Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Óceánjáró balesete: fejenként 14 ezer euró kártérítés az utasoknak

Fejenként összesen tizennégyezer eurós kártérítésben részesülhetnek a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia luxushajó utasai.
Fejenként összesen tizennégyezer eurós kártérítésben részesülhetnek a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia luxushajó utasai a Costa Crociere hajótársaság és az olasz fogyasztóvédelmi egyesületek éjszaka született megállapodása szerint. Tizenhat órán át tartott a tizenöt olasz fogyasztóvédelmi egyesület és a Costa Crociere hajótársaság képviselőinek egyeztetése, amely az olasz sajtóbeszámolók szerint "gyakran feszültséggel teli" hangulatban folyt.

A megállapodás értelmében a Giglio szigeténél elsüllyedt Costa Concordia "hajótörötteinek" a Costa Crociere fejenként 11 ezer eurós kártérítést fizet az elszenvedett vagyoni és nem vagyoni jellegű károkért. Ezen kívül az utasok fejenként további 3 ezer euró úgynevezett költségtérítést is kapnak az utazási kiadások megtérítésére.

A hajótársaság az utasok számára a pszichológiai segítség költségeit is vállalja. "Az egyeztetett kártérítés meghaladja a nemzetközi konvenciók és a hatályos törvények által előírt összeghatárt. A kártérítés minden utasnak jár, a jegyet nem fizetett gyermekek után is. Az összegből a Costa Crociere nem vonja le az utasok által kötött utazási biztosítás után járó összeget sem" - nyilatkozta a tárgyaláson résztvevő Roberto Corbella, az Astoi Confindustria Viaggi, az olaszországi idegenforgalmi vállalatokat tömörítő szövetség elnöke. "Történelmi megállapodásról" beszélt Carlo Pileri, az Adoc fogyasztóvédelmi egyesület elnöke.

Hangsúlyozta, hogy az utasok mindegyikének - nemzetiségre és életkorra való tekintet nélkül - egyforma bánásmódot sikerült biztosítani. A Costa Concordián közel háromezren utaztak hatvan országból.

A megállapodás szerinti kártérítést igénylő utasok a Costa Crociere honlapján található zöldszámon és email címen jelentkezhetnek. A társaság visszaszolgáltatja a kabinok széfjeiben talált személyes tárgyakat is. A sérültek és az eddig talált áldozatok családjai külön kártérítésben részesülnek.

A legnagyobb olasz fogyasztóvédelmi egyesület, a Codacons nem csatlakozott a megállapodáshoz, ehelyett csoportos olasz-amerikai jogi keresetet indít a Costa Crocierével szemben. "Az összesen tizennégy ezer eurós kártérítés alamizsna! Arra kérjük a túlélő utasokat, ne írjanak alá és ne fogadjanak el semmit" - nyilatkozta Carlo Rienzi, a Codacons elnöke.

Olvasóink írták

 • 6. bumburnyák 2012. január 28. 16:23
  „Mit vártok? "Megérdemlik-megérdemlik..." Ez rendhagyó helyzet. Ez egy luxus út, luxus cég, valahogy vissza kell állítani a renoméját. Ezért fizetnek csak. Kattintsatok a címlapra, van vagy 5 baleset. Szerintetek ott a vétlenek nem érdemelnének ennyit? Dehogynem. Sőt egy karambolt átélni sokkal nagyobb megrázkódtatás -most azokról beszélek akik megmenekültek- mint felmenni a fedélzetre, be a mentőcsónakba és evezni 50 métert a partig.
  Ha mindig fizetnének akkor a fél ország ebből élne. Az USA-ban mondjuk ez virágzik. A "kacsások" is azért kaptak zsét mert ott történt, hopp egyből ott termett egy magyar származású ügyvéd és lelkiismereti okokból (dollár) egyből elvállalta a képviseletet. Ott tényleg a pénz az isten.. undorító. Pár millából tiszta a lelkiismeret, a szülők is kárpótolva lettek így biztos boldogan élnek tovább. gondolják a yenkik. Hát szerintem nem.
  Itthon sz@rt se kaptak volna. És a hozzátartozók fájdalma ígyis-úgyis ugyanakkora.”
 • 5. Lívia66 2012. január 27. 19:47
  „pubigyereide. Nincs ellentmondás. Magasabb kártérítés az elhalálozottak rokonainak, + az utasbiztosítás haláleseti kártérítése is......
  Amúgy szerintem pénzzel nem lehet kárpótolni egy férjet sem , főleg nem egy gyermeket nem.... :(

  Pont most nézem az rtl-en az ijedt gyerekeket akik sírnak....:(”
 • 4. Túrabakancs 2012. január 27. 17:23
  „Megérdemlik ezt az összeget!
  Egyébként a híradásokban valamennyire megismert Rónai nevű
  magyar származású /zs.../ ügyvéd majd felsrófolja ezt az összeget
  úgy tíz millára, hiszen akkor abból az ügyvéd /ek/ is több summát kap /nak
  majd. Lásd kacsahajó baleset...”
 • 3. pubigyereide 2012. január 27. 16:23
  „"A halottak rokonainak természetesen sokkal nagyobb kárpótlás jut gondolom, de arra meg ott van az ilyenkor kötelező utasbiztosítás is ami halál esetén minimum 2 millát fizet. Sajnálom őket, biztos nagy stressz volt ezt átélni."

  Csak én érzek egy pici ellentmondást? :-)

  Annak, akinek egy közeli hozzátartozója édesanyja, férje vagy gyermeke stb. ilyen tragikus körülmények között hal meg, annak bizony a több tízmilliós nagyságrendű kártérítés a reális és talán elfogadható...”
 • 2. Lívia66 2012. január 27. 14:34
  „Szerintem a durván 4 milla kártérítés és persze a hajóút költségeinek a visszafizetése, méltányos összeg a megrázkodtatásokért. A halottak rokonainak természetesen sokkal nagyobb kárpótlás jut gondolom, de arra meg ott van az ilyenkor kötelező utasbiztosítás is ami halál esetén minimum 2 millát fizet. Sajnálom őket, biztos nagy stressz volt ezt átélni.”
 • 1. gonzo 2012. január 27. 12:28
  „Na,előre látom a "miért ilyen sokat" meg az "örülnének inkább,hogy megúszták",meg a "miért,mert kicsit esetleg vizes lett a hajuk?(ilyet egyébként már olvashattak a gyorsabbak,még a moderálás előtt)-tipusú hozzászólásokat....
  Csak úgy jó magyarosan....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varsó az aláírásért beleszólási jogot akar

Lengyelország nem írja alá a költségvetési fegyelem szigorításával kapcsolatos új uniós szerződést,… Tovább olvasom