Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nyertek Ficóék, de az ellenzéknek van többsége, az MKP kiesett

A kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a nem hivatalos végeredmény szerint megnyerte a szombati szlovákiai parlamenti választást, de az új parlamentben az ellenzéki pártoknak lesz mérsékelt többségük.

A szlovák statisztikai hivatal szavazatszámlálásának eredménye alapján a 150 tagú pozsonyi törvényhozásba hat párt került be, köztük két újonc: a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd, amely magyar-szlovák polgári pártként határozza meg magát.

Ugyanakkor két eddigi parlamenti párt megbukott: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS). Egyiküknek sem sikerült átlépni a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A pártok nem hivatalos végeredménye a következő: Smer 34,79 százalék (62 mandátum), Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció (SDKU) 15,42 százalék (28), SaS 12,14 százalék (22), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,52 százalék (15), Híd 8,12 (14), Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,07 százalék (9 mandátum). A HZDS 4,32 százalékot, az MKP pedig 4,33 százalékot szerzett.

A két jelenlegi koalíciós párt (Smer és a SNS) és a négy ellenzéki párt (SDKU, SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára. A választási részvétel 58,83 százalék volt, magasabb volt, mint 2006-ban, amikor az arra jogosultak 54,67 százaléka járult az urnákhoz. Robert Fico szlovák kormányfő, a Smer elnöke "abszolút elégedett" pártja 35 százalék körüli parlamenti választási eredményével, s kész elfogadni az államfőtől a kormányalakítási megbízatást. A mostani választási eredmény hat százalékkal jobb, mint 2006-ban.

"Abszolút elégedett vagyok. Álmomban sem számoltam ilyen eredménnyel. Ez feljogosít minket arra, hogy az elnök úr elé álljunk, és hogy elfogadjunk egy kormányalakítási megbízatást a következő négy évre" - jelentette ki Fico a választás végeredményének ismeretében vasárnap reggel.

Azt mondta, minden párttal tárgyalni akar, de előnyben részesítené a kétpárti koalíciót. Mindezek ellenére nem zárta ki, hogy a Smer ellenzékbe vonul, ha a mai ellenzéki pártok megegyeznek egy közös kormányban. Az ellenzéki pártok egyaránt jelezték: nem kívánnak tárgyalni a Smerrel, s még a nap folyamán megkezdik az egyeztetéseket egy jobbközép kormány felállításának lehetőségeiről.

Berényi József, az MKP elnökhelyettese elismerte, hogy a párt nagyon rossz eredményt ért el a választásokon. "Gratulálunk a Hídnak, nagy felelősség nyugszik a vállukon" - mondta Bugár Béla pártjával kapcsolatban Berényi. A folytatásról azt mondta: az MKP egy csapatként dogozott, s ha úgy alakul, egy csapatként folytatja a parlamenten kívül is.

Kérdésre válaszolva - mennyire járult hozzá a kudarchoz Bugárék kiválása - Berényi elmondta: a tavaly kilépők olyan feltételeket támasztottak, melyeket az MKP nem tudott teljesíteni. Bugár nem kívánta minősíteni az MKP eredményét, de megjegyezte: örült volna, ha bekerülnek a parlamentbe, de "ez az ő felelőségük".

Olvasóink írták

 • 6. quaestor 2010. június 13. 21:45
  „pancser
  Ebben maximálisan egyetértek veled!”
 • 5. pancser 2010. június 13. 15:02
  „Ennek örülhetünk, márminthogy a HÍD ilyen szépen szerepelt. Nem a szembenállás, hanem az együttélés a jövő. A kettős állampolgárságnak koránt sincs akkora jelentősége mint ahogy néhány begőzölt hiszi. Európába nem kell útlevél, tehát mindenki személyes okmányaival utazhat, mindenki azéval az országéval amelyben él. A magyar Parlament tévedett, nem tudták befolyásolni a szlovák választások kimenetelét, ha igen visszájára! Állítom, ha nincs ez az állampolgársági ügy, Szlota János a szlovák Parlamentenn kívülről szórhatná átkait a turulokra, 0.07%-on múlott!”
 • 4. Fürgeszarvas 2010. június 13. 13:21
  „Orbán munkájának a gyümölcse A Felvidéken is beérett : sikerült szétvernie a magyar egységet Erdély után itt is ! Ez az ember nem egy nemzetépítő,hanem egy nemzet romboló ! Mondhatnám úgy is,hogy egy nemzetáruló !”
 • 3. ferrki 2010. június 13. 11:03
  „Annak ellenére, hogy mindenki az MKP- t támogatta mint pl. ORBÁN- FIDESZ, a magyar TV ez súlyos vereség. Az MKP az egész kampányát a HÍD-ra építette, de már olyannyira támadták őket, hogy sok választónak ebből lett elege.
  Az MKP-nak sikerült elérnie, hogy azokat a magyarokat akik a HÍD mellett álltak nemzetárulónak tekintsék itt is- ott is. Szó mi szó volt mit tanulni a FIDESZ-től.
  Itt a FELVIDÉKEN, az emberek többsége békében szeretne élni és megértésben magyar-szlovák konfliktusok nélkül, talán ezért szavaztunk a HÍD-ra.
  Magyarok voltunk, magyarok maradunk, magyarok leszünk- kettős állampolgárság, és az MKP nélkül is.”
 • 2. kolombela 2010. június 13. 10:39
  „A Bugár féle árulók csak azért juthattak be, mert egy bizonyos kör pénzelte őket keményen. Az MKP sajnos nem jutott be, ez pedig tragédia. Sajnos Felvidéken is meg van vezetve a magyarság nagyon”
 • 1. Eva- 2010. június 13. 09:51
  „Négy párti koalíció?

  Még működhet is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révkomáromban megrongálták a szlovák Trianon-emlékművet

Megrongálták a szlovák Trianon-emlékművet Révkomáromban - közölte Dusan Strauss, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szóvivője. Tovább olvasom