Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Olajkatasztrófa - levágták a felszállóvezetéket

A BP-nek sikerült levágnia a felszállóvezetéket a tengerfenéken levő kitörésgátló berendezésről a Mexikó-öbölben - közölte csütörtökön az amerikai parti őrség.

Az olajkatasztrófa fő felelőse, a BP a távirányítású robotokkal átvágta a vezetéket az 1500-es méteres mélységben levő berendezés tetején - számolt be a részsikerről Thad Allen tengernagy a Louisiana állambeli Metairie-ben.

Csütörtökön már 45. napja ömlött az olaj a vízbe. A BP-nek ez már a sokadik próbálkozása a szivárgás megszüntetésére, illetve csökkentésére.

A terv ezúttal az, hogy egy olajfogó "sapkát" illesztenek a kitörésgátlóra és a feltörő olaj egy részét a felszínre vezetik.

A felszállóvezetéket csak nehézségek árán tudták csak leszelni, ugyanis egy fűrész beragadt a csőbe és a folyamatot 12 órára le kellett állítani. A szerkezetet később kiszabadították, és a csövet végül átvágták. Az olaj a korábbinál nagyobb - egyes becslések szerint 20 százalékkal nagyobb - sebességgel kezdett ömölni a vízbe.

Allen tengernagy elmondta, hogy a tervekkel ellentétben szabálytalan szélű vágás keletkezett, így a sapka ráhelyezése, a tömítőgyűrű hozzáillesztése nagy kihívás lesz. A BP hozzáfogott a művelet előkészítéséhez. A mélyben 18, egyenként 6 millió dollárt érő, 2,7 tonnás robot dolgozik a feladaton.

Tony Hayward, a BP vezérigazgatója csütörtökön elismerte, hogy vállalata nem volt felkészülve a katasztrofális mélytengeri olajszivárgás kezelésére. Azt mondta, egy ilyen baleset esélye kicsi volt, de jogos a bírálat, "kétségtelenül igaz, hogy nem voltak meg az eszközeink".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordot döntöttek a központi támogatások Németországban

Németországban rekordot döntött a központi támogatások összege a tavalyi válságévben. Tovább olvasom