Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nyíltan vállalhatják: homoszexuálisok is lehetnek katonák az USA-ban

Az amerikai védelmi minisztérium sajtóértesülések szerint pénteken bejelenti, hogy nincs akadálya, hogy hatályon kívül helyezzék azt a törvényt, amelynek alapján elbocsátották a hadseregtől, aki nyíltan vállalta, hogy homoszexuális.
Az 1993-ban, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott törvény a "ne kérdezd, ne mondd" elv alapján kimondta, hogy a seregnél hivatalosan nem kérdezhetnek rá a katonák nemi identitására, ők pedig nem kötelesek azt felfedni.

A bevallottan homoszexuális egyéneket viszont nem vették állományba, a már a fegyveres erők kötelékében lévőket pedig leszerelték. Az eltelt 18 évben több mint 13 ezer embert bocsátottak el emiatt a seregtől. A kongresszus tavaly decemberben megszavazta a jogszabály eltörlését, és ezt Barack Obama elnök is ellátta kézjegyével, teljesítve az elnökválasztási kampányban tett ígéretét. Az új szabály azonban csak azután léphet életbe, hogy a hadsereg megállapította, hogy az újítás nem befolyásolja károsan a katonák harcképességét.

Az új védelmi miniszter, Leon Panetta és Mike Mullen, az amerikai haderő egyesített vezérkarának főnöke várhatóan helyi idő szerint péntek délután teszi meg ezt a bejelentést. Ezután még 60 napot kell várni, amíg a törvény végrehajtható lesz. Melegjogi szervezetek régi célja volt az 1993-as törvényben leírt gyakorlat megváltoztatása. A decemberi kongresszusi szavazás előtt jelent meg egy nagyszabású felmérés eredménye, amely szerint a hadseregben a katonák 70 százaléka támogatja a melegekre vonatkozó korlátozás megszüntetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizetővé nyilváníthatják Görögországot a hitelminősítők

Szelektív nem fizetői szintre süllyeszthetik Görögország már most is rendkívül gyenge… Tovább olvasom