Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Obama Clintont megelőzve nyert

A változás és az egységes ország ígéretével Barack Obama magabiztosan nyert csütörtökön Iowában, megelőzve Hillary Clintont. A republikánusoknál Mike Huckabee papírforma győzelmet aratott: a baptista lelkipásztor maga mögé utasította a mormon Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót, aki hatszor annyit - összesen hatmillió dollárt - költött a kampányhirdetésekre.
A demokraták közül Obama kampányolt a legsikeresebben, elemzők szerint még stratégiában is verte Hillary Clintont, akinek ez a fő erőssége. Barack Obama a "változás" és az Egyesült Államok egységesítésének hangoztatásával előzte meg vetélytársait. Győzelme után is hatásos beszédet mondott, melyben kiemelte, hogy megválasztása esetén befejezi az iraki háborút, és hazahozza a katonákat.

A 46 éves szenátor mindenki számára elérhető egészségügyi ellátást ígért, és egy barátságos Egyesült Államokat, amely harcol a globális felmelegedés, a vilgászerte dúló járványok és a népirtás ellen. Kiemelte, hogy a terrorista-veszély nem lehet ürügy a választópolgárok megfélemlítésére. Reményt ígért az amerikaiaknak, hogy megváltozik az ország, visszakapja mindazt, ami elveszett, ha beköltözik a Fehér Házba. A helyi felmérések szerint egyébként a legfiatalabb választók szavaztak legnagyobb arányban Obamára, és sikerének értékét növeli, hogy elenyésző volt az afro-amerikai szavazók aránya.

Hillary beszédéhez képest Obama a középosztály felemelését ígérte az adócsökkentés ígéretével. Beszédének másik lényeges eleme az egységes ország, egységes nemzet megteremtése. Túl hosszú ideig volt megosztott Amerika: nem piros és nem kék (republikánus és demokrata) államokra, hanem egységes nemzetre van szüksége az országnak, hogy az Államok valóban Egyesült legyen - mondta győzelmi beszédében Obama. Hillary Clintonról az elemzők éppen az ellenkezőjét állítják: még a demokratákat is megosztja, nemhogy az egész országot.

Ezzel együtt esélyeit még nem írták le, rengeteg pénzt gyűjtött és nagy a támogatottsága. Hillary Clinton leplezte csalódottságát beszédében, és úgy fogalmazott: az eredmény még inkább ösztönzi tervei megvalósítására. A republikánusoknál nem volt olyan szoros a verseny, mint amit a közvéleménykutatások prognosztizáltak. Mike Huckabee 9 százalékkal előzte meg vetélytársát, a milliárdos Mitt Romneyt (34-25 százalék). A lelkipásztor a választóihoz is inkább lelki szózatot intézett, mint forradalmi politikai beszédet.

Az országban leszakadókhoz szólt, azok nevében tett ígéretet a változásokra. Isten és szent kifejezések többször szerepeltek beszédében. Mike Duncan, a republikánusok pártelnöke Huckabee és általában a republikánusok szereplését értékelve úgy fogalmazott: "mindenben az ellentétjét valljuk annak, amit a demokraták hirdetnek".

Így a három fontos pillér, amire az elkövetkező kampány alatt a republikánusok építenek a további adócsökkentés, a nagyobb egyéni felelősség fenntartása a "közösségi felelősségvállalással" szemben például az egészségbiztosításban, valamint szilárd nemzetvédelmi katonai politika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svájci sífelvonó-baleset: egy halott, három sérült

Egy német turista meghalt, hárman pedig megsérültek csütörtökön egy sífelvonó-balesetben Svájcban. A… Tovább olvasom