Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ők is kértek más országban menedéket

Julian Assange-nál magasabb rangú személyek, volt elnökök, miniszterelnökök is kaptak már menedéket különböző országok nagykövetségein az elmúlt évtizedekben, miután megfosztották őket a hatalmuktól, igaz a diplomáciai képviseletek vendégszeretete a későbbiekben nem mindig mentette meg őket - derül ki az AFP csütörtöki visszatekintő anyagából, amelyet azzal kapcsolatosan állított össze, hogy az ecuadori kormány politikai menedéket nyújtott a WikiLeaks oknyomozó portál alapítójának.
- Manuel Noriega egykori panamai diktátor - miután az amerikai hadsereg 1990 decemberében megszállta Panamát - az ottani nunciatúrán keresett menedéket, két héttel később azonban megadta magát. Az Egyesült Államokban húsz évet töltött börtönben kábítószer-kereskedelem miatt, majd 2010 áprilisában kiadták Franciaországnak. Párizs tavaly novemberben jóváhagyta Noriega kiadását Panamának, hogy a latin-amerikai országban töltse le az ott kiszabott hosszú szabadságvesztését.

- A Nyugat-barát Michel Aoun tábornok, a libanoni keresztény katonai kormány volt vezetője is menekülni kényszerült, miután 1990 októberében a szíriai haderő bombázta Libanont, és Aoun csapatait megadásra kényszerítette. A tábornok Franciaország bejrúti nagykövetségére menekült, majd Franciaországba távozott, ahol tizenöt évig tartózkodott.

- Muhammed Nadzsibullah volt afgán elnök, miután a modzsahedektől elszenvedett katonai vereségek miatt lemondott elnöki tisztéről, az ENSZ kabuli képviseletén talált védelmet. Miután 1996 szeptember végén a szélsőségesen fundamentalista tálibok vették birtokukba az afganisztáni fővárost, a kommunista exelnököt a testvérével együtt nyilvánosan kivégezték.

- Abdullah Öcalan, a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bebörtönzött vezetője, aki a törökországi kurd fegyveres lázadás élén állt, 1999 januárjában Görögország nairobi nagykövetségére menekült. Néhány hónappal később a nairobi repülőtér felé vezető útján török ügynökök elfogták. Öcalant halálra ítélték, de a halálbüntetés eltörlése után az ítéletet életfogytiglani börtönre változtatták.

- Alassane Ouattara volt elefántcsontparti miniszterelnök és Laurent Gbagbo elnök legfőbb ellenlábasa 2002 szeptemberében egy katonai lázadás következményeként kénytelen volt az abidjani francia nagykövetségre menekülni, miután előzőleg a német nagykövet vendégszeretetét élvezte. Annak az évnek a novemberében elhagyta az országot, és Gabonon keresztül eljutott Franciaországba.

- Manuel Zelaya, a 2009-ben puccsal megdöntött és száműzött hondurasi elnök, miután megfosztották hatalmától, titokban Hondurasba utazott, és négy hónapig állt Brazília tegucigalpai nagykövetségének a védelme alatt. Ezután rövid ideig a Dominikai Köztársaságban töltötte száműzetését, 2011 májusában visszatérhetett hazájába. Ezt az a "nemzeti megbékélési egyezmény" tette lehetővé, amelyet előzőleg a kolumbiai Cartagenában írt alá a száműzött elnök az akkor hivatalban lévő államfővel, s amely pontot tehet a közép-amerikai országban közel két éve tartó politikai válság végére.

- A vak kínai jogvédő aktivista, Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) miután Santung (Shandong) tartománybeli őrzött falusi otthonából 2012. április 22-én megszökött, eljutott Pekingbe, és az ottani amerikai nagykövetségen kapott menedéket. Az Egyesült Államok és Kína között két hétig tartó tárgyalások nyomán a kínai hatóságok váratlanul lehetővé tették, hogy a negyvenéves férfi elhagyja hazáját, és családjával együtt New Yorkba utazzon tanulás céljából, és útlevelet is kiállítottak a számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chelsea Clinton követi szüleit a politikusi pályán?

Míg korábban határozottan elutasította, Chelsea Clinton most már nagyon is elképzelhetőnek tartja,… Tovább olvasom