos információkat közöljön a szennyeződés mértékéről - írta a csütörtöki The New York Times.
A tudósok szerint a nemzeti óceán- és légkörügyi hatóság, valamint más szövetségi ügynökségek nem végezték el kellő gyorsasággal a vizsgálatokat a tengerbe került olaj mennyiségéről és az óceán mélyén keletkező károkról.

Az oceonagráfusok rámutattak: a kormány egyetlen mélytengeri vízelemzés eredményét sem hozta nyilvánosságra azóta, hogy április 20-án Louisiana partjától 80 kilométerre délre felrobbant, majd elsüllyedt egy BP által üzemeltetett olajfúró platform. Ugyancsak kifogásolják, hogy Washington nem követelte határozottan a BP-től, hogy az pontos adatokat közöljön a szivárgás mértékéről.

Sylvia Earle híres óceánkutató előző nap egy kongresszusi meghallgatáson - már a törvényhozás is vizsgálódik az olajfolt ügyében - elképesztőnek nevezte, hogy nem tudni, mekkora olajtömegek rejtőznek a tenger felszíne alatt.

A szövetségi kormány - amely azt ígéri, hogy pontosabb adatokat fog kérni - óriási erőfeszítést tett a kár elhárításáért: egyebek mellett 1105 hajót küldött a térségbe a szennyeződés lefölözésére, kisebb foltok elégetésére és felszíni terelőgátak lefektetésére a legveszélyeztetettebb partszakaszok védelmében. A felszíni károk egyelőre mérsékeltek, az igazi kérdés a tudósok szerint az, hogy mi történik a mélyben?

A BP csütörtökön közölte: a mélytengeri kúttól az oda leeresztett csövön keresztül - a mennyiséget fokozatosan növelve - már naponta 210 ezer gallon (800 ezer liter) olajat tud a felszínre juttatni. A BP közölte, hogy ezzel együtt sem tudják a feltörő olajat teljes mértékben elvezetni. Ez a közlés azért különösen aggasztó, mert a cég hetekig úgy becsülte, hogy a szivárgás mértéke összesen napi 210 ezer gallon.

Ugyancsak csütörtökön szivárgott ki az információ: az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség 24 órát adott a BP-nek arra, hogy válasszon egy kevésbé mérgező hatású vegyszert, amelyet a mélytengeri rétegekben nagy mennyiségben a vízbe lövellnek az olaj lebomlásának elősegítésére. A BP-nek az azt követő 72 órán belül már az új vegyszert, úgynevezett diszperzánst kell majd alkalmaznia.

A döntés rendkívüli fontosságú, hiszen azt jelzi, hogy már a szövetségi hatóságok is aggódnak a tenger élővilágában keletkező károk miatt. A BP eddig Corexit 9500A és Corexit 9527A, jórészt ismeretlen összetételű vegyszert használt, a víz felszínén úszó olajfoltokra 600 ezer gallon (2,2 millió liter) anyagot szórtak, a felszín alatt pedig 55 ezer gallon (208 ezer liter) vegyszert vetettek be. Ilyen nagy mennyiségben azelőtt soha nem alkalmaztak ilyen szereket.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. május 21. 12:38
    „Felelős nem szokott lenni Amerikában,hisz nincs is, aki felelősségre vonná ezt a"Nagyhatalmat".,ha csak Oszama bin és gárdája nem teszi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem tízmillió forintot felejtettek a villamoson

Két órán keresztül ˝utazott˝ egy párizsi villamosvonalon egy 35 ezer euró (9,8 millió forint)… Tovább olvasom