Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Nyugdíjjegyekért verekedtek össze Ukrajnában

A híradás szerint több ezren álltak sorban, hogy olyan jegyekhez jussanak, amelyekkel a szeparatista donyecki vezetés ígérete szerint megkapják nyugdíjukat.
Összeverekedtek nyugdíjjegyekért sorban álló idős emberek egymással az oroszbarát szakadárok által megszállt Donyeck megyei Horlivka városában - számolt be hétfőn az incidensről a város egyik hírportálja, a Gorlovka.ua.

A híradás szerint több ezren álltak sorban, hogy olyan jegyekhez jussanak, amelyekkel a szeparatista donyecki vezetés ígérete szerint megkapják nyugdíjukat. A türelmetlen emberek között verekedés tört ki. Egy szemtanú az egyik közösségi hírportálon azt írta, hogy a dulakodás közben többen - köztük bottal járó idős nők - leestek a lépcsőn, ki a fejét, ki a térdét ütötte be. A serültek ellátására mentők érkeztek a helyszínre.

Más szemtanúk is beszámoltak ehhez hasonló esetekről a város több kerületéből. Egy nyugdíjas nőnek - mint elmondta - sikerült feliratkoznia a jegyért Horlivka kalinyini kerületében, ő lett kereken az ötezredik a sorban. A helybeliek elmesélték, hogy a sorban álló nyugdíjasok káromkodtak, tülekedtek. Öt mentőautó érkezett az egyik jegyosztó helyhez, mert a tolongásban több idős ember rosszul lett.

Közben a TSZN ukrán televízió híradójában arról közölt tudósítást, hogy a szakadárok által megszállt Donyec-medencei településeken kezdenek lázadozni az ott lakók a szeparatista vezetés ellen, követelik tőlük a szociális juttatások kifizetését.

A Donyeck megyei Torezben a helybeli lakosok lezártak egy utat és meg akartak rohamozni egy bankfiókot, ahol azt ígérték nekik, hogy fejenként ötszáz hirvnyát (egy hrivnya körülbelül 16 forint) fizetnek ki nekik. Kiderült, hogy a pénzintézetben egyáltalán nem volt pénz.

Krasznopartizanszk településen asszonyok követeltek magyarázatot a helyi szakadár parancsnoktól a szociális kifizetések elmaradására, válaszul a férfi kalasnyikovos fegyveresekkel kergette el őket.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök november 5-én jelentette be, hogy a kormány átmenetileg leállítja az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek állami költségvetésből történő támogatását és a szociális ellátások átutalását. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ukrán állam felfüggeszti a nyugdíjak kifizetését. A megszállt területen élők december 1-jéig kaptak haladékot arra, hogy bejelentkezzenek olyan lakcímre, amely az ukrán állami szervek irányítása alatti területen található, hogy oda folyósíthassák számukra a nyugellátást. Az, aki ezt nem teszi meg, elmaradt nyugdíját csak azután kapja meg, miután a kormányerők visszaállították az ellenőrzést a településükön.

A miniszterelnök a döntést azzal indokolta, hogy a szakadárok által ellenőrzött területeken az állami támogatások és juttatások nem jutnak el a helyi lakosokhoz, hanem "bűnözők", az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságok" vezetői teszik rá a kezüket. "A kormány pedig nem hajlandó szélhámosokat és terroristákat szponzorálni" - szögezte le Jacenyuk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madárinfluenza miatt vesztette életét egy nő Egyiptomban

A haláleset előtt egy nappal az egészségügyi minisztérium hivatalosan bejelentette, hogy két… Tovább olvasom