Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Oktatási válságot okoz Gáza blokádja

Többszázezer palesztin fiatal oktatását sújtja a gázai övezet, hogy az izraeli hadsereg blokád alá vonta a palesztin területet. Ezt közölte az ENSZ gyermekügyi szervezetének szóvivője pénteken.A palesztin terület iskolai vezetői szerint a blokád válságot okoz az egyébként is nehéz helyzetű, elmaradott oktatási rendszerben.
A diákok az ENSZ gyermekügyi szervezete, az UNICEF felmérése szerint katasztrófális körülmények közt kénytelenek tanulni, miután Izrael elszigetelte Gázát. A helyi iskolákban a téli szünet után szombaton kezdődik újra a tanítás. A tantermekben azonban nincs sem fűtés, sem világítás, mert a blokád miatt nem kap áramot Gáza.

Izrael azért döntött a palesztinok elszigeteléséről, mert Gázából szélsőségesek sorozatosan rakétákat lőnek át izraeli területekre. Izrael Legfelsőbb Bíróságának döntése nyomán egyébként az izraeli hadsereg időközben enyhített a blokádon és újra beindította az üzemanyagszállításokat Gázába. Az ENSZ gyermekügyi szervezetének szóvivője Veronique Taveau az ügyben tartott sajtótájékoztatón azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy a Gázában élő mintegy másfél millió ember 56 százaléka 18 éven alúli.

Ami a szóvívő szerint azt jelenti, hogy a blokád negatív hatásai többségében a fiatalkorúakat, közülük is főként a kisiskolásokat sújtják. A legutóbbi vizsgálatok szerint az utóbbi időkben rendkívüli módon hanyatlott az oktatás színvonala Gáza általános iskoláiban, aminek következménye például a vizsgateljesítmények romlása.

A tengerparti elszegényedett palesztin övezet a Hamasz irányítása alatt áll azóta, hogy a szervezet tagjai tavaly nyáron véres harcok után átvették Gáza vezetését a rivális Fatah szervezettől. A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet a nemzetközi joggal ellentétesnek és kollektív büntetésnek nevezte Gáza blokádját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélyponton Sarkozy támogatottsága

Mélypontra került a francia köztársasági elnök népszerűségi mutatója egy pénteken nyilvánosságra… Tovább olvasom