Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Obama: nem elégséges Mubarak bejelentése

Nyíltan és élesen megkérdőjelezte Barack Obama amerikai elnök, hogy a Hoszni Mubarak egyiptomi államfő hatalmi jogköreinek az alelnökére történő átruházása azonnali, érdemi és elégséges reformokat jelentene a lázongó arab országnak.
Obama helyi idő szerint csütörtök este Washingtonban közzétett, kemény hangvételű közleményében arra reagált, hogy Mubarak néhány órával korábban tévébeszédben bejelentette jogköreinek átruházását Omar Szuleimán alelnökre, de sokak várakozásával ellentétben nem mondott le az elnöki tisztségről. Obama közleményében úgy fogalmazott: "az egyiptomi népnek azt mondták, hatalmi átmenetről van szó, de egyelőre nem egyértelmű, hogy ez az átmenet azonnali, érdemi és elégséges" lenne. "Túl sok egyiptomiban maradt meg a kétely afelől, hogy a (kairói) kormánynak komolyan szándékában áll a demokráciába történő igazi átmenet (végrehajtása). A kormány felelőssége, hogy világosan beszéljen az egyiptomi népnek és az egész világnak" - hangsúlyozta Obama a közleményben, a tekintélyelvű módszerekkel kormányzó Mubarak nevének említése nélkül. Az amerikai elnök hozzáfűzte, hogy az egyiptomi kormánynak még ki kell jelölnie a demokratikus átmenet "hiteles, konkrét és egyértelmű" útját. Egyúttal felszólította Kairót, tartózkodjon a Mubarak lemondását követelő tüntetőkkel szembeni erőszaktól. Mubarak azon megjegyzésével kapcsolatban, hogy nem enged "külföldi diktátumoknak", Obama leszögezte: az Egyesült Államok a válság kezdete óta azon az állásponton van, hogy Egyiptom sorsát az egyiptomi nép fogja meghatározni. Washington kiáll azonban bizonyos alapelvek, így az egyiptomiak egyetemes jogainak szavatolása mellett, s úgy véli, "ennek az átmenetnek már az elején visszafordíthatatlan politikai változásokkal kell járnia, és látszania kell, hogy az ország tárgyalásos úton jut el a demokráciába" - tette hozzá. Egyiptomban január 25-én robbantak ki példátlan tüntetések az országot közel harminc éve kormányzó Mubarak hatalmának megdöntésére.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2011. február 11. 20:38
  „Azt tudtuk hogy lessz valami, csak pontossan azt nem hogy mikor. Ezt senki nem tudta és az események mindenkit váratlanul értek még ott is. Azt hogy Izrael nem tudta az USA álláspontját viszont nem állitanám. Kissinger megvan elégedve Obama külpolitikájával. Felesleges mindig kommentálni nekünk arrol, ami naprol napra ott történik, hozzátette.”
 • 3. elemér 2011. február 11. 18:52
  „...és mindegyik be fuccsolt Izraellal.;))”
 • 2. meir 2011. február 11. 16:01
  „az idetlen yankee-k!!
  Carter befuccsolt Irannal, Bush befuccsolt Iraq-al,Obama ugyanigy be fog fuccsolni Egypt-ommal !!”
 • 1. elemér 2011. február 11. 15:45
  „Obama tisztán lát és jól fogalmaz. Minden elnök mellete idáig kismiska volt a komunikációban. Bush ritkán adott sajtókonferenciát, és ott kiválasztott riporterek kérdezhettek töle elöre ismert és fogalmazott kérdéseket. Obamanak ilyesmire nincs szüksége. Mikor megválaszol valamit nincs arrol kétség hogy az megvolt válaszolva. Ez nem jelenti hogy az a válasz amit szerettek volna töle hallani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellendült a bécsi repülőtér forgalma

Januárban fellendült a bécsi repülőtér forgalma, jórészt annak köszönhetően, hogy az átlagosnál… Tovább olvasom