Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Obama népszerűsége 50 százalékra csökkent

Barack Obama amerikai elnök népszerűségi mutatója 50 százalék körül állapodik meg, ami megfelel több korábbi elnök támogatottságának hivatalba lépésük évének őszén - állapította meg kedden a Politico hírportál.
Obama népszerűségi mutatója januári beiktatásakor még jelentős mértékben meghaladta a 60 százalékot, majd hosszú nyári esést követően az érték 50 százalék körül stabilizálódni látszik. A mért értékek augusztus óta lényegében nem változtak.

A Gallup legfrissebb kutatása szerint az elnök tevékenységét a népességnek pontosan a fele helyesli. A Rasmussen 48-52 százalékos népszerűséget mért az utóbbi hetekben, míg a Zogby internetes közvélemény-kutatónál Obama támogatottsága 49 százalékos.
Bill Clinton, Ronald Reagan, Jimmy Carter és Richard Nixon népszerűségi mutatója is 50 százalék körül alakult mandátumuk első évének hasonló időszakában a Gallup egykori felmérései szerint.

Három elnök - John F. Kennedy, George H.W. Bush és George W. Bush - első szeptemberükben viszont nagyobb, 70 százalék feletti népszerűségnek örvendtek. Az előző elnök esetében valószínűleg szerepet játszottak ebben a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrormerényletek. Dwight Eisenhower népszerűsége 61 százalékos volt elnökségének első szeptemberében.

Andrew Kohut, a Pew közvélemény-kutató intézet elnöke szerint megállt Obama utóbbi hónapokban észlelt népszerűségvesztése. Az elnök szerinte meglehetősen jól teljesít a felméréseken egy olyan országban, ahol a munkanélküliség megközelíti a 10 százalékot és kiélezett vita folyik az egészségügy reformjáról.

A népszerűségi mutatók alakulása kapcsán Josh Earnest, a Fehér Ház egyik szóvivője azt mondta: Obama elnök nem a felméréseken akar jól szerepelni és félretette a pártos megfontolásokat, hogy azoknak a problémáknak a megoldásával, egyebek mellett az egészségügy átalakításával foglalkozzon, amelyeket Washingtonban hosszú idő óta szőnyeg alá söpörtek. Egyúttal megjegyezte, biztos benne: a felmérések adatai idővel tükrözni fogják azt, hogy Obama az amerikai családok érdekeit helyezi előtérbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vietnamra lecsapott a Ketsana tájfun, több tucatnyi halálos áldozat

Vietnamra lecsapott kedden a Ketsana tájfun, az ítéletidőnek máris 32 halálos áldozata van… Tovább olvasom