Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Óceánjáró balesete: megkezdődött a bizonyítási eljárás

Bírósággá alakították át Grosseto toszkán város színházát a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia bizonyítási eljárására.
Bírósággá alakították át Grosseto toszkán város színházát a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia bizonyítási eljárására, melyre nyolcszázan akkreditáltatták magukat, közöttük a szerencsétlenség túlélői, a feleket képviselő nyolcvan ügyvéd és újságírók.

Ötnyelvű táblák segítették a Costa Concordia különböző nemzetiségű túlélőit, jogi képviselőit és a sajtót a Teatro Nuovo épületében való tájékozódásban. A bizonyítási eljárásra nyolcszázan akkreditáltatták magukat.

A vizsgálóbíró vezette eljárás a nagy számú résztvevő miatt több órás késéssel kezdődött. Kiemelt volt a biztonsági készültség, a színházba belépőket egyenként ellenőrizték. Több százan érkeztek Grossetóba a január 13-án Giglio szigeténél sziklának ütközött óceánjáró összesen 4229 utasa és legénysége közül, akiket nyolcvan ügyvéd képviselt.

Francesco Verusio államügyész vezette a 24 fős ügyészcsapatot. A kilenc vádlott közül egyedül Ciro Ambrosio másodtiszt volt jelen. A gondatlanságból elkövetett emberöléssel és a hajó elhagyásával vádolt Francesco Schettino kapitány nem hagyta el házi őrizetét, és nem vett részt a bizonyítási eljáráson a Costa Crocierének a vádlottak között szereplő alelnöke sem.

A vizsgálóbíró feladata a felek kiválasztotta szakértők megerősítése lesz, ők dolgozzák fel a Costa Concordia fekete dobozának információit. Az ügyészség egy egyetemi tanárt, az olasz kikötő-kapitányság és a haditengerészet egy-egy tisztjét jelölte ki.

A fekete doboz tartalma alapján nekik kell választ adni arra, mi történt a január 13-án este háromnegyed tízkor bekövetkezett zátonyra futás és a másfél órával később kiadott evakuálási parancs között, mekkora haladási sebességgel, milyen útvonalon haladt a hajó.

A tragédiát férjével túlélő egyik utas, Francesca Scaramuzzi az újságírók előtt "bűnözőnek" nevezte Schettino kapitányt, "akire nem lett volna szabad ennyi ember életét rábízni". A családjával megmenekült Roberto Brigione elmondta, hogy az utolsók között hagyta el a hajót, és a kapitány és a legénység semmiben nem segítette őket.

A szintén túlélő Adriano Bertaglia úgy fogalmazott, "már csak azért is el kell ítélni a legénységet, mivel az utasok helyett magát mentette".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szélsőséges pártok ejtik foglyul az EU tagállamainak kormányait˝

Hollandia belpolitikai okok miatt akadályozza Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni… Tovább olvasom