Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Nyílt levél az orosz bírósági rendszer védelmében

Ötvenöt közéleti személyiség aláírásával vette védelmébe az orosz bírósági rendszert a Mihail Hodorkovszkij és üzlettársa elleni második bírósági ítélet kapcsán.

Az orosz Justice-journal című igazságügyi vitaportálon megjelent levelükben úgy fogalmaztak, hogy "az utóbbi időben a Mihail Hodorkovszkij, a Yukos volt vezetője és Platon Lebegyev elleni második ítélet nyomán egyesek a társadalmat a bíróságok diszkreditálását célzó kampányba vonták be.

A bíróságok függetlenségéről szóló széleskörű vita egyes aktivisták erőfeszítései nyomán a közvélemény manipulálásává és az igazságszolgáltatásra gyakorolt példátlan nyomássá fajult." A levél aláírói populistának minősítették a Dmitrij Medvegyev elnökhöz intézett, a két elítéltnek való megkegyelmezést kérő felhívásokat. Hodorkovszkijt és Lebegyevet a második perben hatalmas összegekre elkövetett lopás, csalás és pénzmosás - szakértők szerint kevéssé helytálló - vádjával újabb, a korábbival együtt immár 14 évet kitevő börtönbüntetésre ítélték december végén. Előzőleg, december közepén Vlagyimir Putyin kormányfő a televízióban fejtette ki - nem is először -, hogy Hodorkovszkij kétségtelenül bűnös.

Ezt az elnök közvetetten bírálta, amikor leszögezte, hogy ilyet senki senkiről nem állíthat, amíg ezt ítélet alá nem támasztja. Február elején Medvegyev megbízta az emberi jogok kérdéseivel foglalkozó, az elnök mellé rendelt tanácsot, hogy dolgozzon ki szakértői véleményt az ítéletről. Arról nem szólt, milyen következménnyel járhat a vélemény, de a sajtó tudni vélte, hogy kegyelmi döntés alapjául szolgálhat. Február 20-án Natalja Vasziljeva, az ügyben ítélkező Viktor Danyilkin bíró asszisztense több sajtóorgánumnak nyilatkozva azt mondta: a bíró nem önállóan hozta meg az ítéletet.

Bár a vád igaz volta esetén a bírót, hazug volta esetén a rágalmazót büntetőjogi felelősségre kellene vonni, semmilyen lépés nem történt. Az előzményekhez tartozik, hogy 2005-ben, Hodorkovszkij első elítélése után 50 neves értelmiségi aláírásával megjelent egy nyílt levél, amelyben tagadták, hogy a Yukos-per politikai indíttatású lenne. E levél aláírói közül a második ítélet után sokan visszavonták aláírásukat. Oroszországban a rendőrséget és a bíróságokat tartják a legkorruptabb intézményeknek, beleértve, hogy sokszor felső megrendelésre dolgoznak. A Vedomosztyi című tekintélyes lap hétvégi számában rámutatott: az ilyen levelek alulról, vagy felülről szoktak jönni.

A világon főleg az alulról jövő kérés, folyamodás ismert, volt ilyen a cári Oroszországban is. A felülről kezdeményezett levelek, amelyek célja a hatalom támogatása, a Szovjetunióban születtek, amikor a kultúra és a tudományok képviselői, munkások és kolhozparasztok követelték, hogy kíméletlenül bánjanak el a szocialista haza árulóival. "A lojalitást kifejező mai levelek a szovjet hatalmi PR csökevényei. Egyik cél a véleményformálók kisajátítása, de ez már nem megy: az emberek az internet segítségével könnyen tájékozódnak, a legnépszerűbbek elzárkóznak, az aláíróknak pedig - ha némi anyagi előnyökhöz jutnak is, zuhan a tekintélyük" - írta a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom - Új belügyminisztert neveztek ki

Manszúr el-Eszavi tábornok személyében új belügyminisztert neveztek ki vasárnap az egyiptomi… Tovább olvasom