Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Olaj volt a tűzre a közoktatási vitában az osztrák PISA-felmérés eredmény

Megmerevedtek a frontok az osztrák közoktatási vitában a PISA-tesztek nyomán, a koalíciós pártok továbbra is egymásra mutogatnak és kitartanak saját oktatáspolitikai elképzeléseik mellett.

A teszt mindhárom vizsgált területen romló eredményeket mutatott ki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) értékelésében kiemelte, hogy az osztrák tanulók eredményeit továbbra is erősen meghatározza a szociális háttér. Hangsúlyozták azt is, hogy az oktatási rendszer iskolatípusok szerinti tagolódása hátrányos az esélyegyenlőségre nézve. Az OECD megállapítása szerint minél korábban történik meg a szétválasztás, annál nagyobbak lesznek 15 éves korban a tanulók közötti különbségek a szociális háttér alapján.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a jelentést saját iskolareformterveinek alátámasztásaként értelmezte, míg a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) ezt továbbra is elutasítja és Claudia Schmied szociáldemokrata oktatási minisztert hibáztatta a romló minősítésért.

Az osztrák 15 évesek szövegértésben és természettudományokban is az OECD-átlag alatti eredményt értek el, matematikában éppen az OECD-átlagnak megfelelően teljesítettek. Különösen a szövegértésben estek vissza az eredmények, a 2006-os 490 ponttal szemben a tavalyi (most ismertté vált) felmérésen átlagosan 470 pontot értek el, és ezzel a 34 országból a 31. helyre került Ausztria. (Németországban a diákok átlagban 497 pontot, Magyarországon 494 pontot értek el.)

Az SPÖ hónapok óta szorgalmazza, hogy a jelenlegi három helyett egyetlen egységes iskolatípust alakítsanak ki a 10-14 éves korosztály számára. Az ÖVP elutasítja ezt a reformtervet, és visszautasítja azt is, hogy, úgymond, a PISA-tesztek ürügyén vezessék be az új iskolatípust. A Néppárt úgy látja, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az alsó osztályokban nem megfelelő a tanítás, vagyis ott, ahol a gyerekeknek meg kellene tanulniuk olvasni. A megoldást délutáni felzárkóztató órákban látja az ÖVP, illetve abban, hogy a tanárok külön-külön foglalkozzanak a gyengébb és a jobb képességű tanulókkal.

Ausztriában csak az iskola első négy osztályában azonos a tanterv, a 10-14 éves korosztálynak három, a 14-18 évesek számára összesen hatféle iskolatípus áll rendelkezésre.

Az új PISA-tanulmány megerősítette azt a régi keletű bírálatot az osztrák oktatási rendszerrel szemben, hogy az iskolázottság jelentős mértékben "öröklődik". A felsőfokú és a csak alapfokú végzettséggel rendelkező szülők gyerekeinek átlagos eredményei között akár 320 pont különbség is lehet az OECD-tesztben.

Az oktatási rendszer átalakítása a szövetségi állam és a tartományok közötti hatáskörmegosztás reformjával összefüggésben is napirenden van Ausztriában. A föderalizmus reformja körüli, évek óta újra és újra lángra kapó vitának ezúttal a gazdasági válság adott lendületet. Szakértők szerint az oktatásban, de az egészségügyben is, a hatáskörök egy részének központosításával jelentős megtakarításokat lehetne elérni, a politika azonban megosztott a reform kérdésében.

Olvasóink írták

 • 5. Captain 2010. december 10. 14:10
  „Mit aggódnak? Hülye társadalmat könnyebb irányítani.”
 • 4. Filtec 2010. december 09. 21:28
  „Ez a PISA már 1178-ban bedőlt. Mit csodálkozunk ezen 2010-ben? :)”
 • 3. csompi1 2010. december 09. 21:18
  „:-DDD
  Ezekhez nincs mit hozzáfűznöm:-)))”
 • 2. Tommm 2010. december 09. 21:04
  „"Olaj volt a tűzre a közoktatási vitában az osztrák PISA-felmérés eredmény"
  Pedig a pisa oltja a tüzet,nem? :-)”
 • 1. SC 2010. december 09. 20:12
  „Mát igen,mereven nehéz jó PISA tesztet csinálni.:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a korrupció a világon - Magyarországot csak Románia előzi

Magyarországon a megkérdezettek 75 százaléka szerint nőtt a korrupció. A helyzetet csak Romániában… Tovább olvasom