Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Nyoma sincs az eltűnt utasszállítónak, Malajzia útmutatásra vár

Ha a gép valóban az óceánba zuhant, akkor hónapokig is eltarthat, amíg megtalálják, de az is lehet, hogy soha nem bukkannak a nyomára.
Az eltűnt malajziai repülőgép utáni kutatásban részt vevő országok száma 25-re nőtt az eddigi 14-ről - jelentette be vasárnap a malajziai közlekedési miniszter.

Kuala Lumpur azt követően kérte újabb országok csatlakozását, hogy arra a következtetésre jutottak: a repülőgép sokkal messzebbre juthatott, mint korábban gondolták. A malajziai hatóságok abban reménykednek, hogy újabb műholdas adatok kerülnek elő a géppel kapcsolatban.

Arra kértek minden országot, ha van a birtokában ilyen adat, bocsássa a rendelkezésükre. Ezenkívül arra kérik a nemzetközi közösséget, hogy segítsen felderíteni az utasok társadalmi, politikai hátterét, mert meggyőződésük, hogy a gépet a fedélzeten szándékosan eltérítette valaki vagy valakik.

Franciaország máris bejelentette, hogy Malajziába küld három olyan szakembert, akik tapasztaltak a polgári légiforgalmi nyomozásban.

A malajziai hatóságok házkutatást tartottak a gép kapitánya és másodpilótája otthonában. Ennek eredményéről egyelőre csak annyit közöltek: egyik pilóta sem kérte, hogy a másikkal vezethesse a gépet.

Közben Kínában egyre többen bírálják Malajziát amiatt, hogy eddig lassan haladt a nyomozás, és csak a minap jutottak arra a következtetésre, hogy a repülőgép messzebbre juthatott, így utólag elvesztegetettnek tűnik a kutatásra eddig fordított idő. A gépen zömmel kínaiak utaztak.

Korábban:

India Malajzia kérésére felfüggeszti a kutatást az eltűnt malajziai repülőgép után mindaddig, amíg a Kuala Lumpur-i kormány ki nem jelöli az új kutatási területeket - jelentette be az fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

Az indiai haditengerészet és a légierő eddig már több mint 250 ezer négyzetkilométernyi területet fésült át az Andamán-tengeren és a Bengáli-öbölben az utasszállító repülőgép után kutatva.

Fotók

A malajziai hatóságok átkutatták a Boeing 747-es kapitányának és másodpilótájának otthonát, miután elhatározták, hogy a nyomozás során feltérképezik a személyzet és az utasok társadalmi, gazdasági, politikai hátterét, mert bizonyosak abban, hogy a gép nem baleset miatt tért le az előírt útiránytól, és hogy a gépen valaki szándékosan kikapcsolta a kommunikációs rendszereket. A házkutatás eredményét azonban egyelőre nem közölték.

A nyomozók szerint a kommunikációs rendszerek kikapcsolása ellenére a gép még hét órával a felszállása után is jelet adott egy műholdnak, és ebből arra lehet következtetni, akár a Kaszpi-tenger keleti partjáig, akár az Indiai-óceán déli részéig eljuthatott. Mint szombaton közölték, két légifolyosót vizsgálnak, amelyek ezekbe az irányokba vezetnek.
Fotók

Vasárnap már sokkal valószínűbbnek tartották, hogy a gép az Indiai-óceán déli része felé tért el az előírt iránytól, mert ha Közép-Ázsia felé tartott volna, akkor sok ország fölött kellett volna átrepülnie, forgalmas folyosókon, és ebben az esetben nagy valószínűséggel észlelték volna ezen országok földi irányítói. Az Indiai-óceán déli része azonban a Föld legeldugottabb részeinek egyike, az óceán mély, és a térségre kevés radar figyel.

Ha a gép az óceánba zuhant, akkor hónapokig is eltarthat, amíg megtalálják, de az is lehet, hogy soha nem bukkannak a nyomára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hackertámadás érte a NATO honlapjait

A támadás a szövetség főbb weboldalai ellen irányult, elkövetőjeként egy magát CyberBerkutnak nevező… Tovább olvasom