Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Obama még nem döntött Szíriával kapcsolatban - Amerikai felhívás Magyarországhoz

Az amerikai külügyminiszter szerint Barack Obama az ENSZ felhatalmazása nélkül is a Szíriára mérendő korlátozott katonai csapás mellett dönthet.
21:55 - Izrael kilövőegységet telepített a Vaskupola rakétaelhárító rendszerbe

Az izraeli hadsereg kilövőegységet telepített pénteken a Vaskupola (Iron Dome) nevű rakétaelhárító rendszerbe Tel-Aviv külvárosában azzal a céllal, hogy megvédje a lakosságot a Szíria ellen tervezett amerikai katonai csapás utáni esetleges támadásoktól - közölte az izraeli katonai rádió.

Izrael arra készül, hogy rakétatámadás érheti a zsidó állam területét egyrészt a szíriai kormányerők, másrészt a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató libanoni síita Hezbollah szervezet részéről.

A hadsereg Észak- és Dél-Izraelben - Haifában, Askelónban és Eilatban - is telepített ütegeket a Vaskupola rakétaelhárító rendszerbe, és kész további két kilövőegység üzembe helyezésére.

Az Egyesült Államok és szövetségesei fontolgatják egy Szíria elleni katonai csapás lehetőségét a következő napokban, válaszul arra, hogy a damaszkuszi rezsim nagy valószínűséggel vegyi fegyvert használt. Egy pénteken közzétett izraeli közvélemény-kutatás szerint az Izraelben élő zsidók kétharmada támogatna egy Aszad elleni amerikai-európai katonai csapást.

A megkérdezettek többsége azonban úgy vélte, egy ilyen beavatkozás valószínűleg Izrael elleni válaszcsapáshoz vezetne - írta a The Washington Post című amerikai napilap.

21:07 - Obama: az Egyesült Államok kötelessége felelősségre vonni a vegyi fegyvereket bevető államokat

Az Egyesült Államoknak világban betöltött vezető szerepének részeként kötelessége felelősségre vonnia a vegyi fegyvereket bevető államokat - közölte Barack Obama amerikai elnök pénteken.

A világban sokan érzik úgy, hogy valamit tenni kell a szíriai helyzettel kapcsolatban, de senki sem hajlandó cselekedni - mondta Obama azt követően, hogy bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amiért a testület képtelen volt reagálni a nemzetközi normák egyértelmű megsértésére.

Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais
Barack Obama amerikai elnök a balti államok vezetőivel rendezett találkozón a washingtoni Fehér Házban.
Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Korábban John Kerry amerikai külügyminiszter közölte, Washington "nagyon biztos benne", hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök erői vegyi fegyvereket vetettek be a felkelőkkel szemben Damaszkusz környékén.

20:55 - Obama: a BT képtelen volt reagálni a nemzetközi normák egyértelmű megsértésére

Barack Obama bírálta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsát amiatt, hogy a testület "képtelen volt választ adni a nemzetközi normák egyértelmű megsértésére".

Az amerikai elnök hangsúlyozta: nála jobban "senki nem fáradt bele a háborúzásba", de az Egyesült Államoknak készen kell állnia a nemzetközi normák védelmére. Márpedig ha vegyi fegyverek használata nem von maga után következményeket, akkor az azt az üzenetet küldi, hogy a nemzetközi normáknak nincs jelentőségük - mondta Obama.

20:50 Kanada nem vesz részt katonai akcióban

Kanada meggyőződése ugyan, hogy az Aszad-rezsim áll az augusztus 21-ei damaszkuszi gáztámadás mögött, de nem szándékozik részt venni egy esetleges Szíria elleni katonai akcióban - jelentette ki pénteken Ottawában Stephen Harper miniszterelnök szóvivője.

Andrew MacDougall - aki egyben a kormányfő kommunikációs igazgatója - kijelentette: a nyilvánosságra hozott adatok egyértelműek, és azok alapján az a véleményünk, hogy a támadást az Aszad-rezsim hajtotta végre.

A szóvivő azt is közölte, hogy nem tervezik a parlament összehívását a szíriai helyzet megvitatására.

20:45 - Az Egyesült Államok felhívása Magyarországhoz

Az Egyesült Államok arra kéri a magyar kormányt, hogy ítélje el a szír kormányt a vegyi fegyverek használata miatt - közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pénteken az MTI-vel. A magyar Külügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt közölte: Magyarország szövetségeseivel szorosan egyeztetve alakítja ki és képviseli álláspontját Szíria ügyében.

"Kérjük a magyar kormányt, csatlakozzon hozzánk és nyilvánosan ítélje el a szír kormányt a vegyi fegyver használata miatt, és hívja fel a nemzetközi közösséget arra, hogy vonja felelősségre a rezsimet egy alapvető nemzetközi norma megsértéséért" - olvasható a nagykövetség írásos tájékoztatásában.

A részletes, nem titkosított hírszerzési értékelés kimutatta a szír kormány felelősségét a vegyi fegyverek Damaszkusz egyik elővárosában, augusztus 21-én történt használata kapcsán. Kerry külügyminiszter a szíriai kormány saját állampolgárai elleni támadását erkölcsi obszcenitásnak nevezte.

"Tiszteljük és támogatjuk az ENSZ-csapat munkáját, amellyel további bizonyítékokat keres arra, hogy a rezsim vegyi fegyvereket vetett be és ezek polgári lakosok százainak halálát okozták, ám az már világos, hogy ezt a támadást a kormány követte el. A rezsimet felelősségre kell vonni a tetteiért" - áll a nagykövetség MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában.

A Külügyminisztérium az MTI-nek megerősítette, hogy pénteken a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül átvették az amerikai kormány felhívását.

Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban megszakította a diplomáciai kapcsolatokat az Aszad-rezsimmel, amelyet nem ismer el Szíria törvényes képviselőjének.

Magyarország a legkövetkezetesebben és a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek használatát - ismertette a magyar álláspontot a sajtófőnök.

Magyarország szövetségeseivel szorosan egyeztetve alakítja ki és képviseli álláspontját Szíria ügyében - tette hozzá Kaleta Gábor.

A helyi szíriai közösség tagjai tiltakoznak egy amerikai katonai beavatkozás ellen a Pennsylvaniában. Fotó: MTI/AP/Matt Slocum (galéria)

20:42 - Obama: még nem hozott döntést

Barack Obama amerikai elnök pénteken újságíróknak kijelentette, hogy még nem döntött véglegesen a Szíria elleni katonai csapás elrendeléséről, de egy olyan "korlátozott" akció lehetőségéről beszélt, amely megbüntetné az Aszad-rezsimet a vegyi fegyverek bevetése miatt.

"Nem fogadhatunk el egy olyan világot, amelyben nőket, gyerekeket és ártatlan civileket gázosítanak el ilyen elborzasztó léptékben" - mondta az elnök.

Obama szerint az Egyesült Államoknak a világ vezető hatalmaként kötelessége biztosítani, hogy azokat a kormányokat, amelyek betiltott fegyvereket alkalmaznak, felelősségre vonják.

Az elnök szerint a szíriai vegyifegyver-támadásra adandó válasz még a "tervezés folyamatában van". Mint mondta, a Szíria elleni fellépés korlátozott lehet, az nem lesz majd az Afganisztán és az Irak ellen intézett beavatkozáshoz hasonlítható, és abban szárazföldi csapatok nem vesznek majd részt.

Obama az amerikai érdekek és az Egyesült Államok nemzetbiztonsága elleni kihívásnak nevezte a vegyi fegyverek Szíria általi bevetését. Rámutatott, hogy azok az Egyesült Államok olyan szövetségeseit veszélyeztetik, mint Izrael, Törökország és Jordánia.

Kitért rá, hogy jobban szerette volna, ha ezeknek az eszközöknek az alkalmazására a nemzetközi közösség felelt volna, és bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát amiatt, hogy a testület "képtelen volt választ adni a nemzetközi normák egyértelmű megsértésére".

Mint mondta, nála jobban "senki nem fáradt bele a háborúzásba", de az Egyesült Államoknak készen kell állnia a nemzetközi normák védelmére. Hangoztatta, hogy ha vegyi fegyverek használata nem von maga után következményeket, akkor az azt az üzenetet küldi, hogy a nemzetközi normáknak nincs jelentőségük.

Az elnök arra szólította fel a világot, hogy "ne bénuljon meg" a szíriai helyzet hatására. Egyúttal azt hangsúlyozta, hogy az arab országban kialakult helyzetet nem lehet kizárólag katonai eszközökkel megoldani.

19:33 - Rasmussen: A NATO nem vesz részt egy Szíria elleni katonai akcióban

A NATO-nak nem áll szándékéban részt venni egy Szíria elleni katonai akcióban - jelentette ki pénteken Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára.

A főtitkár korábban már elítélte a múlt szerdán Damaszkusz körzetében végrehajtott vegyifegyver-támadást, de első ízben jelentette ki határozottan, hogy az atlanti szövetség nem vesz részt egy esetleges megtorló akcióban.

Rasmussen nyilatkozatában hangoztatta: a szervezet részvétele csak akkor jöhet szóba, ha a NATO-tag Törökországot Szíria részéről támadás érné. Ebben az esetben más helyzet állna elő - fogalmazott a főtitkár, akit a Ritzau dán hírügynökség idézett.

A NATO egyébként már Patriot típusú rakétákat állomásoztat a török-szíriai határ mentén, hogy adott esetben reagálhasson egy szíriai agresszióra.

Rasmussen ugyanakkor kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy a múlt heti gáztámadást a szíriai rezsim hajtotta végre. "Több mint cinizmus lenne azt feltételezni, hogy az ellenzék áll a támadás mögött, amely az érintett damaszkuszi körzetet már szinte teljes mértékben ellenőrzi" - tette hozzá.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű fegyverek bevetése elfogadhatatlan, és a felelősöket meg kell büntetni. Rasmussen szerint egy katonai akcióval világos üzenetet kell küldeni arról, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása elfogadhatatlan.

A tervezett katonai beavatkozásban való esetleges NATO-részvételt mind a 28 tagállamnak jóvá kellene hagynia.

19:28 - Kerry: az elnök korlátozott katonai csapás mellett dönthet

Barack Obama elnök az ENSZ felhatalmazása nélkül is a Szíriára mérendő korlátozott katonai csapás mellett dönthet - adta értésre pénteken Washingtonban az amerikai külügyminiszter.

John Kerry hangsúlyozta az Egyesült Államok erkölcsi felelősségét és azt, hogy Washington nem hunyhat szemet afölött, ha egy diktátor tömegpusztító fegyvereket vet be saját országának lakossága ellen.
Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: az amerikai hírszerzés "nagyon bizonyos" abban, hogy az augusztus 21-i vegyifegyver-támadást, amelynek 1429 halálos áldozata - köztük 426 gyerek - volt, a szíriai kormányerők követték el. Kerry ezt emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte.
Szavai szerint a szíriai lépések azt teszik próbára, hogy az Egyesült Államok továbbra is megvédelmezi-e az egyetemes értékeket. Kerry rámutatott, hogy Amerika szavahihetősége forog kockán.
A külügyminiszter abból az alkalomból állt a nyilvánosság elé, hogy az amerikai kormány közreadta a hírszerzés Damaszkusz felelősségét megállapító jelentésének titkosított elemeket nem tartalmazó, de "világos és meggyőző" változatát.
John Kerry elmondta, hogy a lehetséges amerikai fellépés "gondosan megszabott" lesz, és semmilyen formában nem hasonlít majd az Irak vagy az Afganisztán elleni invázióra, vagy a Moammer Kadhafi líbiai diktátor megdöntését célzó akcióra. Az akció nem lesz "nyitott végű", és abban nem vesznek részt amerikai szárazföldi erők.
Kerry szerint az Egyesült Államok bízik ugyan az ENSZ-ben, és nagyra becsüli a világszervezet ellenőrei által Szíriában elvégzett vizsgálatot, de emlékeztetett: a szakértők mandátuma csak annak megállapítására terjed ki, hogy történt-e vegyi támadás, nem pedig annak tisztázására, ki követte el azt. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok kormánya tovább tárgyal majd szövetségeseivel és a kongresszussal, de a saját döntését a maga által meghatározott időszerűségnek megfelelően, a saját értékrendje szerint fogja meghozni.
Rámutatott, hogy az amerikai vezetés szerint a szíriai válságot csakis tárgyalásos úton elért politikai megoldással lehet lezárni.
Kerry érvelése szerint "tudjuk", hogy a Közel-Keleten Szíriáé a legjelentősebb vegyifegyver-program, hogy Damaszkusz ilyen eszközöket többször is bevetett az év folyamán, és augusztus 21-én a vegyi fegyvereket hordozó rakétákat a kormánycsapatok által ellenőrzött területekről lőtték ki a felkelők kezén lévő körzetekbe. Biztosak abban is, hogy a kormányerők készültek erre a támadásra, és annak végrehajtását vezető szíriai hivatalos személyek megerősítették.
"Nagy biztonsággal megállapítjuk, hogy a szíriai kormány hajtotta végre a vegyifegyver-támadást ellenzéki elemek ellen Damaszkusz külvárosaiban augusztus 21-én" - hangzott a pénteken nyilvánosságra hozott, négyoldalas kormányzati jelentés.
"A rezsim tisztségviselői tisztában voltak a támadással, és azt ők irányították" - állt a dokumentumban, amely egyebek között egy meg nem nevezett szíriai vezető lehallgatott beszélgetésére hivatkozott. A jelentés szerint az illető megerősítette a vegyi fegyverek bevetésének tényét és kifejezte nyugtalanságát amiatt, hogy az ENSZ-ellenőrök bizonyítékot szerezhetnek az incidensről.
A dokumentumban foglaltak szerint a vegyi fegyvereket bevető egységek augusztus 21-én délután parancsot kaptak a támadás beszüntetésére, majd az érintett negyedeket ágyútűz elé vették. A tüzérségi támadások intenzitása négyszeres volt az előző tíz napinak.

19:15 - Befejezték munkájukat az ENSZ vegyifegyver-szakértői

Befejezték helyszíni vizsgálódásukat az ENSZ vegyifegyver-szakértői Szíriában, és hamarosan elhagyják az országot - közölte a világszervezet szóvivője pénteken.

A tervek szerint a szakértők a későbbiekben még visszatérnek Szíriába, hogy újabb mintákat gyűjtsenek további állítólagos gáztámadások helyszínein - tette hozzá Martin Nesirky szóvivő.

Az ENSZ ellenőrei hétfő óta vizsgálódtak Szíriában annak megállapítása érdekében, hogy valóban bevetettek-e vegyi fegyvereket Damaszkusz környékén egy múlt heti támadás során.

A szakértők az állítólagos gáztámadás helyszínén kikérdezték az áldozatokat, vér-, haj- és vizeletmintákat vettek a túlélőktől, illetve a talajból, bútorokból és ruhákból is gyűjtöttek mintákat.

A világszervezet korábbi közlése szerint hetekbe telhet a minták kielemzése.

18:50 - Bush: Obama nehéz döntés előtt áll

George W. Bush volt amerikai elnök, az afganisztáni és az iraki háború elindításának elrendelője, pénteken elismerte, hogy Barack Obama nehéz döntés előtt áll Szíriával kapcsolatban, de nem kívánt tanácsot adni hivatali utódjának.

"Az elnök nehéz döntés előtt áll" - jelentette ki pénteken a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva Bush, hozzátéve, hogy ha Obama a katonai erő alkalmazása mellett dönt, akkor "minden idők legnagyszerűbb hadseregére" támaszkodhat.

George Bush, kijelentette, hogy "nem lelkes híve" Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, aki "bajkeverő" és Irán szövetségese. Amikor az ENSZ-ről és arról kérdezték, hogy mi lenne a legjobb magatartás Amerikai számra így válaszolt:

"Az elnöknek nehéz döntést kell meghoznia. Tudom, hogy önök körmönfontan bele akarnak sodorni a napi témákba. Én azonban nem hagyom, hogy ezekbe belerángassanak."

Bush, aki nemrégiben szívműtéten esett át, kerüli a reflektorfényt, amióta 2009-ben, a hivatali ideje lejártával elhagyta a Fehér Házat. Július elején azonban Tanzániában Obamával közösen vett részt az ottani amerikai nagykövetség ellen 1998-ban elkövetett terrortámadás áldozatairól való megemlékezésen. A jelenlegi elnök áprilisban megjelent a dallasi George W. Bush Elnöki Könyvtár és Múzeum ünnepélyes felavatásán.

18:46 - Carter katonai csapás helyett békekonferenciát sürget

Jimmy Carter volt amerikai elnök pénteken sürgette, hogy a világ vezetői a szíriai vegyifegyver-támadás keltette felháborodást békekonferencia összehívására, ne pedig katonai csapás elrendelésére használják fel.

"Egy megtorló katonai csapás az ENSZ felhatalmazása vagy a NATO és az Arab Liga széleskörű támogatása nélkül törvénytelen lenne, és nem valószínű, hogy megváltoztatná a háború menetét" - hangoztatta az exelnök az általa és a felesége, Rosalyn Carter által létrehozott, atlantai székhelyű emberi jogi központ égisze alatt kiadott közleményében.

Carter szerint a támadás hátráltatná az "égetően szükséges" politikai folyamatot, amely véget vethetne a két és fél éve tartó szíriai polgárháborúnak, és elmélyítné a nemzetközi nézeteltéréseket. Az exelnök ugyanakkor rámutatott, hogy a vegyi támadással kapcsolatos tényeket fel kell deríteni, azokat nyilvánosságra kell hozni, és az elkövetőket felelősségre kell vonni.

"A vegyi támadásnak olyan katalizátorként kell szolgálnia, amely megduplázza a békekonferencia összehívására, a háborús cselekmények befejezésére és a politikai megoldás sürgős megtalálására irányuló erőfeszítéseket" - hangsúlyozta kommünikében Jimmy Carter.

17:34 - Puskov: Ha az USA megtámadja Szíriát, Obamát meg kell fosztani a Nobel-békedíjtól

Amennyiben az Egyesült Államok az ENSZ felhatalmazása nélkül csapást mér Szíriára, akkor Barack Obama amerikai elnököt meg kell fosztani a Nobel-békedíjtól - vélekedett pénteken az orosz duma külügyi bizottságának elnöke.

Alekszej Puskov a Twitter internetes közösségi oldalon írta, hogy szerinte egy ilyen támadás esetén a nemzetközi közösségnek ezt kellene követelnie a Nobel-békedíj bizottságtól.

Az amerikai elnök 2009-ben részesült az elismerésben "A nemzetközi diplomácia megerősítésért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéséért". A díj odaítélése nagy vitát váltott ki.

Sokan azért nem értettek egyet vele, mert az amerikai elnök egyben főparancsnoka is a hadseregnek, amely Irakban és Afganisztánban is harcolt. Mások úgy gondolták, hogy a békedíj-bizottság a politikust olyan érdemekért jutalmazta, amelyeket 2009-ben, elnöki hivatalba lépésének évében még nem tudhatott magáénak.

Oslóban több ezer ember vonult fel néhány órával azt követően, hogy Barack Obama amerikai elnök átvette a Nobel-békedíjat. A tiltakozók egyik menete a nukleáris fegyverek ellen tüntetett, egy másik szervezet az afganisztáni háború befejezését követelte.

Fidel Castro volt kubai vezető egyenesen cinizmussal vádolta meg az amerikai elnököt a Nobel-békedíj elfogadása miatt, mert szerinte Barack Obama akkor döntött a megtisztelő díj átvételéről, miután elhatározta, hogy folytatja az afganisztáni háborút.

Tavaly egy norvég békeaktivista keresete nyomán a svédországi Stockholm megyei közigazgatási tanács hivatalosan felkérte a Nobel Alapítványt, válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a békedíj már nem tükrözi Alfred Nobel, az 1896-ban elhunyt alapító akaratát.

Fredrik Heffermehl norvég békekutató kifogásolta a Nobel-békedíj odaítélését Barack Obamának. Szerinte ugyanis a díj eredeti célja a katonai erő szerepének csökkentése a nemzetközi kapcsolatokban.

Összefoglaló

Barack Obama amerikai elnök a brit parlament elutasító döntése és az amerikai kongresszus fokozódó nyugtalansága ellenére, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) felhatalmazása híján is kész elrendelni a Szíria elleni korlátozott katonai csapást. A londoni parlament péntekre virradó éjjel döntött úgy, hogy nem támogatja a Szíria elleni esetleges beavatkozást.

A The New York Times, a CNN és a Dow Jones kormányzati forrásokra hivatkozó híradásai szerint noha az elnök még mindig nem hozta meg végleges döntését, a katonai akciót vélhetően azután fogják elindítani, hogy az ENSZ ellenőrei - akik a Damaszkusz környékén augusztus 21-én történt állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínét vizsgálják - elhagyják Szíriát. Az ellenőrök a tervek szerint pénteken fejezik be vizsgálatukat, és szombaton utaznak el az arab országból.

Londonban a képviselők csütörtök este órákig tartó vitát követően 285-272 arányban szavaztak a katonai műveletet támogató javaslat ellen. A parlament véleményét ebben a témában nem kötelező figyelembe venni, ugyanakkor David Cameron miniszterelnök a szavazás után azt mondta, hogy tiszteletben tartja a képviselők döntését.

A kormányfő világosnak nevezte, hogy a parlament és a nép "nem akar brit katonai műveletet látni Szíriában". "Ennek megfelelően fogok cselekedni" - tette hozzá.

Mindezt később megerősítette George Osborne pénzügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a kormány tiszteletben fogja tartani a döntést. Hozzáfűzte: reméli, hogy az elutasító döntés nem vetíti előre Nagy-Britannia globális szerepvállalásának csökkenését.

Caitlin Hayden, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője hangsúlyozta, hogy Washington értesült a brit parlament döntéséről, továbbra is konzultálni kíván Londonnal, de Obama elnök az amerikai nép érdeke alapján fog döntést hozni a vegyi fegyverek szíriai alkalmazásával kapcsolatban.

Az Egyesült Államok mindemellett továbbra is arra törekszik, hogy összekovácsoljon egy nemzetközi koalíciót, amelynek tagjai katonailag közösen lépnének fel Szíria ellen - hangoztatta Chuck Hagel. Az amerikai védelmi miniszter manilai látogatásán tartott pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: Obamának és a washingtoni kormányzatnak az a célja, hogy bármilyen döntés szülessék is Szíria esetében, az nemzetközi együttműködéssel és erőfeszítéssel történjék.

Brüsszeli diplomáciai források ugyanakkor azt közölték, hogy a NATO 28 tagországa közül eddig legkevesebb 12 kizárta részvételét egy Szíria elleni hadműveletben, ha nem ad hozzá felhatalmazást a Biztonsági Tanács.

Németországban a lakosság többsége mellett pénteken valamennyi parlamenti párt elutasította az esetleges katonai beavatkozást Szíriában.

A német kormány szerint a Damaszkusz térségében elkövetett állítólagos vegyi támadás a nemzetközi jog megsértését jelenti, amit nem lehet annyiban hagyni. Ugyanakkor Guido Westerwelle külügyminiszter pénteki nyilatkozatásban leszögezte: a kormányhoz nem érkezett felkérés a részvételre egy esetleges intervencióhoz, és a kabinet nem is foglalkozik a kérdéssel. Berlin a katonai akció helyett azt szorgalmazza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjai állapodjanak meg a súlyos jogsértésre adandó válaszról - hangsúlyozta a liberális FDP politikusa.

Moszkva ellenez minden olyan határozatot a BT-ben, amely bármi módon lehetővé teszi erő alkalmazását Szíriában - erősítette meg pénteken Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes. A lengyel külügyminiszter Varsóban ugyanakkor azt vetette fel, hogy Oroszországnak kellene gondoskodnia a szíriai vegyifegyver-arzenál biztonságáról "Oroszország folyamatosan azt hangoztatja, hogy ellenzi a vegyi fegyverek bevetését, miközben tudjuk jól, hogy a szíriai (vegyifegyver-)arzenál a Szovjetunióból származik, szovjet technológia" - mondta Radoslaw Sikorski.

"Úgy gondolom, ha Oroszország kinyilvánítaná, hogy kész szavatolni a szíriai vegyi arzenál biztonságát, az hatással lenne a helyzetre" - hangsúlyozta a lengyel külügyminiszter.

Peking szerint a BT nem léphet, amíg a világszervezet vegyifegyver-ellenőrei nem jutnak eredményre Szíriában. Ezt Vang Ji kínai külügyminiszter mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak telefonbeszélgetésük alkalmával - jelentette a Hszinhua hírügynökség pénteken. Mielőtt a nyomozás megállapítaná, mi történt valójában, valamennyi félnek tartózkodnia kell az eredmények megelőlegezésétől és attól, hogy erőltesse a BT lépését - hangoztatta Vang.

Párizs álláspontja ugyanakkor nem változott a brit elutasítás után: továbbra is "arányos és kemény" fellépést akar Damaszkusszal szemben a múlt heti vegyifegyver-támadás miatt - közölte pénteken Francois Hollande francia elnök. A Le Monde című napilapnak nyilatkozva elmondta: nem zárja ki, hogy a Szíria elleni légicsapások szerdáig megkezdődnek. A francia parlament ülését szerdára hívták össze a szíriai helyzet áttekintésének céljából.

A Szíriában tartózkodó vegyifegyver-ellenőröknek közben már a kezükben lehetnek az első vizsgálati eredmények az arab országban elkövetett feltételezett gáztámadás helyszínén gyűjtött mintákból - mondták el az ellenőrök munkáját jól ismerő szakértők. A húszfős ellenőrcsapat - amelynek tagja többek között a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) több szakembere és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) három munkatársa - hétfő óta gyűjt mintákat Szíriában, a Damaszkusz peremén végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínén.

Péntek:

15:58 - A német pártok elutasítják a katonai beavatkozást

Németországban a lakosság többsége mellett valamennyi parlamenti párt is elutasítja az esetleges katonai beavatkozást Szíriában.

A német kormány szerint a Damaszkusz térségében elkövetett állítólagos vegyi támadás a nemzetközi jog megsértését jelenti, amit nem lehet annyiban hagyni. Ugyanakkor Guido Westerwelle külügyminiszter pénteki nyilatkozatásban leszögezte: a kormányhoz nem érkezett felkérés a részvételre egy esetleges intervencióhoz, és a kabinet nem is foglalkozik a kérdéssel. Berlin a katonai akció helyett azt szorgalmazza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjai állapodjanak meg a súlyos jogsértésre adandó válaszról - hangsúlyozta a liberális FDP politikusa.

Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke a napokban konzultált a brit kormányfővel és a francia, az orosz és az amerikai elnökkel. A német kormány közleményei szerint a kancellár valamennyi telefonbeszélgetésben hangsúlyozta, hogy a damaszkuszi rezsimnek tulajdonított gáztámadás egy határ átlépését, új minőséget jelent a szíriai konfliktusban, de a helyzetet politikai, diplomáciai eszközökkel kell rendezni, lehetőleg az ENSZ keretein belül.

A konzervatív-liberális koalíció baloldali ellenzéke is elutasítja a beavatkozást, és tárgyalásokat sürget. A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltje, Peer Steinbrück pénteken Berlinben elmondta: a világ legnagyobb gazdaságait összefogó G20-as csoport jövő heti, szentpétervári csúcstalálkozóján meg kell alakítani egy négytagú tárgyalócsoportot az Egyesült Államok, Oroszország és az Arab Liga elnökének, valamint az ENSZ főtitkárának részvételével, és ennek a csoportnak azonnal tárgyalásokat kell kezdeményeznie a szíriai konfliktus résztvevőivel egy 72 órás fegyverszünet elrendeléséről. "Száz óra tárgyalás is jobb, mint egy percnyi lövöldözés" - mondta Steinbrück.

A Zöldek parlamenti frakcióvezetője, Jürgen Trittin a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak nyilatkozva óva intett attól, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan, BT-felhatalmazás nélkül mérjen csapást Szíriára. Üdvözölte a brit parlament csütörtöki döntését, miszerint nem támogat egy esetleges szíriai katonai beavatkozást. Trittin szerint Nagy-Britanniában is azért aggódnak, amiért Németországban, jelesül hogy nemzetközi jogot sértene egy ENSZ-mandátum nélküli katonai akció.

A parlamenti ellenzék harmadik pártja, a reformkommunista, pacifista Baloldal mindig minden katonai akciót ellenez, így a szíriai intervenció gondolatát is elutasítja.

Németországban a lakosság többsége elutasítja a katonai beavatkozást. Egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint a lakosság 58 százaléka ellenzi, 33 százaléka pedig támogatja, hogy a Nyugat fegyveres akcióval reagáljon a vegyifegyver-támadásra. A németek 55 százaléka azt is ellenzi, hogy Németország pénzzel vagy más egyéb módon támogasson egy amerikai vezetésű esetleges katonai akciót. Az amerikai beavatkozást 41 százalék üdvözölné, míg 4 százalék nem tud állást foglalni a kérdésben.

14:54 - A szíriai ellenzék vezetője szerint erkölcsi kötelesség a katonai beavatkozás

A szíriai ellenzék vezetője erkölcsi kötelességnek nevezte pénteken a katonai beavatkozást.

Ahmad el-Dzsarba, a nyugati hatalmak által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció elnevezésű ellenzéki ernyőszervezet elnöke a France-Inter rádió pénteki adásában kijelentette: az Egyesült Államok esetleges szíriai katonai beavatkozását nem állítja meg az, hogy a brit parlament nem támogatta London részvételét egy ilyen műveletben.

Dzsarba elmondta: nem lepődött meg azon, hogy a brit képviselők - igaz, nagyon szoros szavazati aránnyal, de - a kormány határozati javaslata ellen voksoltak csötörtök éjjel, ezzel megakadályozva a brit részvételt egy esetleges Szíria elleni nemzetközi koalícióban.

Az ellenzéki vezető hangsúlyozta: az Egyesült Államok, Franciaország és kezdetben Nagy-Britannia által is fontolgatott katonai beavatkozás erkölcsi kötelessége a nagyhatalmaknak, mivel így egyenlő feltételeket teremtenének a szíriai ellenzék számára.

"A beavatkozás a rezsim nagy részét megbénítaná, az ellenzék körében pedig javítaná a harci szellemet" - mondta Dzsarba, hozzátéve, szerinte a brit részvétel hiánya nem gátolja meg a szír nép szövetségeseit abban, hogy "véget vessenek az igazságtalanságnak".

Más szíriai ellenzékiek is hasonló véleményen vannak. "Nem gondolnánk, hogy a brit szavazás miatt le kéne tennünk a légi támogatásról, hiszen az Egyesült Államok világosan megmondta, hogy Bassár el-Aszad szíriai vezető rezsimje átlépett minden határt, a beavatkozásban való részvételi szándékát pedig Francois Hollande francia államfő is megerősítette, Nagy-Britanniával vagy nélküle, de megleckéztetik Aszadot" - mondta egy neve elhallgatását kérő magas rangú szíriai ellenzéki vezető.

A brit képviselők órákig tartó vitát követően, 285-272 arányban szavaztak a katonai műveletet támogató javaslat ellen. David Cameron brit kormányfő a javaslat vitájában leszögezte: az esetleges katonai akció csak és kizárólag vegyi fegyverek újbóli bevetésének megakadályozására irányulhat. Számos honatya ugyanakkor - köztük kormánypártiak is - aggodalmukat hangoztatták a tervezett művelet törvényességét, kiterjedését és hatékonyságát illetően.

Philip Hammond brit védelmi miniszter úgy vélte, az elutasítók véleményét egyfelől az az aggodalom határozta meg, hogy az ország széles körű konfliktusba keveredhet, másfelől az iraki háborúban való részvétel tanulságai.

Hammond rámutatott arra is, hogy a brit parlament döntése nyomán a szíriai rezsim helyzete "kicsivel kevésbé kényelmetlenné" vált.

14:43 - Sikorski: Oroszország gondoskodjon a vegyi fegyverek biztonságáról

Oroszországnak kellene gondoskodnia a szíriai vegyifegyver-arzenál biztonságáról - javasolta a lengyel külügyminiszter pénteken Varsóban.

"Oroszország folyamatosan azt hangoztatja, hogy ellenzi a vegyi fegyverek bevetését, miközben tudjuk jól, hogy a szíriai (vegyifegyver-)arzenál a Szovjetunióból származik, szovjet technológia" - mondta Radoslaw Sikorski.

"Úgy gondolom, ha Oroszország kinyilvánítaná, hogy kész szavatolni a szíriai vegyi arzenál biztonságát, az hatással lenne a helyzetre" - hangsúlyozta a lengyel külügyminiszter.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják a szíriai kormányt, hogy vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen augusztus 21-én a főváros, Damaszkusz térségében, és megtorlásul Szíria elleni katonai csapást helyeztek kilátásba.

Lengyelország korábban jelentős erővel támogatta az Egyesült Államok iraki és afganisztáni katonai beavatkozását, de ezúttal közölte: nem venne részt egy Szíria elleni esetleges csapásban.

13:27 - Az ENSZ szíriai vegyifegyver-szakértői kórházlátogatásra indultak Damaszkusz központi, a szíriai kormányzat által ellenőrzött negyedébe - közölte pénteken a Reuters hírügynökség munkatársa.

Az ellenőrök az ENSZ három autójából és a szíriai kormányerők járműveiből álló konvojjal hagyták el a Damaszkusz belvárosában fekvő szállodát. A biztonsági szolgálat egy munkatársa elmondta, hogy a Mazzé katonai kórházba tartanak, ahol az állítólagos gáztámadás egyes áldozatait ápolják.
Korábban ellentmondásos hírek érkeztek az ENSZ szíriai vegyifegyver-szakértőinek pénteki helyszíni vizsgálatairól: miközben az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy elhalasztották az ellenőrzés megkezdését, más hírügynökségek szerint elindultak az utolsó vizsgálatok helyszínére.

Az AP szerint az ENSZ-ellenőrök konvoja pénteken reggel elhagyta a szállodát, de percekkel később visszafordult. Nem világos, hogy miért. A Reuters brit és az AFP francia hírügynökség viszont csak az elindulásról számolt be, és arról, hogy ezen a napon a kormányzat által ellenőrzött területen végeznek ellenőrzést.

Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy a vegyifegyver-ellenőrök pénteken fejezik be vizsgálatukat az augusztus 21-én Damaszkusz közelében történt gáztámadással kapcsolatban, amelyben több mint háromszázan vesztették életüket. Az ellenőrök a vizsgálat befejezését követő napon hagyják el Szíriát. Mindez azért különösen fontos, mert a megfigyelők többsége egyetért abban, hogy amíg az ENSZ-szakértők Szíriában vannak, az amerikai haderő nem indít támadást. Ezzel az akcióval a vegyi fegyver bevetését torolnák meg.

13:16 - A Szíria elleni katonai beavatkozás brit elutasítása után sem változott Franciaország álláspontja: Párizs továbbra is "arányos és kemény" fellépést akar Damaszkusz ellen a múlt heti vegyifegyver-támadás miatt - közölte pénteken Francois Hollande francia elnök.

"Minden ország szuverén joga egy hadműveletben való részvétel vagy a távolmaradás tőle. Ez vonatkozik az Egyesült Királyságra és Franciaországra is" - mondta Hollande a Le Monde című napilapnak nyilatkozva. Hozzátette, hogy erről mélyreható eszmecserét fog folytatni pénteken telefonon Barack Obama amerikai elnökkel.

"Franciaország arányos és kemény fellépést akar a damaszkuszi rezsim ellen" - szögezte le a francia elnök, aki szerint a beavatkozást illetően minden lehetőség nyitott.

Hollande kizárta azt, hogy megkezdődik a Szíria elleni hadművelet szombatig, amikor is véget ér az augusztus 21-i állítólagos ideggáztámadás helyszínén vizsgálódó ENSZ-ellenőrök munkája. A szakértők rögtön szóban tájékoztatják a vizsgálataik eredményeiről Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt.

Hollande azonban nem zárta ki azt, hogy a Szíria elleni légicsapások szerdáig megkezdődnek. A francia parlament ülését szerdára hívták össze a szíriai helyzet áttekintésének céljából. Hollande szerint "egy csomó jel" utal a damaszkuszi rezsim felelősségére a vegyifegyvert-támadásban, amelyben több százan haltak meg.

Az esetleges szíriai beavatkozásról szólva Francois Hollande kifejtette, hogy nem tart célszerűnek egy olyan nemzetközi hadműveletet, amely célja az ország "felszabadítása" vagy a "diktátor megdöntése". "Azt gondolom azonban, hogy meg kell állítani egy olyan rezsimet, amely jóvátehetetlen dolgokat művelt a népével" - mondta Hollande.

13:02 - A szíriai vegyifegyver-raktárak ellen nem lehet biztonsággal légicsapásokat végrehajtani, ezért az Egyesült Államok feltehetően más katonai célpontokat fog támadni - közölték szakértők az Associated Press hírügynökséggel.

Aggodalommal tölti el az amerikai katonai tervezőket, hogy más, kevéssé ismert célpontok támadása is járhat nem kívánt következményekkel, például mérges gázok elszabadulásával, ugyanis a frontvonalak változásával az amerikai hírszerzés nyomát vesztette a szíriai idegmérgek egy részének.

Szakértők szerint a vegyi fegyverekre mért szándékos vagy véletlen csapások nagy valószínűséggel a közelben tartózkodó civilek halálát, valamint hosszú távú környezeti katasztrófa kialakulását okoznák. Azt is hozzátették, hogy a bombázás után a mérges gázok 20-30 százaléka még ideális körülmények között is életveszélyes maradna, és Szíriában nincsenek ideális körülmények.

"Ha hagyományos fegyverekkel támadnak egy ismeretlen vegyi anyagokat tartalmazó raktárra, akkor bizonyos anyagok megsemmisülhetnek, viszont mások elszabadulhatnak a levegőben" - mutatott rá Daryl Kimball, a washingtoni Fegyverzet Ellenőrzési Egyesület (Arms Control Association, ACA) ügyvezető igazgatója. "Egyszerűen lehetetlen mindet elpusztítani" - mondta.

"Ez klasszikus esete annak, amikor a kezelés rosszabb, mint maga a betegség" - tette hozzá Kimball. Azt is elmondta, hogy a nagyobb városokban - Damaszkuszban, Homszban és Hamában -, valamint azok közelében is találhatóak feltételezett raktárak. Ezen városok együttes lakossága meghaladja a kétmillió főt.

Arra a kérdésre, hogy szárazföldi csapatok bevetése nélkül van-e bármi mód az idegmérgek teljes körű megsemmisítésére, Ralf Trapp francia vegyifegyver-szakértő azt válaszolta: "nem igazán". Trapp szerint az ideggázok szakszerű elégetéséhez legkevesebb 1150 Celsius-fokos hőmérsékletre van szükség. A szakértők egyetértettek abban, hogy az időjárási tényezőktől - különösen a széltől és a hőmérséklettől -, a vegyi anyagok típusától és mennyiségétől, valamint a raktárépületek szerkezetétől is nagyban függ, milyen nem szándékolt károkat okozna egy légicsapás.

Egyszer már volt példa hasonló esetre, az öbölháború alatt amerikai gépek lebombázták 1991-ben az iraki fővárostól, Bagdadtól 70 kilométerre északnyugatra lévő al-Muszanna létesítményt, amely kulcsfontosságú gyártóhelye volt néhány iraki vegyi fegyvernek. A komplexumban mintegy 2500, szarin ideggázzal töltött tüzérségi lövedéket tároltak. A lebombázott iraki vegyifegyver-raktár annyira fertőzött, hogy még a légicsapás után két évtizeddel sem megy senki a közelébe.

Az ellenőrök számára a vegyifegyver-raktárak vizsgálata különösen problémás, ugyanis robbanásveszélynek, valamint különböző egészségkárosító hatásoknak kell kitenniük magukat - olvasható a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet 2012-es jelentésében.

A Pentagon alkalmazásában álló elemzők is tartanak attól, hogy a szíriai kormány elköltöztetett bizonyos raktárakat, és így ezek bombázása tragikus következménnyel járhatna a közelben tartózkodó civilek számára.
Az amerikai hírszerző közösség meg nem nevezett magas rangú tisztségviselői szerint az utóbbi hat hónap során a változó frontvonalak és a hevenyészett műholdas és humán hírszerzés következtében nyomát vesztették egyes szíriai vegyi fegyvereknek.

Susannah Sirkin, a Physicians for Human Rights (Orvosok az Emberi Jogokért) jogvédő szervezet igazgatója szerint is komoly kockázattal járhat a bombázás. "Azt kockáztatnák, hogy idegmérgek jussanak a levegőbe" - mondta, majd hozzátette, "tekintve, hogy a szarin színtelen és szagtalan gáz, ez terrorcselekmény lenne".

Az ACA igazgatója szerint az is komoly veszélyt jelentene, ha a harcok helyszíne közelében található raktárakból a vegyi fegyverek illetéktelenek - például a szélsőséges iszlamista lázadók vagy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők - kezébe kerülnének.

11:23 - Moszkva ellenez minden olyan határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), amely bármi módon lehetővé teszi erő alkalmazását Szíriában - közölte pénteken Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes.

A BT állandó tagállamainak képviselői Oroszország kezdeményezésére a héten már másodszor ültek tárgyalóasztalhoz New Yorkban, a világszervezet székhelyén. A közép-európai idő szerint csütörtök este kezdődött tanácskozáson orosz hírügynökségi jelentések szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína és Franciaország képviselői azt a brit javaslatot vitatták meg, amely megnyitná a utat a szíriai katonai beavatkozás előtt.
Gennagyij Gatyilov nem árult el részleteket, de az ENSZ-ben diplomáciai források úgy tudták, hogy Moszkva javaslatokat készült beterjeszteni az ENSZ BT többi állandó tagállamának.

Oroszország szerdán Kínával együtt megakadályozta, hogy a testület napirendre tűzze azt a brit határozattervezetet, amely a szíriai kormányt elítélte volna az általa állítólag végrehajtott, több száz halálos áldozatot követelő múlt szerdai vegyifegyver-támadás miatt. London képviselője azt is sürgette, hogy a BT hagyja jóvá az ezzel kapcsolatban meghozandó "szükséges intézkedéseket".

Gatyilov szerdán Hágában, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélésén azt hangsúlyozta, hogy a szíriai válság "jelenlegi szakaszában minden politikai és diplomáciai eszközt be kell vetni", mindenekelőtt lehetővé kell tenni, hogy a világszervezet Szíriába küldött ellenőrei elvégezzék küldetésüket, a feltételezett szíriai vegyifegyver-támadások kivizsgálását, és jelentést tegyenek róla az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Moszkva azzal, hogy nem menekíti ki az orosz állampolgárokat Szíriából, és hadihajókat küld a közel-keleti ország közelébe, azt jelzi, hogy továbbra is bízik az Aszad-rendszer jövőjében - fejtette ki Pjotr Topicskanov, a moszkvai Carnegie Központ szakértője a Vedomosztyi című orosz napilap pénteki számában.

Az újságnak egy orosz védelmi minisztériumi illetékes megerősítette azt az értesülést, hogy az orosz haditengerészet földközi-tengeri műveleti egységéhez a napokban csatlakozik a Fekete-tengeri Flotta Moszkva nevű rakétahordozó cirkálója, illetve az orosz Északi Flottától a Kulakov tengernagy nevét viselő nagy tengeralattjáró-elhárító hadihajó.
Ha elkezdődnének az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak által kilátásba helyezett, Szíria elleni csapások, az orosz hadihajók feladata a tartúszi orosz haditengerészeti bázisnál lévő műszaki úszóhajó evakuálása és a helyzet figyelemmel kísérése lenne - mondta az illetékes. A Független Államok Közössége tagállamai polgárainak kimenekítése nem tartozik feladataik közé.

10:55 - Az ENSZ Szíriában tartózkodó vegyifegyver-ellenőreinek már a kezükben lehetnek az első vizsgálati eredmények az arab országban elkövetett feltételezett gáztámadás helyszínén gyűjtött mintákból - mondták el az ellenőrök munkáját jól ismerő szakértők.

A 20 fős ellenőri csapat - amelynek tagja többek között a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) több szakembere és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) három munkatársa - hétfő óta gyűjt mintákat Szíriában, az augusztus 21-én Damaszkusz peremén végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínén. Az ellenőrök a tervek szerint szombaton utaznak el az arab országból.

A munkafolyamatot ismerő szakértők szerint az összegyűjtött mintákat már biztosan tesztelték szarin gázra, mustárgázra és más mérgező anyagokra. Az elsődleges vizsgálatokat biztosan elvégezték már a damaszkuszi szállodában - mondta Dieter Rothbachere vegyifegyver-szakértő, aki oktatója volt a szíriai ENSZ-ellenőrök közül többeknek.

Az ENSZ-ellenőrök a svéd Ake Sellström vezetésével hat fehér, jól látható ENSZ-felirattal ellátott Toyota Land Cruiser terepjáróból álló konvojban közlekedtek Szíriában. Az első nap rálőttek az egyik kocsira, de senki sem sérült meg. A világszervezet szakértői Damaszkusz központjából átmentek a front túloldalára, a felkelők által ellenőrzött területre. Itt párokra oszlottak, és úgy vizsgálódtak: egy szakértő kikérdezte az áldozatokat, vér-, haj- és vizeletmintát szedett össze a kórházakban, miközben a másik a talajból, bútorokból és ruhákból gyűjtött mintákat.

Odaadtuk nekik olyan csirkék tetemét, amelyek a gáztámadásban pusztultak el - mondta Abu Akram, egy helyi orvos.

Egy helyen, ahol beszámolók szerint rakéta csapódott be, az ellenőrök vegyvédelmi ruhában, az arcukon gázmaszkkal járkáltak. A kezükben mérőeszköz volt, lábbelijüket különleges érzékelőpapírral vonták be, amely elszíneződik, ha mérgező anyaggal kerül kapcsolatba.

A Szíriában elvégzett elsődleges vizsgálatok után a minták részletes elemzését a világ 17 országában működő 22 OPCW-laboratórium egyikében fogják elvégezni. A mintákat optikai szálas, egyedi azonosítóval ellátott pecséttel lezárt tárolókban viszik a laboratóriumokba. A vizsgálatot legalább két helyen végzik el párhuzamosan.

10:15 - Gyújtóbombát dobtak repülőgépről egy észak-szíriai iskola játszóterére

Gyújtóbombát dobtak repülőgépről egy észak-szíriai iskola játszóterére, a támadásban több mint tíz gyerek halt meg, és sokan égési sérüléseket szenvedtek - jelentette a helyszínről a BBC forgatócsoportja, amely sokkoló felvételt készített a bombatámadás utáni zűrzavarról. A hírről a The Guardian című brit lap számolt be a honlapján pénteken.

A BBC Panorama című műsorának forgatócsoportja szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy egy vadászgép többször elrepült az iskola felett, mintha célpontot keresne, mielőtt ledobta a bombát. Ekkor már vége volt az oktatásnak, ezért gyerekek sokasága tartózkodott az iskolaudvaron a becsapódás idején.

A robbanás után készült sokkoló felvételen égési sérüléseket szenvedett felnőttek és fájdalomtól remegő gyerekek, valamint egy kórház padlóján fekvő áldozatok láthatók. Leégett róluk a ruhájuk, a sérültek többségénél testfelületük több mint a fele megégett, ezért a BBC szerint a túlélési esélyeik is legfeljebb ötven százalékosak.

A BBC szerint az áldozatokon nemigen vannak repeszek okozta vérző sebek, és a felvételeken is jól látható a testükhöz tapadt fehér anyag, ami a BBC szerint arra utal, hogy a becsapódott robbanószerkezet a gyújtóbombák alapanyagául szolgáló napalmot vagy termitet tartalmazott. A sérülteket kezelő brit orvos is azt a gyanút fogalmazta meg, hogy napalmbombát vagy ahhoz hasonló robbanószerkezetet dobtak az iskolaudvarra, de megjegyezte, hogy ilyen káoszban nehéz megmondani, mi történik.

A felvételen egy szemtanú kétségbeesésében az ENSZ-t korholja, amiért a polgárháború borzalmai közepette békeüzeneteket küldözget Szíriának.

"Miféle békére szólítanak maguk? Hát nem látják ezt, nem látják ezt? Mit akarnak látni? Egyszerűen emberek vagyunk, és élni szeretnénk. Jogunkban van élni" - mondja jajveszékelve a férfi.

A napalmot és termitet elsősorban emberi élet kioltására használt bombákban használnak, mivel robbanáskor alapanyaguk szétszóródik, rátapad a környező anyagokra, és égés közben elvonja a környezetből az oxigént. A napalm súlyos égési sérüléseket okozhat a bőrön és a testen, fulladáshoz, eszméletvesztéshez és halálhoz vezethet.

09:56 - Viktor Janukovics ukrán elnök leszögezte, hogy országa ellenzi a katonai beavatkozást Szíriában.

"Amikor például Szíriáról van szó, határozottan ellenezzük az efféle problémák katonai eszközökkel történő megoldását" - fogalmazott az ukrán államfő négy ukrán tv-csatornának adott interjújában, amelyből pénteken közölt részleteket az ukrán média.

Előző nap a külügyminisztérium, az arab ország "körül kialakult feszült helyzetre" hivatkozva nyomatékosan kérte az ukrán állampolgárokat, hogy ne utazzanak Szíriába, az ott tartózkodók pedig mihamarabb hagyják el az arab országot.

Janukovics a tv-interjúban Ukrajna külkereskedelmi célkitűzéseiről szólva kifejtette, hogy az országnak egyaránt nemzeti érdeke mélyíteni a kapcsolatait az Európai Unióval és a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámunióval.

Az ukrán termékek Oroszországba szállítását akadályozó, augusztus közepén életbe léptetett vámhatósági döntéssel kapcsolatosan közölte, hogy amint értesült arról, mi folyik a határon, telefonon felhívta orosz kollégáját, Vlagyimir Putyin elnököt.

Állítása szerint Putyin azt válaszolta, hogy nem helyesli az intézkedéseket, amelyekre magyarázatot kér az illetékes vezetőktől.

08:00 - Az Egyesült Államok továbbra is arra törekszik, hogy összekovácsoljon egy nemzetközi koalíciót, amelynek tagjai katonailag közösen lépnének fel Szíria ellen - közölte pénteken Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

Hagel manilai látogatásán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Barack Obama amerikai elnöknek és a washingtoni kormányzatnak az a célja, bármilyen döntés szülessék is Szíria esetében, az nemzetközi együttműködéssel és erőfeszítéssel történjék. Hagel szerint Washington folytatja egy nemzetközi koalíció megteremtésére irányuló erőfeszítéseit.

Brüsszeli diplomáciai források ugyanakkor közölték, hogy a NATO 28 tagországa közül eddig legkevesebb 12 kizárta a részvételét egy Szíria elleni hadműveletben, ha nem ad hozzá felhatalmazást az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A védelmi miniszter hangoztatta: az amerikai kormányzat továbbra is törekszik arra, hogy a törvényhozásban kikérje a képviselők véleményét az amerikai "válasz" mikéntjéről a Szíriában történt gáztámadásra.

Arra a kérdésre, miképpen kerülhetné el Bassár el-Aszad szíriai elnök az amerikai katonai csapást, Hagel azt mondta: nem kapott olyan információt, hogy Aszad rendszere bármilyen kérdésben változtatott volna korábbi álláspontján. A védelmi miniszter egyben kitért arra, miként reagál az amerikai kormányzat a brit parlamentnek a Szíria elleni katonai támadásban való részvételt elutasító szavazására. Hagel azt mondta: a parlamenti voksolás nem jelent változást terveikben, folytatják a párbeszédet Nagy-Britanniával és más országokkal a "közös menetelés" mikéntjéről.

06:05 - Több százan tüntettek New Yorkban csütörtök este egy esetleges amerikai katonai beavatkozás ellen Szíriában.

A háborúellenes, valamint Szíria-barát jelmondatokat hangoztató tüntetők a nagyváros legforgalmasabb helyén, a Times Square-en gyűltek össze, turisták sokasága között. "Amerika, NATO, el a kezekkel Szíriától" - skandálták például.

Néhány utcával odébb a szíriai rezsim ellenzőinek egy kisebb csoportja is felvonultak. Ők terroristának nevezték, illetve Hitlerhez hasonlították Bassár el-Aszad szír elnököt. Egyesek a rezsim általi állítólagos gáztámadás gyermekáldozatainak fényképével tüntettek.

Az Egyesült Államok vezetése hamarosan dönt arról, hogy mikor és milyen jellegű katonai beavatkozást hajt végre Szíriában, amelynek kormányzata Barack Obama amerikai elnök fogalmazása szerint átlépte a "vörös vonalat" azzal, hogy valószínűleg vegyi fegyvert vetett be saját népe ellen.

Csütörtök:

Obama Merkellel konzultált

Barack Obama amerikai elnök telefonon konzultált Angela Merkel német kancellárral a szíriai helyzetről - közölte csütörtökön a Fehér Ház.

Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője nem árult el részleteket a két vezető megbeszéléséről, amely annak az amerikai törekvésnek a jegyében zajlott, hogy a szíriai vegyifegyver-támadásra adandó katonai válasz a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatásra épüljön.

A német kancellári hivatal közlése szerint Merkel és Obama egyetértett abban, hogy a szíriai vegyi támadás a nemzetközi jog megsértését jelenti. A német vezető hangsúlyozta az ENSZ Biztonsági Tanácsának felelősségét a konfliktussal kapcsolatban.

A Merkel szóvivője, Steffen Seibert által kiadott közlemény szerint a kancellár hangoztatta, hogy az ENSZ-ellenőröknek - akik szombaton utaznak el Szíriából - idejében el kell készítniük jelentésüket a BT számára, hogy a testület fel tudjon lépni az ügyben.

A felek egyetértettek abban, hogy a szíriai válságot politikai eszközökkel kell megoldani, és megállapodtak, hogy szoros koordinációban maradnak a bűncselekményre adandó lehetséges nemzetközi válasszal kapcsolatban.

A BT öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína - képviselői csütörtökön, ezúttal orosz kezdeményezésre, tanácskozásra gyűltek össze New Yorkban. Előző nap Moszkva és Peking ellenállása miatt megbukott az a britek által javasolt határozattervezet, amelynek értelmében a testületnek el kellett volna ítélnie Damaszkuszt az állítólag általa végrehajtott vegyifegyver-támadás miatt, és jóvá kellett volna hagynia a "megfelelő intézkedéseket."

A Fehér Ház szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az amerikai kormány illetékesei közép-európai idő szerint éjfélkor fogják tájékoztatni a kongresszus vezetőit a szíriai helyzetről, és megerősítette, hogy Washington nyilvánosságra hozza a hírszerzés Damaszkuszra nézve terhelő bizonyítékait.

Earnest megismételte az amerikai álláspontot, amely szerint "nem kétséges" a szíriai kormány felelőssége, de kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok vajon akkor is belekezd egy katonai akcióba, ha arra a BT-től nem kap felhatalmazást, a szövetségesek pedig elhalasztják az erről szóló döntést.

Miközben csütörtökön a legtöbb vezető amerikai napilap gyakorlatilag tényként kezelte az amerikai katonai fellépést, a The New York Times szerkesztőségi cikkében rámutatott, hogy Barack Obama még nem indokolta meggyőző jogi és stratégiai érvekkel az akciót.

"Hol van a bizonyíték, hogy Bassár el-Aszad elnök hajtotta végre a támadást?" - tette fel a kérdést a liberális lap, amely szerint szintén meg kell várni az ENSZ-ellenőrök szíriai vizsgálódásának eredményét, és ki kell vizsgálni Damaszkusz vádjait, amelyek szerint a felkelők vegyi fegyvert vetettek be a kormányerők ellen.

Összefoglaló

Erősödtek a fenntartások csütörtökön a Szíria ellen tervezett nyugati katonai csapással szemben. Némelyest visszakozott a beavatkozást leginkább sürgető Egyesült Államok mellett eddig határozottan kiálló Nagy-Britannia, az orosz államfő és a német kancellár pedig fontosnak nevezte, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek szíriai vizsgálatáról szóló jelentését a Biztonsági Tanács (BT) megvitassa.

Elképzelhetetlen, hogy Nagy-Britannia katonai csapást mérjen Szíriára, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) erős ellenállásba ütközik a terv - jelentette ki a brit kormányfő csütörtökön a parlamentben. David Cameron leszögezte: az esetleges katonai akció csak és kizárólag a vegyi fegyverek újbóli bevetésének megakadályozására irányulhat, és megindítása előtt minden lehetséges diplomáciai utat végig kell járni a nemzetközi szervezetben. Addig nem indulhat támadás, ameddig az ENSZ helyszínen tartózkodó ellenőrei nem fejezték be munkájukat, s a brit parlament nem szavazta meg a beavatkozást - hangoztatta a miniszterelnök.

Habár a brit nemzetbiztonsági tanács szerdán támogatta, hogy katonai akció induljon Szíria ellen, valószínűtlen, hogy ehhez a BT is hozzájáruljon, mivel annak két állandó tagja, Oroszország és Kína egyértelműen elutasítja a beavatkozást.

A brit kormányfő ugyanakkor azt is közölte, hogy az ENSZ BT felhatalmazása nem az egyetlen jogalap a beavatkozásra. A miniszterelnöki hivatal csütörtöki jelentésében azt írta, hogy a lakosság védelme érdekében végrehajtott csapás a nemzetközi humanitárius jog szerint az ENSZ BT felhatalmazása nélkül is jogszerű lenne.

Fontos, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek szíriai vizsgálatáról szóló jelentését a Biztonsági Tanács (BT) megvitassa - a Kreml közlése szerint ebben egyetértett csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kancellár.

"Részletes véleménycsere zajlott a szíriai válság különböző vonatkozásairól. Mindkét fél abból indul ki, hogy az ENSZ keretein belül és más formátumokban folytatódik az intenzív munka a kialakult helyzet politikai-diplomáciai rendezésére. Fontosnak ítélték, hogy a Biztonsági Tanácsban meg kell tárgyalni az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek jelentését" - olvasható a Kreml közleményében.

Időközben Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 24 állami hírtelevízióban kijelentette, hogy Oroszország minden szükséges erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy Szíriában megakadályozza az erőszakos forgatókönyv megvalósítását.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön Bécsben közölte, hogy a feltételezett vegyifegyver-támadást vizsgáló ENSZ-ellenőrök péntekig folytatják munkájukat, és szombat reggelig távoznak Szíriából. A főtitkár ismét síkraszállt azért, hogy az ellenőröknek lehetőségük legyen befejezni a vizsgálatot. Elmondta, hogy előző nap tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel, akivel közölte, hogy álláspontja szerint a válságot békés eszközökkel kell megoldani. Hozzátette, hogy megosztják az ellenőrök által összegyűjtött adatokat, a minták alapján készített elemzést az ENSZ Biztonsági Tanácsával, és általában a világszervezet tagjaival.

Amerikai tisztségviselők közlése szerint nem biztos az amerikai hírszerzésnek az az értesülése, amely a szíriai elnökhöz vagy belső köréhez köti a múlt heti vegyifegyver-támadást.

Az AP amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó hírszerzési tisztségviselők utaltak arra, hogy továbbra is vannak kérdőjelek arra vonatkozóan, hogy ki ellenőrzi a szíriai vegyifegyver-raktárakat, és kétséges az is, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendelt volna el egy ilyen támadást.

Barack Obama amerikai elnök előző nap kijelentette, még nem hozott döntést a Szíria elleni katonai csapásról, de rámutatott: a tervezett "korlátozott akció" célja Damaszkusz elrettentése lenne attól, hogy a jövőben ismét vegyi fegyvereket vessen be.

Az amerikai védelmi tárca csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok a szíriai partokhoz vezényelt még egy rombolót, ideiglenesen ötre növelve ezzel a robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajóinak számát a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Szíria közelében jelenleg négy, Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajó várja a parancsot, hogy csapást mérjen a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsimre.

Izrael azonnali lerombolásával fenyegetőzött az iráni forradalmi gárda parancsnoka arra az esetre, ha az Egyesült Államok katonai támadást intéz Szíria ellen. Az iráni Tasnim hírügynökségnek adott nyilatkozatában Mohammad Ali Dzsafari megfenyegette az Egyesült Államokat, azt hangoztatva, hogy az esetleges támadás egy "második Vietnamot" jelentene Amerika számára.

Irán Szíria fő szövetségese. Teherán a szíriai felkelőket vádolta az augusztus 21-én történt, több száz halálos áldozatot követelő, állítólagos vegyifegyver-támadás végrehajtásával.

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint országa "győztesként" fog kikerülni egy Washington és Damaszkusz közti esetleges konfliktusból - írta az al-Ahbár című libanoni napilap csütörtökön.

"A válság kezdete óta arra a pillanatra várunk, hogy igazi ellenségeink végre felfedjék magukat" - mondta Aszad szíriai illetékesek előtt az al-Ahbár szerint. "Tudom, hogy az önök morálja jó, s készek arra, hogy szembeszálljunk bármiféle agresszióval, és megvédjük a hazát" - hangoztatta a szíriai elnök.

19:43 - Kanada nem vesz részt az esetleges katonai beavatkozásban

Kanada bár támogatna egy nemzetközi katonai akciót Szíriával szemben, abban nem fog tevékenyen részt venni - közölte Stephen Harper kanadai kormányfő a Washingtonnal való egyeztetést követően csütörtökön.

Harper szóbeli támogatása ellenére egyúttal kétségeinek is hangot adott az esetleges beavatkozás létjogosultságát illetően. A szíriai konfliktus elsősorban az ottani népcsoportok viszálya, amelyből a jelenlegi helyzetben nem látszik ideális és egyértelmű kiút - fogalmazott.

Kanada egyébként részt vett a két évvel ezelőtti, Moammer Kadhafi uralmának megdöntésére irányuló líbiai nemzetközi katonai beavatkozásban.

Csütörtökön világszerte erősödtek a fenntartások a Szíria ellen tervezett nyugati katonai csapással kapcsolatban, mind az Egyesült Államok, mind az eddig Washington mellett határozottan kiálló Nagy-Britannia óvatosabb hangnemet ütött meg a kérdésben.

Korábbi hírek még arról szóltak, hogy akár már csütörtökön rakéták mérhetnek csapást Bassár el-Aszad szíriai elnök erőire. Az állítólag közelgő támadást azzal indokolják, hogy a szíriai elnök csapatai vegyi fegyvereket vetettek be a felkelők ellen, amivel nyugati politikusok szerint átléptek egy határt a két és fél éve tartó, eddig mintegy 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban.

19:16 - Az amerikai kormány elutasította a szíriai ellenzék gázmaszkkérelmeit

Az amerikai kormány az augusztus 21-i szíriai vegyi támadást megelőzően több mint egy éven át elutasította az arra vonatkozó kéréseket, hogy a szíriai ellenzék által ellenőrzött területekre szállítson gázmaszkokat és más vegyvédelmi felszerelést - közölte csütörtökön a The Daily Beast internetes hírmagazin.

A magazin szerint a szíriai ellenzék által ellenőrzött területekről érkező kérésekre vagy semmilyen vagy csak elutasító válasz érkezett Washingtonból. Homsz tartományból például júniusban előre jelezték a felkelők az amerikai külügyminisztériumnak, hogy az Aszad-rezsim erői vegyi támadásra készülnek. A tárca azonban sem akkor, sem pedig később, még a két héttel később végrehajtott csapás után sem reagált.

A kormányerők állítólagos múlt heti, Damaszkusz közelében végrehajtott gáztámadása nyomán még sürgetőbbé vált a vegyvédelmi felszerelések iránti igény, egyúttal pedig tovább nőtt az Egyesült Államokkal kapcsolatos csalódottság a felkelők körében.

Egy volt amerikai kormányzati tisztségviselő szerint az elnök nemzetbiztonsági stábja több mint egy évvel ezelőtt, amikor azt mérlegelte, milyen halált nem okozó humanitárius és orvosi segítséget nyújtson a szíriai ellenzéki csoportoknak, elvetette a gázmaszkok és az egyéb vegyvédelmi felszerelés szállítására vonatkozó javaslatot. Tette ezt annak ellenére is, hogy a Pentagon térségbeli raktárai - az Irakkal vívott háború nyomán - tele vannak ilyen eszközökkel.

Az elutasítása indoklása szerint nem biztosítható, hogy a felszerelés a megfelelő kezekbe kerül.

A The Daily Beast szerint a kormányerők által ellenőrzött területek gázmaszkellátottsága kiváló, és a készleteket folyamatosan feltöltik a rezsim szövetségeseinek szállítmányaiból. Erre utal az is, hogy nemrégiben egy Észak-Koreából Szíriába tartó szállítmányt tartóztattak fel.

17:30 - Putyin és Merkel: fontos, hogy az ENSZ-szakértők jelentését a BT vitassa meg

Fontos, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek szíriai vizsgálatáról szóló jelentését a Biztonsági Tanács (BT) vitassa meg - a Kreml közlése szerint ebben egyetértett csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kancellár.

A két állami vezető telefonon beszélt egymással, az egyeztetést Berlinből kezdeményezték - tájékoztatott az orosz államfői hivatal.

"Részletes véleménycsere zajlott a szíriai válság különböző vonatkozásairól. Mindkét fél abból indul ki, hogy az ENSZ keretein belül és más formátumokban folytatódik az intenzív munka a kialakult helyzet politikai-diplomáciai rendezésére. Fontosnak ítélték, hogy a Biztonsági Tanácsban meg kell tárgyalni az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek jelentését" - olvasható a Kreml közleményében.

Időközben Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 24 állami hírtelevízióban kijelentette, hogy Oroszország minden szükséges erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy Szíriában megakadályozza az erőszakos forgatókönyv megvalósítását. A diplomata arról is beszámolt, hogy Szíriában nagyon sok orosz állampolgár tartózkodik és ez aggodalmat vált ki Moszkvában. Ezt is közöltük partnereinkkel - mondta Gatyilov.

Az orosz hírtelevíziónak Vlagyimir Csizsov, Oroszország európai uniós nagykövete megjegyezte: a Szíria elleni esetleges háború megindításáról szóló döntést számos európai országban a katonai költségek fogják befolyásolni. A diplomata arra utalt, hogy csak kevés NATO-tagállam teljesítette vállalt kötelezettségét és emelte meg katonai költségvetését a GDP 2 százalékára.

Csizsov arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte az utóbbi napokban az európai vezetők óvatosabban nyilatkoztak a szíriai helyzetről. Ezt azzal magyarázta, hogy a nyugat-európai államokban a közvélemény egyáltalán nem hajlik arra, hogy vakon elfogadja a szíriai kormány bűnösségéről szól állításokat, és hogy támogassa a közel-keleti ország elleni katonai akciót.

Időközben Alekszej Mitrofanov, az orosz duma tájékoztatáspolitikai bizottságának elnöke bejelentette, hogy levelet kaptak a szíriai kormánytól, amelyben meghívták az orosz törvényhozási képviselőket, látogassanak el Szíriába és személyesen tapasztalják meg, mi történik az országban.

17:02 - Cameron: a BT ellenkezése esetén elképzelhetetlen egy angol csapás Szíriában

Elképzelhetetlen, hogy Nagy-Britannia katonai csapást mérjen Szíriára, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) erős ellenállásba ütközik a terv - jelentette ki a brit kormányfő csütörtökön a parlamentben egy kérdésre válaszolva, de hivatala ezzel párhuzamosan az esetleges beavatkozás jogszerűségét bizonygató dokumentumokat adott ki.

David Cameron leszögezte: az esetleges katonai akció csak és kizárólag vegyi fegyverek újbóli bevetésének megakadályozására irányulhat, és megindítása előtt minden lehetséges diplomáciai utat végig kell járni a nemzetközi szervezetben. Addig nem indulhat támadás, ameddig az ENSZ helyszínen tartózkodó ellenőrei nem fejezték be munkájukat, s a brit parlament nem szavazta meg a beavatkozást - hangoztatta a miniszterelnök.

Habár a brit nemzetbiztonsági tanács szerdán támogatta, hogy katonai akció induljon Szíria ellen, valószínűtlen, hogy ehhez a BT is hozzájáruljon, mivel annak két állandó tagja, Oroszország és Kína egyértelműen elutasítja a beavatkozást.

Nagy-Britannia szerdán határozattervezetet terjesztett be a BT elé, amely elítélte volna az állítólag a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők által korábban elkövetett gáztámadást, és felhatalmazást adott volna a polgári lakosság védelméhez "szükséges intézkedések" megtételére. Az orosz ellenállás miatt azonban a testület nem tárgyalt a tervezetről.

A brit kormányfő ugyanakkor azt is közölte, hogy az ENSZ BT felhatalmazása nem az egyetlen jogalap egy beavatkozásra. A miniszterelnöki hivatal csütörtöki jelentésében azt írta, hogy egy, a lakosság védelme érdekében végrehajtott Szíria elleni csapás a nemzetközi humanitárius jog szerint az ENSZ BT felhatalmazása nélkül is jogszerű lenne.
A dokumentum arra hivatkozik, hogy a szíriai rezsim két éve gyilkolja az ország lakosságát, és "nagyon valószínű", hogy egy héttel ezelőtt vegyi fegyvereket vetett be Damaszkusz környékén. A jelentés azt állítja, hogy az Aszad-rezsim vélhetően újra be fog vetni vegyi fegyvereket, ha nem lépnek fel ellene.

Megfigyelők szerint az eddig a Szíria elleni katonai akció egyik legfőbb támogatójának számító Cameron csütörtökön az ellenzéki Munkáspárt tiltakozása miatt fogalmazott meg óvatosabb álláspontot. Hírügynökségi források szerint a Munkáspárt a parlament rendkívüli ülésén várhatóan nem fogja támogatni, hogy Nagy-Britannia megtámadja Aszad erőit.
Korábbi jelentések még arról szóltak, hogy küszöbön áll egy korlátoz
ott nyugati beavatkozás a szíriai kormányerőkkel szemben. Az állítólag közelgő támadást azzal indokolják, hogy a szíriai elnök erői vegyi fegyvereket vetettek be a felkelők ellen, amivel nyugati politikusok szerint átléptek egy határt a két és fél éve tartó, eddig mintegy 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban.

16:40 - Washington egy ötödik rombolót is a térségbe vezényelte

A szíriai partokhoz vezényelt még egy rombolót az Egyesült Államok, ideiglenesen ötre növelve ezzel a robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajóinak számát a Földközi-tenger keleti medencéjében - közölte a francia hírügynökséggel csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium egyik illetékese.

A forrás szerint "a Stout a Földközi-tengeren van, és kelet felé tart". Mint közölte, ez az újabb katonai hajó a Mahan rombolóval együtt teljesít majd szolgálatot.

Az amerikai rombolók határozatlan ideig maradnak a szíriai partok közelében.

16:39 - Izraelt fenyegeti az iráni forradalmi gárda parancsnoka

Izrael azonnali lerombolásával fenyegetett az iráni forradalmi gárda parancsnoka arra az esetre, ha az Egyesült Államok katonai támadást intéz Szíria ellen.

Az iráni Tasnim hírügynökségnek adott, csütörtökön ismertetett nyilatkozatában Mohammad Ali Dzsafari megfenyegette az Egyesült Államokat is, hangoztatva, hogy az esetleges támadás egy "második Vietnamot" jelentene Amerika számára.

Dzsafari figyelmeztette Washingtont, hogy - mint kijelentette - egy költséges és elnyújtott háborút kockáztat akkor, ha beavatkozik Szíriában.

"Szíria veszélyesebb és halálosabb csatamezővé válhat az Egyesült Államok számára, mint a vietnami volt" - fogalmazott a hadseregtől függetlenül működő, több mint 100 ezer fős iszlám gárda parancsnoka.

Irán Szíria fő szövetségese. Teherán a szíriai felkelőket vádolta az augusztus 21-én történt, több száz halálos áldozatot követelő, állítólagos vegyifegyver-támadás végrehajtásával.

15:52 - Moszkva: az ENSZ-ellenőröknek folytatniuk kellene a munkát

Oroszország az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadások ellenőrzésének kiterjesztésére szólította fel csütörtökön az arab országban tartózkodó ENSZ-ellenőröket.

Alekszander Lukasevics külügyi szóvivő Moszkvában kijelentette: feltétlenül szükséges, hogy a világszervezet szakértői Hágába való visszatérésük előtt Damaszkusz külvárosain kívül három másik helyszínen is vegyenek mintát. Ezek közül az egyik az Aleppó tartománybeli Hán el-Aszal, ahol március 16-án legalább 26-an vesztették életüket állítólag vegyi fegyverek bevetése következtében.

Fotó: MTI/EPA/Shaam News Network
Az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei mintát vesznek a Gúta térségében fekvő Zamalkában. A szíriai ellenzék szerint a kormányerők gáztámadást hajtottak végre damaszkuszi elővárosok ellen augusztus 21-én.
Fotó: MTI/EPA/Shaam News Network

Lukasevics közölte azt is: az ENSZ Biztonsági Tanácsának figyelembe kell vennie az orosz szakértők megállapításait is, amikor értékeli a feltételezett gáztámadásokkal kapcsolatos vizsgálatok eredményeit. Moszkva szerint bizonyítékok vannak rá, hogy Hán el-Aszalban a felkelők vetettek be mérgező gázt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte: a világszervezet ellenőrei pénteken befejezik a vizsgálódást, és szombaton elutaznak Szíriából.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megvárják-e az ENSZ-ellenőrök jelentését, mielőtt katonai csapást mérnek szíriai célpontokra. Washington és a nyugati országok azt állítják, Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje vetett be vegyi fegyvert augusztus 21-én Damaszkusz környékén.

15:40 - Izrael és Törökország készül a katonai csapás esetleges kihatására

Izraelben és Törökországban gázálarcokkal és óvóhelyekkel készülnek a Szíria ellen várható katonai csapás esetleges kihatásaira területükön.

Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint Izraelben több ezren tülekedtek csütörtökön a gázálarcokat elosztó helyek bejáratánál, szíriai megtorló csapásoktól, esetleges vegyifegyver-támadástól tartva. Haifán több mint ötezren álltak sorba polgári védelmi csomagjukért, rendőröket kellett kivezényelni a rend fenntartására. Csütörtökön az észak-izraeli városban egy sportcsarnokot is megnyitottak az elosztás megkönnyítése végett.

A tízes tévécsatorna híradója szerint már szerdán is hatalmas tömegek álltak egész nap gázálarcokért, sokfelé veszekedések tették kaotikussá a helyzetet. Jeruzsálemben a feldühödött tömeg erőszakkal kirámolta a védelmi dobozokat egy elosztóhelyről, melyet ezután határozatlan időre bezártak.

A közszolgálati rádió szerint a helyi polgármesterek sokfelé megnyitották, és ha kellett, kitakaríttatták a közösségi óvóhelyeket. A Ynet című honlap közölte azon tel-avivi föld alatti parkolók listáját, amelyeket vészhelyzetben óvóhelyekké nyilvánítják, és ezekben további több mint egymillió ember kereshet oltalmat szükség esetén.

Törökországban is készülnek egy szíriai vegyifegyver-támadás lehetőségére.
A közös határ mentén élelmiszerből, ivóvízből és gázálarcból készleteket halmoznak fel, és a kormány katasztrófavédelmi központja csütörtökön egy twitter-üzenetben bejelentette, hogy a határ mentén hét bunkert alakítanak ki a civilek megoltalmazása érdekében.

Ankara száz tagú vegyifegyver-szakértői csoportot küld a határvidékre. Törökország Bassár el-Aszad szíriai elnök legélesebb bírálója, az ellenzék és a felkelők támogatója. A török vezetés a héten közölte, hogy kész részt venni bármilyen, a szíriai kormány ellen szerveződő nemzetközi koalícióban.

15:21 - A németek többsége és E

Olvasóink írták

256 hozzászólás
 • 256. zeta62 2013. szeptember 05. 10:18
  „255. WeiseÖdenburg 2013.09.05. 09:08

  :)))))))))))))))”
 • 255. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 05. 09:08
  „Uraim most értesültem,"puncher" néven forgalmazó egyed ,szláv származású a korábbi családi nevük" Bugrisovics "
  A Demokratikus Szlávok Szövetsége rögtön tiltakozott és kikérik maguknak ,de levéltári adatokkal szemben nincs mit tenniük.”
 • 254. zeta62 2013. szeptember 05. 00:41
  „Valamit benéztek a rácok: törölték a hírt...”
 • 253. zeta62 2013. szeptember 04. 23:53
  „Herr Baron!

  A 250-es nem neked szólt...
  Szíria épp támadás alatt van...”
 • 252. zeta62 2013. szeptember 04. 23:52
  „A VÉGZET ELKEZDŐDÖTT....”
 • 251. zeta62 2013. szeptember 04. 21:53
  „Herr Baron!

  Valamikor régen leírtam, ez egy pont, vagy vessző, két komment között. Itt biza kámfort játszott kettő kommentem, csak a "vessző" maradt! :)”
 • 250. zeta62 2013. szeptember 04. 21:51
  „Vicces gyerek vagy! :D”
 • 249. vonLichthofen 2013. szeptember 04. 15:16
  „247 & 248,
  Zeta kérem, Maga mosollyal teljes.”
 • 248. zeta62 2013. szeptember 04. 10:29
  „:)”
 • 247. zeta62 2013. szeptember 04. 10:28
  „:)”
 • 246. zeta62 2013. szeptember 04. 00:21
  „Néhány érdekesség az újra hidegháborút vívó két nagyhatalomról:
  -Az Egyesült Államok GDP arányos adóssága 101%, míg Oroszország esetében ez a szám 8%.
  -Az Egyesült Államok kereskedelmi mérleghiánya 2012-ben meghaladta az 500 milliárd dollárt. Oroszország ezzel szemben rendre hatalmas kereskedelmi többletet termel.
  -A hivatalos munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban jelenleg 7,4%, Oroszországban pedig 5,4%.
  -Oroszország 570 tonnával növelte aranytartalékát az elmúlt tíz év során. Az Egyesült Államok esetében senki sem tudja, hogy a Federal Reserve mennyi arannyal rendelkezik valójában.
  -Oroszország jelenleg a világ legnagyobb olajtermelője. Az Egyesült Államok csupán a harmadik helyen áll.
  -Oroszország a világ első számú olaj exportőre. Az Egyesült Államok minden országnál több olajat kénytelen importálni.
  -Oroszország a világ első számú földgáztermelője. Az Egyesült Államok a második helyen áll.
  -Oroszország nemrégiben mutatta be új ,,szinte teljesen hangtalan" tengeralattjáróját, ami sokkal halkabb, mint az USA tengeralattjárói.
  -Miközben Barack Obama azon ügyködik, hogy semlegesítse az Egyesült Államok stratégiai nukleáris arzenálját, Vlagyimir Putyin komoly erőfeszítéseket tesz az orosz atomfegyverek modernizálása érdekében.
  -A becslések szerint ma több orosz kém tartózkodik az Egyesült Államokban, mint bármikor a történelem folyamán.
  -Oroszországnak a hivatalos adatok szerint 21 060 darab harckocsija van, legnagyobb részük T72 és T90, illetve ezek változatai. Az USÁ-nak kb 8000 tankja van, nagy részük M1A1 Abrams, ami nagyjából a T72-vel áll egy szinten. Oroszország emellett 2 újabb harckocsit is megalkotott, a ?????? ????-t, és az ??????-t, utóbbit 2015-ben rendszeresítik. Az USÁ-nak 30 éve nincs új tankja.”
 • 245. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 03. 19:52
  „Egy másik adalék. usdebtclock.org
  Jelenleg USA adósságai, US$-ban 2013.8.29 16:23:
  US National Debt: 16.919.163.394.411 (17 ezer milliárd!!!)
  (az USA´nemzeti´ adóssága)
  Debt per Citizen: 53.456, per Taxpayer: 148.111
  (egy főre ill. egy adófizetőre eső adósság)
  US total interest: 2.848.112.881.541 (2,8 ezer milliárd)
  (évi teljes kamat)
  Interest per Citizen: 8.998 (egy főre jutó évi kamat)
  US total Debt: 59.739.703.619.400
  (~ 60 ezer milliárd, alig valamivel kisebb mint a világ GDP-je!)
  Ezen már csak vagy az "államcsőd", valutaváltás (törlés) vagy egy ~" háború"~ segíthet. A háborút megint a Rotschildok (vagyonuk kb. 100.000 mrdUS$, ezért nem is tartják nyilván a Bill Gates & Co. listáján, ami pár tucat, de 100 mrdUS$ alatti...), Rockefellereknek hoz csillagászati hasznot, akik a FED-t irányítják. . A kamatos-kamat, mint exponenciális folyamat, az átlag ember számára felfoghatatlan.”
 • 244. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 03. 16:24
  „Carla del Ponte ENSZ-szakértő egy tévéinterjújában elhangzott szavai szerint a szíriai polgárháború sebesültjeinek és egészségügyi dolgozóinak tanúvallomásai arra utalnak, hogy a felkelők bevetettek szarin ideggázt a harcokban. Arra még nem találtak bizonyítékot, hogy a kormányerők bevetettek volna bármilyen vegyi fegyvert, amelyet tilt a nemzetközi jog.
  Angliában tervelték ki a lázadók invázióját Szíria ellen - 2013.06.
  Roland Dumas, korábbi francia külügyminiszter televíziós nyilatkozata a Szíria elleni összehangolt akcióról”
 • 243. zeta62 2013. szeptember 03. 15:15
  „240. WeiseÖdenburg 2013.09.03. 13:43

  Ez a kínai technika nekem új.
  Olyan, mint fejlett kínai technika, szerintem egy anakronizmus.
  A technikai ugrást, mint az tudható a grúzok elleni orosz győzelem hozta meg, ahol a maci nem bonyolódott nagyon bele, nem komplikálta túl, a cionisták hatalmas technikai fölénye ellenére egy komoly légicsapással "eltűntette" a Tbiliszi-i reptér egyik sarkát, ahol a cia-mosad és egyéb irányítók görnyedtek a csúcstechnika fölött, majd az így irányítás nélkül maradt grúzokat nemes egyszerűséggel ledózerolta az orosz gőzhenger. A másfél napos győzelem alatt a grúz hadseregbe öt évig tolt csúcstechnikai eszközök kivétel nélkül orosz kézre jutottak, akik annak kiértékelése után legott megosztották azt a kínaiakkal. Így múlik el a világ dicsősége, így lett oda az a hosszú évek fölénye. Mára az oroszok is, és a kínaiak se csupa hülyékből állnak, a gazdasági eredmények által a világ triumvirátusába tartoznak a legnagyobb készpénz-tartalékkal rendelkezők között, hát meg tudják fizetni a legjobb fejlesztőket, és az át is tudják ültetni a gyakorlatba. Olyannyira, hogy a mai hiper-szuper csúcs drónt is eltérítették, de úgy, ahogy azt a fejlesztőik szerint nem is lehetne, lévén beégetett biztonsági program a memóriában, ami bármilyen zavar esetén hazavinné. Hát nem talált haza. :) Jelen pillanatban usraelnek nincs, mondom csicska NINCS olyan technikai meglepetése, ami fölényt jelentene a keleti hatalmak ellen, de nekik viszont van, gondolok itt a tesztelés alatt lévő VI. generációs harci gépre, az Iskander rakétára, vagy az orosz rakéta-védelmi rendszerekre, amitől izraelt olyannyira kiverte a hideg veríték, hogy a könyörgéshez nem szokott bibi netanyahu háromszor is a cár lábai elé borult, csak ne adjon belőle Assadnak. A patriotok ipari tanulók némelyik mellett.
  2 éve egy fél vaskupola lőtte az egyetlen orosz ballisztikus rakétát, eredménytelenül. Ha az éles lett volna, és nem figyelmeztetés, mára nem lenne izrael.”
 • 242. zeta62 2013. szeptember 03. 14:53
  „Legs!

  Az alanti polémiánkra utalva, hogy érdemes, vagy nem érdemes az infókat terjeszteni:

  Brzezinski szerint az alternatív média miatt késik a Szíria elleni háború
  "A német DW News által hétfőn készített rövid interjú során Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter egykori nemzetbiztonsági tanácsadója és a Trilaterális Bizottság társalapítója megjegyezte, hogy a háború, mint eszköz, a közvélemény növekvő politikai rálátása és ismeretei miatt egyre kevésbé hatékony.

  ,,Korunk valósága, amire írásaimban ,,globális politikai ébredésként" utalok, hogy az erőfölényen és a nyugati és egyes gyarmati országok hatalmán alapuló politika már nem tűnik túl ígéretes eszköznek a regionális problémák megoldásában," mondta Brzezinski, a szíriai helyzetre utalva."”
 • 241. vonLichthofen 2013. szeptember 03. 14:05
  „236 puncher, a világért nem vitatkoznék veled Tudós Móvári / a továbbiakban K.M/ olyan kérdésekben mint a történelem. Én csak a hivatalos történelemkönyvekből - vagy az azokat vitatókból - veszem az adataimat, de úgy tűnik neked jobb forrásaid vannak. Neked puncher nem is kellett vagy kell elolvasnod egyet sem, te mindent tudsz magadtól, vagy ahogy jó öreg Sándor Gyuri mondta volt: neked a segged helyén is fej van.
  puncher, tudván tudom, hogy számodra az olvasás nem egy könnyű feladat, de azért elmélyednék a történelmi studiumokban mielőtt közölnék bármit is a témában - kivált olyan komikus komolysággal mint ami a ´´hozzászólásaidat´´ környülveszi.
  236 alatti böffeneted előtt talán meg kellett volna köpnöd kemény munkában megkérgesedett ujjadat - a mittelstürmer a megfelelő jelölt erre a föladatra - és föllapoznod benyálazott ujjaddal a Woodrow ´´the Fucking´´ Wilson csudálatos életéről szóló könyvet / Schimon & Schuster - 1957, London, New York, Perth/. Ebből világosan kiderülne számodra, hogy ki is volt Bernhard Baruch, Rabbi Stephen Wise, Judge Brandeis, Dr. Chaim Weizmann és milyen szerepet játszottak a világpolitika alakításában az I. V.H. alatt és után.
  De ugyanez elmondható a többi USA elnökről is akik mellett vagy megett mindig ott sündörgött nehány nem hivatalos tanácsadó.
  Amikor egy bizonyos ´´cél´´ jött szóba mindig ezeknek a ´´tanácsadóknak´´ a szava döntött.
  ´´Az Új Amerikai Század´´ c. program olyan chazar kezekből született többek között mint a Paul Wolfowitz, Richard Perle, Chertoff és a pro-zionist Chaney és Rumsfeld. Ennek ´´Az Új Amerikai Század´´ c. manifestumnak a gyakorlati megnyilvánulása 9/11, Iraq, Afganistan, az u.n. Arab Tavasz, a százszámra épülő USA katonai bázisok világszerte - igen puncher, a világűrben is! - s ennek a tervnek az eredménye most a Sziriai vérfürdő is.
  Az Oroszországot és Iránt szorosan körülvevő USA katonai támaszpontok léte sem utal békés szándékokra.
  Hogy kik veszik, vették körül Obama-t arról csak annyit, hogy a kabinetfőnöke nem volt más mint Rahm Emanuel, kettős állampolgár, szoros Israeli titkosszolgálati szálakkal, idesapja a Mossad aktiv tisztje.
  Ugy gondolod puncher, hogy ezek a ´´tanácsadók´´ véletlenül vannak ott vagy betöltik azt a szerepet amit a Protocol száz éve előírt az ilyen ügynökök számára. Igen puncher, hogy a kérdésedre válaszoljak: hiszem, hogy az USA politikáját ha nem is mindig rabbik, de a zionisták irányítják s legkevésbé sem az USA állampolgárok érdekei szerint.
  puncher, tájékozódj mielőtt érdemben válaszolsz. Sokszor olyan hebehurgya vagy a ´´hozzászólásaiddal´´, ezért is kérlek, hogy olvass komoly könyveket a témában, jóllehet ez - tudom - hogy fejfájást okoz számodra.
  S ne feledd tudós szakemberek olvassák minden szavad!!!!”
 • 240. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 03. 13:43
  „239. zeta62 2013.09.03. 12:34
  Egy elemzés szerint a Szír problémában nem is az orosz medve a mumus.A háttérben levő Kínai technika félelmetes.
  A Hezbollah beavatkozása Iráni parancsra működött.”
 • 239. zeta62 2013. szeptember 03. 12:34
  „163. WeiseÖdenburg 2013.08.31. 17:02
  161. zeta62 2013.08.31. 15:55
  Erősebbek mint a Libanoni kormány hadserege.

  Ezt elfelejtettem lereagálni. :)

  Erősebbek, nem is kicsit. A nem reguláris szabadcsapataik megfutamították a (papíron) nagyon kemény terrorállami hadsereget, pedig vagy csak 3000 fős csapatocska harcolt ellenük. A Közel-Klete legjobban kiképzett és felszerelt reguláris Hezbollah nem is bocsátkozott harcba. De amikor Szíriában 7000 beszállt, drasztikusan megfordult az addigi trend, és kiszorulnak mindenhonnan a terroristák. Ezért kellett kreálni ezt a gáztámadás ürügyet, mert egy külső fegyveres beavatkozás nélkül nagyon hamar véget ér a külföldről támogatott, szervezett "felkelés"”
 • 238. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 03. 10:14
  „"kuka movaricus"
  Gondolod a sértegetés a stigmák ragasztása a te előjogod ? Felhatalmazva érzed magad,hogy mindenkit szélsőséges jelzőkkel lás el ? A beteges ragaszkodásod nézeteidhez már szélsőséges.Megvetek minden szélsőséget legyen az vallási,
  vagy ideológiai . A palackból a szellemet kiszabadítottad . Elege van jó pár hozzászólónak írásaidból,különösen annak tükrében ,hogy ismerik személyiséged káros vonásait. A féreg nevet a városod lakossága adta neked,megjegyzem írásaid után, nagyon találó. Egy józan értékrenddel bíró embertársunk,azután amit itt leírtak rólad,szégyen lenne számára a képét idetolni ! Téged ez nem érdekel mert olyat,hogy szégyen te nem ismersz! Tévedhetetlenek,mindenek fölöttinek tartod magad ! Te a jelzőidben nem az állatvilághoz hasonlítod a más véleményen levőket,te sokkal rosszabb,gonoszabb,gyűlöletkeltő vagy! Kifordult személyiségeddel beletapos más ember lelkivilágában,megsérted a hazájához való viszonyát az egyetemes értékrendjét ! Természetesen ez így van jól,gondolod te ! Az én hátamon sétálgatni ,mint mindent csak szájal vagy képes megtenni,mert legnagyobb erényed a "hiéna" ugatása.
  Tisztelt "kuka movaricus" maradj a földön,de két lábbal és annyi tiszteletet várj el magad felé,amennyit te is megadsz az embertársaidnak.”
 • 237. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 03. 08:33
  „Egy idézet "Szíriában nyíltan ideológiai háború dúl. Alvállalkozókkal dolgoztatnak, régen az amerikaiak úgy mondták: proxy war. Oroszország és Irán az egyik oldalon, a Nyugat és pár szunnita iszlám ország a másikon. A szíriai viszonyokról, demokráciáról nincsen szó, csak hatalmi fölényről, pozíciók megtartásáról és kiépítéséről. Rettenetes háborút gerjesztenek, gyakorlatilag értelmetlenül. A szaringáz áldozatai számítanak a legkevésbé. Tart az alvállalkozók bálja."”
256 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadon engedték a háborús bűnökért elítélt Momcilo Krajisnik volt parlamenti elnököt

Krajisnik több mint 13 évet töltött börtönben a '90-es években elkövetett háborús és emberiesség… Tovább olvasom