Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Október 23. - Ausztriai magyar szervezetek megemlékezése

Megemlékezést tartottak 1956-ról csütörtökön Bécsben ausztriai magyar szervezetek.

Az ünnepséget az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, a Magyar Köztársaság nagykövetsége és a Collegium Hungaricum rendezte. A rendezvényen részt vettek a bécsi, grazi, linzi, salzburgi és innsbrucki magyar szervezeteket összefogó Központi Szövetség vezetői, valamint a nagykövetség és a bécsi magyar kulturális intézet képviselői.

Kraetschmer-Kornis Katalin, a szervezet főtitkára köszöntőjét követően L. Simon László író, parlamenti képviselő, frakcióvezető-helyettes (Fidesz), az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke mondott ünnepi beszédet a mintegy nyolcvan egybegyűlt előtt. A hazaszeretet cselekedeteket kíván, a hazával szembeni kötelezettségeknek tettekben kell megnyilvánulnia - fogalmazott a politikus.

Ezt a szemléletet belső igénnyé kell tenni és tovább kell adni a következő nemzedékeknek is - hangsúlyozta. Az 1956-os és az 1848-as forradalomnak egyaránt a polgári szabadságjogok és a szuverenitás elnyerése, illetve visszaszerzése volt a két legfontosabb kérdése - mondta L. Simon László. Hozzátette: ahogy 1848-ban és 1956-ban, az elmúlt nyolc évben is olyanok vezették Magyarországot, akik nem voltak méltók rá, "nem voltak képesek felismerni, hogy az ország felemelkedéséhez mire van szükség".

A következő évek egyik legfontosabb feladatának egy békés nemzetegyesítés politikájának megvalósítását nevezte. 1956-ot a szabadság programja tette jelkép értékűvé, és ez az, amihez ragaszkodni kell - hangsúlyozta. Vissza kell állítani az ünnepek szabadságát is - jelentette ki, és elítélte a 2006 őszi jogsértéseket.

"Grazban helyi magyar szervezetek koszorúzást tartottak pénteken. Bécsben szombaton helyeznek el koszorút az ,56-os emlékműnél a Trautson palotánál. Alsóőrött (Unterwart) csütörtökön tartottak megemlékezést október 23-ról a Magyar Média- és Információs Központ (UMIZ) szervezésében.

Az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszerve kedden, a bécsi magyar kulturális intézetben rendez ünnepi megemlékezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajók ütköztek össze Hollandiában - meghalt az egyik kapitány

Összeütközött Hollandiában péntek reggel egy teherszállító hajó és egy kis komp, a balesetnek egy… Tovább olvasom