Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Obama dicsérte Putyint, miután otthon megbírálta

Kiemelkedőnek nevezte a Moszkvában tartózkodó amerikai elnök Vlagyimir Putyin korábbi államfői és jelenlegi kormányfői munkáját.

Barack Obama ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a két ország sok mindenben nem ért egyet. Ezt az AFP francia hírügynökség közölte kedden, miután Barack Obama és Vlagyimir Putyin tanácskoztak egymással."Nem értünk egyet sok mindenben, de ezekben a kérdésekben is folytatjuk a tárgyalásokat, amelyek az orosz és az amerikai népet szolgálják"- mondta Obama Putyinnak, aki vidéki rezidenciáján látta vendégül az amerikai elnököt. Obama kissé feszült légkörben készülhetett a megbeszélésekre az Oroszország erős emberének tartott Putyinnal. És nem csak a két ország közötti viták miatt. Obama ugyanis tett egy olyan kijelentést az utazás előtt, amit Moszkvában ellenérzésekkel fogadtak.

Azt mondta, hogy Putyin "egyik lábával" benne ragadt a hidegháború korszakában. Ezután Obama megjegyezte, hogy nagyon jó a kapcsolata az új orosz elnökkel, Medvegyevvel. Hétfőn keretegyezményt írt alá Moszkvában az amerikai és az orosz elnök a két hatalom nukleáris arzenáljának csökkentéséről. Barack Obama és Dmitrij Medvegyev megállapodása eredményeképp az Egyesült Államok és Oroszország 1700 alá csökkenti a telepített nukleáris robbanótöltetek számát a következő hét évben. A dokumentum a START-1 egyezményt váltja fel, amelyik december 5-én jár le. Az egyezmény aláírásakor az amerikai elnök, Barack Obama szavai szerint a két ország "elkötelezett amellett, hogy maguk mögött hagyják a múlt gyanakvását és rivalizálását".

Az atomtöltetek számának csökkentéséről szóló megállapodáson kívül Oroszország beleegyezett, hogy az amerikai hadsereg repülőgépei légterükben fegyvereket szállítsanak Afganisztánba. Ezen kívül a két állam vezetői abban is megegyeztek, hogy közös bizottságot alakítanak az energiaügyi együttműködésre, a terrorizmus elleni küzdelemre, valamint a drogkereskedelem elleni harcra. De a tavalyi grúziai háború okán befagyasztott katonai együttműködést is felújítják. A Kelet-Európába, Csehországba és Lengyelországba tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs ügyében azonban nem tudott egyetértésre jutni a két ország. Ezzel kapcsolatban az államfők azt mondták: abban állapodtak meg, hogy közös vizsgálatot kezdenek a ballisztikus rakétatámadások veszélyéről, és létrehoznak egy úgynevezett adatcserélő központot.

Olvasóink írták

  • 1. asher11 2009. július 07. 14:32
    „valoszinuleg Putyin nem akarta Ceklalevessel kinalni!!
    koztudott hogy Hussein Obama Utalja a ceklat!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 halott, 7 milliárd koronás anyagi kár

Tizenhét halott és majdnem hétmilliárd koronás (73 és fél milliárd forint) anyagi kár; ez az idei… Tovább olvasom