Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Nyilvánosságra hozták a tanúvallomásokat

USA - Az Egyesült Államok nemzeti levéltára csütörtökön nyilvánosságra hozta a kémkedés miatt halálra ítélt Rosenberg házaspár ügyét tárgyaló vádesküdtszék előtt tett, eddig titkosnak minősült tanúvallomások nagy részét.
Ethel és Julius Rosenberget 1953-ban, elítélésük után két évvel végezték ki, amiért ipari és atomtitkokat adtak át a Szovjetuniónak. Sokak szerint koncepciós per áldozatai lettek.

A tanúvallomások jegyzőkönyveit egy júliusi bírósági döntés után tette nyilvánossá az Egyesült Államok nemzeti levéltára. Az 1950 és 1951 között tartott vádesküdtszéki eljárás több mint kilencszáz oldalnyi jegyzőkönyvét a levéltár weboldalán lehet megtekinteni.

A nyilvánosságra hozott negyven tanúvallomás között azonban nem szerepel a legérdekesebbnek számító irat, Ethel Rosenberg öccsének, David Greenglassnek a házaspár ellen tett vallomása, mert a még mindig életben lévő férfi nem járult hozzá az irat nyilvánosságra hozatalához. Greenglass részt vett az atombomba előállításával foglakozó Manhattan Projectben, és egy 2000-ben megjelent könyvben beismerte, hogy hazudott a vádesküdtszék előtt, amikor azt állította, hogy nővére gépelte le a Szovjetuniónak átadott atomtitkokat. A férfi tanúvallomása nagyban hozzájárult a nővére ellen hozott ítélethez.

A kommunista nézeteket valló Julius Rosenberg a vád szerint 1942-től kezdett el kémkedni a Szovjetuniónak, ipari titkokat adva át az akkor a világ legnagyobb repülőgép-fegyverzet gyártójának számító Emerson Radio nevű cégtől. 1944-ben szervezte be a Manhattan Projecten dolgozó sógorát, David Greenglasst, aki atomtitkokkal látta el a házaspárt. A Rosenberg házaspárt 1953 június 19-én végezték ki a nagy nemzetközi tiltakozás ellenére. A hidegháború alatt senki mást nem végeztek ki kémkedés miatt az Egyesült Államokban.

Olvasóink írták

 • 4. ragyogó 2008. szeptember 15. 19:29
  „Nem lehetne innen jobb oldalról leszedni ezt a véresszájú, ízléstelen grafikát?
  Borzalmas!”
 • 3. joco 2008. szeptember 13. 14:34
  „621:igazad van már megint:
  Az elötted szolonak: hát valahogy megint nem találtad el azt, hogy miröl is szol a cikk.”
 • 2. 621 2008. szeptember 12. 06:38
  „Most már ennyi év távlatából látható, hogy az un. 50-es évekre sem keleten, sem nyugaton nem lehettek büszkék... A korábbi szövetségeseket összekovácsolta a nácik elleni harc, de "józsi" bátyánk azt gondolta, a háború végeztével minden mehet tovább a náluk megszokott(!?) háború előtti módon... Ettől meg nyugaton vadultak meg... Szóval jobb hogy vége lett, és azt gondolom, majd jó néhány év távlatából nem lesz büszke senki a most nálunk történtekre sem....”
 • 1. emerson 2008. szeptember 11. 22:23
  „Zsidók és komenisták. Rosenberg és a Szovjetúnió, Kohn (Kun) Béla, Rákosi Mátyás, MSZP-SZDSZ...és a történet zajlik tovább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tadics: Szerbia letartóztatja Mladicsot

Szerbia - A szerb elnök csütörtökön bejelentette, Belgrád "eltökélt abban, hogy elfogja" a háborús… Tovább olvasom