Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Obama szűkíti az atomfegyver használatának körét

Az amerikai elnök hétfőn közölte: átalakítja az Egyesült Államok nukleáris stratégiáját, jelentősen leszűkíti az atomfegyver használatának lehetséges körét.

Barack Obama a The New York Times című lapnak kifejtette: az Egyesült Államok kötelezni fogja magát arra, hogy nem vet be atomfegyvert nem atomhatalom országgal szemben, ha az betartja az atomsorompó szerződést vagy az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos vállalásait. Obama ugyanakkor leszögezte: az új amerikai stratégia nem vonatkozik azokra az országokra, például Iránra és Észak-Koreára, amelyek megsértették vagy elutasították az atomfegyverek terjedését gátló nemzetközi egyezményt.

"Megtartok minden eszközt, amely szükséges annak biztosításához, hogy az amerikai nép biztonságban legyen" - jelentette ki a napilap online változatában közölt interjúban. Obama - aki másnap fogja hivatalosan bejelenteni az új nukleáris stratégiát - kifejtette: politikája egy atomfegyverektől mentes világ megteremtése felé mutat. Hozzátette, ösztönzőket akar teremteni, hogy az országok lemondjanak nukleáris törekvéseikről. Az új stratégia része, hogy az Egyesült Államok lemond minden új atomfegyver fejlesztéséről. Ezzel felülbírálta védelmi minisztere eredeti álláspontját.

Obama stratégiája élesen elüt elődei nukleáris politikájától, és egy olyan új kort tükröz, amelyben a gonosz szándékú államok és terrorista szervezetek nagyobb fenyegetést jelentenek az olyan hagyományos hatalmaknál, mint amilyen Oroszország vagy Kína. Az Egyesült Államok ezzel megszünteti a hidegháború kezdete óta fenntartott szándékos bizonytalanságot az atomfegyver használatát illetően. Első ízben egyértelműen kötelezi magát, hogy nem használ ilyen fegyvert az atomsorompó szerződést betartó nem atomhatalom államok ellen, még akkor sem, ha azok biológiai vagy vegyi fegyverrel támadnának rá, esetleg bénító erejű kibertámadást hajtanának végre ellene.

Obama érvelése szerint az ilyen támadásokat meg lehet előzni régi és új hagyományos fegyverek kombinációjával. Az új stratégia ugyanakkor lehetővé teszi az atomfegyver bevetésétől való tartózkodás felülvizsgálatát és az atomcsapást egy biológiai fegyverrel történő támadásra válaszul, ha az ellenséges állam olyan mértékben fejlesztene vagy terjesztene el biofegyvereket, hogy Egyesült Államokat pusztító erejű csapás érhetné.

Olvasóink írták

 • 2. meir 2010. április 06. 18:43
  „Hat igen kerem!!
  mint mindig,most is a "Vilag Csendore" USA majd megmondja hogyan lesz!!
  nemreg lattam egy fotot egy iraq-ban allomasozo yankee tankrol!
  ezezn volt egy erdekes felirat;-"Today Bagdad!-Tomorrow Paris!"-
  jo mi?? na kerem akkor kik is akarjak Europat?? ugye hogy NEM mi Izraeliek??”
 • 1. janika 2010. április 06. 12:33
  „Tök mag ahhoz Obama! Ő is csak egy bábú az egyes vallási politgikusok kezében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány: egy rab pornófilmeket nézhet

Holland politikusok interpellációt intéznek kedden az igazságügy-miniszterhez, mert egy… Tovább olvasom