Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Oktatási bojkottot hirdetett Izrael ellen egy amerikai tudósszövetség

A bojkott szolidáris azokkal a tudósokkal és diákokkal, akiket megfosztanak a tudományos szabadságtól.
Oktatási bojkottot hirdetett az izraeli egyetemek és főiskolák ellen az American Studies Association (ASA) amerikai tudósszövetség Izraelnek a palesztinokkal szembeni politikája miatt - jelentette be hétfőn az ötezer fős tagsággal rendelkező szervezet.

A tagok közül 1252-en szavaztak, és kétharmados többséggel hagyták jóvá a bojkottot, amely része egy Izraelt elszigetelni akaró nagyobb kampánynak. Ez a kampány az Egyesült Államokban alig valami, Európában némi visszhangra talált. A szavazás interneten történt, és vasárnap fejeződött be.

Így az amerikai kultúra és történelem tanulmányozásával foglalkozó ASA lett a legnagyobb amerikai tudósszervezet, amely támogat bármilyen Izrael-ellenes bojkottot. Határozata, amely felszólítja az amerikai oktatási intézményeket, hogy ne működjenek együtt izraeli társintézményekkel, azonban csak jelképes, mert a szervezetnek nincs eszköz a kezében arra, hogy kötelezze akár a tagokat, akár bármilyen amerikai intézményt a bojkott betartására.

"A határozat szolidáris azokkal a tudósokkal és diákokkal, akiket megfosztanak a tudományos szabadságtól, és célja, hogy ezt a szabadságot mindenki - köztük a palesztinok is - megkapják" - olvasható az ASA közleményében. A dokumentum hivatkozik arra, hogy Izrael megsérti a nemzetközi jogot és az ENSZ egyes határozatait, és hogy az izraeli megszállás bizonyíthatóan hatással van a palesztin tudósokra és a diákokra, valamint arra is, hogy az izraeli felsőoktatási intézmények milyen mértékig részei annak az állami politikának, amely megsérti az emberi jogokat.

Izrael szerint minden ellene irányuló bojkott esetében igazságtalanul választják ki az országok közül a zsidó államot.

Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke a határozatra reagálva azt mondta: "Az Izrael elleni bojkottról szóló szavazás bizonyítja az ASA orwelli antiszemitizmusát és erkölcsi csődjét. Izrael a világ egyik legdemokratikusabb és oktatási szempontból a legszabadabb országa." Lauder dicsérte az American Association of University Professors (Egyetemi Tanárok Amerikai Szövetsége, AAUP) nevű szervezetet, amely ellenzi az ilyen bojkottot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreállt a rend a Harvard egyetemen a bombariadó után

Helyreállt a rend az amerikai Harvard egyetemen, miután bombariadó miatt kiürítettek hétfőn négy… Tovább olvasom