Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Obama atomfegyver-leszerelési javaslatot tett Berlinben

A hadászati atomfegyverek további csökkentésére tett javaslatot az amerikai elnök szerdán Berlinben a Brandenburgi kapunál elmondott beszédében.
A hadászati atomfegyverek további csökkentésére tett javaslatot az amerikai elnök szerdán Berlinben a Brandenburgi kapunál elmondott beszédében.

Barack Obama az egykori hidegháborús megosztottságot és a Németország újraegyesítését egyaránt jelképező városkapunál hangsúlyozta: a szabadság és a demokrácia győzelmét jelenti, hogy amerikai elnökként a Brandenburgi kapu keleti oldalánál szónokolhat, amely a berlini fal idején megközelíthetetlen terület volt.

A szabad világ győzött, de a küzdelem még nem ért véget - mondta az amerikai elnök. Nukleáris világégéstől már nem kell tartani, "de nem vagyunk biztonságban, amíg atomfegyverek vannak" - tette hozzá, tárgyalásokat ajánlva Oroszországnak arról, hogy akár minden harmadik nukleáris robbanótöltetet leszereljék.

Hozzátette: új keretbe kell foglalni az atomfegyverek terjedésének megakadályozását célzó erőfeszítéseket, ezért 2016-ra, elnöksége utolsó évére a washingtoni kormányzat csúcstalálkozót szervez.

Obama beszédében a leggyakrabban használt fogalom a béke és az igazságosság volt, a beszéd fő gondolata pedig az volt, hogy a transzatlanti kapcsolatokat globális perspektívába kell helyezni, és a szabadság, a béke, a biztonság, az igazságosság és a gazdasági fellendülés szolgálatába kell állítani. "Nemcsak amerikai vagy német polgárok vagyunk, hanem világpolgárok" - mondta az amerikai elnök.

A transzatlanti szabadkereskedelmi szerződés megkötése nem csupán az Egyesült Államok és az Európai Unió számára fontos, hiszen az Atlanti-óceán két partja közötti kereskedelem "a világgazdaság motorja" - emelte ki.

Az energiatakarékos, zöld technológiák fejlesztése sem csak Amerika vagy Európa érdeke, mert a klímaváltozás "globális fenyegetés", amely ellen "többet kell tenni, és többet is fogunk tenni" - tette hozzá.

A transzatlanti partnerek érdeke és erkölcsi kötelessége az emberi jogok és a tolerancia elvének érvényesítése is. "Ha tiszteljük a templomokban, zsinagógákban, mecsetekben ápolt hitet, akkor mi is nagyobb biztonságban leszünk", a bevándorlók befogadásával, tehetségük kibontakoztatásának támogatásával pedig "mi is megújulunk" - mondta Barack Obama.

Amikor "kiállunk meleg és leszbikus testvéreinkért", akkor "a saját szabadságunkat is védjük" - tette hozzá. Hangsúlyozta: "még keményebben és együtt" kell dolgozni, hogy ledőljenek a "falak a szívekben", amelyek elválasztanak "minket azoktól, akik másként néznek ki, máshogy gondolkodnak, vagy más a vallásuk".

A berlini fal már a történelem része, "de nekünk is történelmet kell csinálnunk" - emelte ki Obama a mintegy 30 perces beszédében, amelyet nagyjából négyezer meghívott vendég előtt mondott el a Berlinben szokatlan, 35 Celsius fok körüli melegben.

A hidegháborús korszak hőseinek vívmányait csak úgy lehet megőrizni, ha "mindent megteszünk a fiatalokért, akik nem találnak munkát a mi országainkban, és azokért a más országokban élő lányokért is, akiket nem engednek iskolába járni" - mondta Barack Obama. "Meg kell őriznünk a szabadságunkat, de segítő kezet kell nyújtanunk azoknak is, akik a határainkon túl szabadságra vágynak" - tette hozzá.

"Berlin szellemisége" arra kötelezi a transzatlanti közösség jelenkori nemzedékét, hogy "ne csak saját magunk, hanem az egész emberiség javára törekedjünk a békéért és az igazságosságért" - mondta az amerikai elnök.

Korábban:

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás fontosságát hangsúlyozta az amerikai elnök és a német kancellár szerdán berlini megbeszélésük után.

Barack Obama az Angela Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatóján a védelmébe vette az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vitatott adatgyűjtő programjait, míg a német kancellár finoman bírálta az NSA titkos információgyűjtési gyakorlatát, és a szabadságjogok tiszteletére intett.

Barack Obama először látogatott amerikai elnökként a német fővárosba. A német kancellárral folytatott megbeszélése a tervezettnél hosszabbra nyúlt, és a közös sajtótájékoztató is hosszabb volt a hasonló berlini látogatásoknál megszokottnál. A több mint háromnegyed óráig tartó tájékoztatón Merkel részletes és nyílt eszmecsereként jellemezte a megbeszélést, és hangsúlyozta: a két országot baráti együttműködés és közös értékek kötik össze.

Barack Obama Berlinben

Barack Obama külön megköszönte, hogy a német kancellár felkérte, tartson beszédet a Brandenburgi kapunál. Kiemelte: beszédét a történelmi jelentőségű városkapu keleti oldalán tartja meg, amely a hidegháború idején megközelíthetetlen volt, mert a Berlint kettévágó határsávba esett. Angela Merkel ezzel kapcsolatban megjegyezte, "amerikai barátainknak is köszönhetjük", hogy a Brandenburgi kapu nyitva áll.

Barack Obama hangsúlyozta: tudja, hogy a németek aggódnak a transzatlanti kapcsolatok alakulása miatt, mert úgy érzik, hogy Washington egyre inkább az ázsiai, csendes-óceáni térség felé fordul. A transzatlanti szövetség azonban továbbra is "az amerikai szabadság alapköve", és a kihívások ugyan változnak, de a kapcsolat ereje és a közös értékek állandóak - mondta az amerikai elnök.

Obama a német-amerikai viszonyról szólva kiemelte: a két ország közötti kapcsolat erősségét jelzi egyebek között, hogy Németország az Egyesült Államok első számú kereskedelmi partnere az Európai Unióban, és az is, hogy az Egyesült Államokon kívül Németországban állomásozik a legtöbb amerikai katona.

Hozzátette: tévesek azok a németországi sajtóbeszámolók, amelyek szerint az Egyesült Államok németországi támaszpontokról indítja és irányítja a pilóta nélküli repülőgépekkel (drónokkal) végrehajtott terrorelhárító akcióit. Az amerikai katonai jelenléttel összefüggésben Merkel csupán annyit mondott, "magától értetődő" és a "közös értékeken" alapuló megoldás, hogy a NATO-partner Egyesült Államok támaszpontokat tart fenn Németországban.

Mindkét politikus részt vett a kedden véget ért észak-írországi G8-csúcstalálkozón, amelyen David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy az Európai Unió szabadkereskedelmi tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel a szerdai tájékoztatón hangsúlyozta: a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény nemcsak gazdasági hasznot hajt az EU és Amerika számára, hanem a közös értékek melletti elköteleződés megerősítését is jelenti. Hozzátette: teljes erővel dolgozik a megállapodás sikeréért.

Barack Obama azt emelte ki, hogy az egyezmény révén munkahelyek ezrei jöhetnek létre az Atlanti-óceán mindkét partján, erősödhet a verseny a világkereskedelemben és egységesebb szabványok alakulhatnak ki, amiből "mindenki profitál". Az amerikai elnök hozzátette, országa az utóbbi évtizedek legmélyebb recessziójából emelkedik ki, és a szabadkereskedelmi megállapodást is fel akarja használni arra, hogy erősebb legyen a válság végére, mint a visszaesés kezdetekor.

Az amerikai elnök az NSA programjaival kapcsolatban csak újságírói kérdésre válaszolva nyilatkozott. Azt mondta, az NSA törvényes módon, szigorú bírósági felügyelet mellett használja az internetes és telefonos kommunikációt megfigyelő programokat, amelyek révén legkevesebb ötven "fenyegető veszélyt" sikerült elhárítani, és nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a többi között Németországban is.

A német kancellár már a sajtótájékoztatót felvezető mondataiban is kitért a NSA PRISM nevű programja körüli vitára. Úgy vélte, az internet "mindannyiunk számára új terep", amelyen meg kell tanulni mozogni, és meg kell találni az egyensúlyt a biztonság és a szabadság között.

A megbeszélésen áttekintették egyebek között a közel-keleti helyzetet, az iráni elnökválasztás nyomán kialakult helyzetet és a szíriai polgárháború ügyét is. Ezzel kapcsolatban Barack Obama elhárította azt a kérdést, hogy az amerikai kormány miként tervezi támogatni a szíriai ellenzéket, de hangsúlyozta: Washingtonnak a több mint két éve tartó válság kezdete óta az a célja, hogy Szíria legitim kormány vezetése alatt álló, demokratikus, békés és toleráns ország legyen. Angela Merkel a szíriai ellenzék fegyverekkel való támogatását elutasító német álláspontot indokolva kiemelte, hogy Németország ebben az esetben is azt az általános elvet követi, hogy polgárháború sújtotta térségbe nem szállít fegyvert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai katonák haltak meg egy Bagram elleni támadásban

Négy amerikai katona vesztette életét kedden Afganisztánban a Bagram légitámaszpont ellen intézett… Tovább olvasom