Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Obama líbiai kormány elleni szankciókat írt alá

Barack Obama amerikai elnök pénteken aláírta azokat a líbiai kormány elleni szankciókat, amelyeket a Fehér Ház helyezett kilátásba a nap folyamán.

Az egyoldalú pénzügyi szankciók alapvetően Kadhafi ezredesre és családjának néhány tagjára (az elnök három fiára és a lányára), valamint a kormányzati vezetőkre terjednek ki, az egyszerű líbiai állampolgárok kintlévőségeit nem érintik. Az amerikai pénzügyminisztérium még csütörtökön felszólította az amerikai bankokat, hogy kövessék megkülönböztetett figyelemmel azokat a pénzmozgásokat, amelyek összefüggésbe hozhatók az észak-afrikai országban zajló zavargásokkal és az ottani elit esetleges vagyonmentésével. Az elnök azután hagyta jóvá a büntetőintézkedéseket, hogy pénteken több száz amerikai állampolgárt sikerült kimenekíteni Líbiából.

A Fehér Ház indoklása szerint a szankciókat azért vezették be, mert a tripoli kormányzat továbbra sem hagyott fel az erőszakcselekményekkel. A Fehér Ház a nap folyamán korábban bejelentette, hogy bezárja a tripoli amerikai nagykövetséget - de facto és megszakítja az országgal a diplomáciai kapcsolatokat - és további lépéseket fontolgat, nem kizárva a katonai fellépést sem. Washington támogatja Líbia ENSZ-tagságának felfüggesztését valamint a Kadhafi-rendszer kizárását a világszervezet Emberi Jogok Tanácsából. Washington hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedések nem a líbiai nép, hanem az észak-afrikai ország vezetője, Moammer Kadhafi ezredes és klánja ellen irányulnak. New York-i értesülések szerint a Biztonsági Tanács 15 tagjának sikerült megállapodást elérnie a Líbia ellen bevezetendő első ENSZ-szankciók sorozatáról, amelyről legkésőbb helyi idő szerint szombaton tesznek hivatalos bejelentést.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. február 26. 10:13
    „No, hát csak nem besegítenek Oszama Bin Laden Al-kaidájának?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos országúti baleset Peruban

Legkevesebb 19 ember vesztette életét, 37-en pedig megsebesültek pénteken Peruban, amikor egy… Tovább olvasom