Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Nyitott kabát és egy ló: szobor a Kedves Vezetőről - fotóval

Nyitott kabáttal és kantárral a kezében ábrázolja a néhai Kim Dzsong Ilt az 5,7 méteres lovas szobor.
Nyitott kabáttal és kantárral a kezében ábrázolja a néhai Kim Dzsong Ilt az az 5,7 méteres lovas szobor, amelyet az egykori észak-koreai vezető 70. születésnapjára rendezett ünnepségsorozaton lepleztek le kedden.

A bronz műalkotás az első Kim Dzsong Ilről, aki életében nem engedte, hogy apjához, Kim Ir Szenhez hasonló szobrot emeljenek neki. A kommunista párt történelmi intézete már Kim Dzsong Il 60. születésnapját szoborral ünnepelte volna meg, de Kim elutasította a javaslatot, mert úgy tartotta, annak mindaddig nincs alapja, amíg olyan fontos feladatok állnak előtte, mint a gazdasági újjáépítés, az életszínvonal emelése, valamint a két Korea újraegyesítése.

A monumentális lovas szobrot, amelyen a művészek éjt nappallá téve dolgoztak, a "kedves vezető" utódja, Kim Dzsong Un rendelte meg két hónappal ezelőtt.

5,7 méteres lovas szobrot állítottak Kim Dzsong Ilnek.
5,7 méteres lovas szobrot állítottak Kim Dzsong Ilnek.

A "Fénylő csillag napját", azaz Kim Dzsong Il február 16-ai születésnapját ünneplő bélyegek és emlékérmek már hetekkel korábban megjelentek a polcokon. Emellett a "kedves vezető" emlékét éltető mondatokat véstek a hegyek oldalába, ünnepi dalt írtak, és persze az észak-koreai jeles alkalmakkor olyannyira megszokott természetfeletti jelenségek sem maradtak el.

"Kim Dzsong Un apjának és nagyapjának istenítése fontos az öröklésen nyugvó rezsim számára" - mondta Peter Beck Korea-szakértő. "A legitimitás az elődöktől jön, s bár Kim Dzsong Un apja és nagyapja halott, lényegük örökösükben tovább él."

Jóllehet az ünnepségsorozat alkalmával idén nem lesz katonai felvonulás a Phenjan főterének számító Kim Ir Szen téren, az éves kimdzsongília begóniakiállítást megtartják, és a szokásos nemzetközi műkorcsolya-versenyt is megrendezik.

Olvasóink írták

  • 1. Ikvafalvy 2012. február 16. 22:38
    „Majd o is a szobor-parkban vegzi! Garantalt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égő műanyag füstje okozott halálos tömegbalesetet

Felgyújtott műanyagcsövek sűrű füstje okozott tömeges balesetet keddre virradó éjjel… Tovább olvasom