Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Obama Szíriára is kiterjeszti a légicsapásokat és újabb katonákat vezényel Irakba

Az amerikai elnök harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.
Barack Obama amerikai elnök szerda esti televíziós beszédében közölte, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

"Célunk világos: egy átfogó és kitartó terrorelhárítási stratégiával meg fogjuk gyengíteni és végeredményben meg fogjuk semmisíteni az ILIÁ-t (Iraki és Levantei Iszlám Államot)" - tette hozzá. Az elnök beszéde során mindvégig az IÁ korábban bevett elnevezését használta.

Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Saul Loeb
Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Saul Loeb


Levadászná a terroristákat


Négypontos cselekvési stratégiáját ismertetve Barack Obama kijelentette, hogy az Egyesült Államok módszeres légi hadjáratot fog folytatni a terroristák ellen, és a korábbiakkal ellentétben már nemcsak a saját állampolgárai védelmére és humanitárius küldetésekre fog összpontosítani, hanem az iraki erők offenzívájával párhuzamosan mér majd csapásokat az IÁ célpontjaira.

"Mi több, világossá tettem, hogy le fogjuk vadászni a terroristákat, akik az országunkat fenyegetik, bárhol is legyenek. Ez azt jelenti, hogy nem fogok habozni az ILIÁ-val szemben Szíriában is fellépni Irak mellett" - mondta.

Közölte, hogy az új bagdadi kormány megalakulása nyomán újabb 475 katonát vezényel Irakba, akik kiképzik, valamint hírszerzési adatokkal és felszereléssel látják el az iraki és a kurd erőket, de a harcokban nem vesznek részt.

Pénzt kért a kongresszustólObama elnök emellett ismételten arra kérte a kongresszust, hogy adjon a kormány számára pótlólagos felhatalmazást és anyagi eszközöket a szíriai mérsékelt fegyveres ellenzék kiképzésére. A Fehér Ház még júniusban 500 millió dollárt kért a törvényhozástól a kiképzés finanszírozására.

Az elnök kijelentette, hogy Amerika a terrorelhárítás terén a partnereivel összefogva meg kívánja akadályozni, hogy az IÁ képes legyen támadások indítására. Így meg fogja gátolni a csoport finanszírozását, javítja a saját hírszerzési tevékenységét, harcol a terroristák ideológiája ellen és megakadályozza a külföldi harcosok Közel-Keletre történő utazását, valamint az onnan való visszajutását.

Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Saul Loeb
Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Saul Loeb


További humanitárius segély


Barack Obama ígéretet tett a terroristák által menekülésre kényszerített civil lakosság humanitárius segélyezésének folytatására, tekintet nélkül azok felekezeti hovatartozására.

Obama kifejtette meggyőződését, hogy a jogköre kiterjed az IÁ okozta veszély kezelésére, de egyúttal azt is kijelentette, hogy Amerika úgy a legerősebb, ha az elnök és a törvényhozás együttesen lép fel és kijelentette, hogy üdvözölné a honatyák támogatását.

"Azt akarom, hogy az amerikaiak megértsék, hogy ez az erőfeszítés miben különbözik majd az iraki és az afganisztáni háborútól. Ebben nem vesznek majd részt idegen földön harcoló amerikai katonai alakulatok" - hangoztatta az elnök.

"Ezt a terrorelhárítási kampányt folyamatos és könyörtelen erőfeszítéssel fogjuk folytatni annak érdekében, hogy - légierőnket és támogatásunkat a szárazföldön harcoló partneri erők megsegítésére használva - felszámoljuk az ILIÁ-t, bárhol is legyen jelen" - hangsúlyozta.

Az elnök szerint ezt a stratégiát, amely arra épül, hogy Amerika "elintézi" az őt fenyegető terroristákat, miközben a frontvonalakon támogatja a partnereit, már évek óta sikerrel alkalmazzák Jemenben és Szomáliában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UNCTAD: rossz úton jár a világgazdaság, nagyok a kockázatok

Borúsan látják a világgazdaság helyzetét az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának közgazdászai. Tovább olvasom