Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Nyolc magyar a szerb parlamentben

Szerbia - Nyolc magyar képviselő van a szerb parlamentben annak ellenére, hogy a három vajdasági magyar párt alkotta Magyar Koalíció színeiben csak négy jutott a szkupstinába. Három magyar parlamenti képviselő a Borisz Tadics vezette Demokrata Párt tagja, egy pedig a Szerb Radikális Párté.
A korábbi parlamenti választásokon a magyar pártok részéről az a vád érte a Demokrata Pártot, hogy elszipkázza a magyar választókat, cserében viszont csak egy magyar képviselőt juttatott a törvényhozásba. Most a magyar pártok ezt nem vethetik Tadicsék szemére, mert a demokraták majdnem annyi magyar ültettek a parlamenti széksorokba, mint a Magyar Koalíció. Egy magyar parlamenti képviselője a Szerb Radikális Pártnak is van, ugyanaz, aki a korábbi összetételű törvényhozásnak is tagja volt. A Magyar Koalíció színeiben mandátumhoz jutott négy képviselő kivétel nélkül mind a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagjai.

A magyar pártok ugyanis jobb eredményt vártak, és a koalíciós megállapodás szerint az első négy bejutót a VMSZ adja, a következőt az Ágoston András vezette Vajdasági Magyar Demokrata Párt, majd a Páll Sándor-féle Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége adta volna. De több képviselőre a szavazatok számából már nem futotta.

Olvasóink írták

 • 1. hazankfia 2008. június 09. 21:45
  „A berlini, vagy itt a becsi parlamentben nincs 8 magyar
  kepviselö, pedig Nemetorszagban szazezrek, Burgenlandban
  millios magyar nemtetisegüek elnek!
  Hogy a romaniaban elö magyarok visszakivanjak Nagy-Magyarorszagot azt megertem!
  De soha Nemeto.-ban vagy Ausztriaban elö magyarral nem
  talalkoztam aki a "visszacsatolas"-rol gondolkodna!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsvasúttal a tengerig

Horvátország - Megkezdődött Horvátország legnagyobb vasúti beruházásának előkészítése, amelynek… Tovább olvasom