Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Olajkatasztrófa - a BP új csővel akarja elvezetni az olajat

A BP egy új csővel akarja elvezetni a tengerbe ömlő olaj egy részét a Mexikói-öbölben, mérsékelve a tengerfenéken a szivárgást - számolt be a legújabb kárelhárítási kísérletről pénteken az ABC televízió.

Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt olajfúró platform üzemeltetője, a BP olajcég mélytengeri robotok segítségével egy 15 centiméter átmérőjű csövet kísérelt meg bevezetni a szivárgó, 53 centiméteres sérült vezetékbe.

Becslések szerint már több mint 4 millió gallon (15 millió liter) nyersolaj ömlött a tengerbe, súlyos környezeti katasztrófával fenyegetve a part menti államokat.

Az elképzelés szerint a vékonyabb cső - amely körül eltömítenék a vastagabb vezetéket - már péntek estére működhet, rajta keresztül juttatnák fel az olajat egy felszíni tankhajóba.

A BP az olajplatform felrobbanása óta eltelt több mint három hétben egy sor sikertelen kísérletet tett a szivárgás elfojtására. Becslések szerint már 9500 négyzetkilométeres szennyeződés terjeng a víz felszínén, Florida, sőt Mexikó partjait is fenyegetve.

Ha az új cső bevezetése sem jár sikerrel, akkor a BP az 1500 méteres mélységben azzal próbálkozhat, hogy a kúton egy olajfogót helyez el, amelyből egy vezetéken szivattyúznák fel az olajat a felszínre. Ugyancsak a rövid távú lehetőségek között szerepel a kút végén levő kitörésgátló szelep eltömítése, az aljába golflabdákat és gumidarabokat, a felső részébe cementet fecskendeznének.

A legbiztosabb megoldást az ígéri, hogy újabb fúrást végeznek több ezer méterrel a tengerfenék alá, amely alatt 4000 méteres mélységben található az olajkészlet. A terv szerint nyomáscsökkentő jelleggel megcsapolnák az olajkút eredeti, 17 centiméteres csövét, elvezetve az abban feltörő olajat. Később cementet lejuttatva örökre betemetnék a kutat. Ez a művelet azonban 80-90 napot igényel, az oldalirányból haladó fúrást a múlt héten kezdték el a sérült olajkúttól mintegy 800 méteres távolságból.

A The Wall Street Journal pénteken ismét olyan szakértőket szólaltatott meg, akik szerint a napi 5 ezer hordós (800 ezer literes) szivárgási adat nem valós, ennél bizonyára sokkal nagyobb mértékben ömlik az olaj a vízbe. Van olyan kaliforniai becslés, hogy naponta 70 ezer hordó (11,1 millió liter) olaj szennyezi a tengert. A The Washington Post egy olyan floridai oceanográfust idézett, aki 26 ezer hordós (4,1 millió literes) adatot mondott műholdfelvételek alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablásért halálra ítéltek négy embert Kínában

Halálra ítéltek Kínában négy sírrablót, akik robbanóanyagokat és munkagépeket használva fosztottak… Tovább olvasom