Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Obama hevesen bírált

Barack Obama amerikai elnök szokatlanul éles szavakkal bírálta, és a demokrácia elleni közvetlen támadásnak minősítette szombaton, szokásos heti rádió- és internetes beszédében az amerikai Legfelsőbb Bíróság ítéletét, melynek értelmében a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra.
"A döntés megnyitotta a zsilipeket a lobbipénzek korlátlan mennyiségének demokráciánkba áramlása előtt" - fogalmazott az amerikai elnök. "Általa a lobbisták új lehetőségeket kapnak dollármilliók reklámcélokra költésére, hogy rábírják a nép választott képviselőit, az ő érdekeikben lépjenek fel, vagy hogy megbüntessék azokat, akik ezt nem teszik" - mondta.

Egyúttal figyelmeztetett: az ítélet révén külföldi konszerneknek lehetőségük lesz arra, hogy pártadományokkal beavatkozzanak az amerikai választásokba. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság egy húszéves tilalmat feloldva csütörtökön úgy döntött: a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra.

A testület élesen megosztott volt a kérdésben: a jövőbeni kongresszusi és az elnökválasztási kampányok finanszírozását döntően befolyásoló határozatát 5-4 arányú szavazással hozta meg. Az eddigi szabályozás szerint gazdasági társaságok nem pénzelhettek közvetlenül választási hirdetéseket, és a pártok a vállalati adományokat csak adminisztrációs célokra fordíthatták. A legfelsőbb bírósági döntés értelmében a cégek ezentúl viszont bármekkora pénzösszeget fordíthatnak olyan reklámokra, amelyek egy-egy jelölt mellett vagy ellen folynak.

Továbbra sem utalhatnak át viszont közvetlenül támogatást a jelölteknek. A bírósági döntés vereség a kampányfinanszírozási korlátozás pártolóinak - köztük Obama elnöknek is -, akik azt hangoztatták, hogy gátat kell szabni az érdekcsoportok politikai befolyásának. A tilalom eltörlését üdvözlők viszont azzal érveltek, hogy az eddigi korlátozás szinte a szólásszabadság alkotmányba ütköző korlátozásával ért fel. Az ítéletnek alighanem döntő befolyása lesz már az idei félidős, sorsdöntő fontosságú kongresszusi választásokra is.

A legtöbbet a konzervatív republikánusok profitálhatnak belőle, akik a vezető üzleti körök hagyományos szövetségesei. Obamát ezzel szemben a novemberi választások során az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti többségét a kongresszus mindkét házában. Ezzel pedig tovább csökkennek esélyei arra, hogy nagyszabású törvényterveit, köztük a pénzügyi szektor szabályozását, egy klímavédelmi egyezményt elfogadását vagy az egészségügyi reformot a kongresszussal elfogadtassa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat

Átadták a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat Bereczky Ildikó harkányi református lelkésznek… Tovább olvasom