Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Nyelvtudás, bizonyítványok, ajánlások - feltételek az ausztriai munkavállaláshoz

Május után sem várható, hogy ezrek kerekednek majd fel egyik napról a másikra, hogy Ausztriában vállaljanak munkát - véli Dezső János, soproni ügyvéd.

A nyugat-dunántúli munkaügyi központok és munkaerő-közvetítők döntő többsége szerint aligha lehet számítani a munkaerő tömeges elvándorlására Magyarországról májustól, ám várhatóan valamelyest gyorsul az évek óta tartó folyamat, miszerint egyre többen vállalnak állást a határon túl. Jelenleg mintegy 27 ezer magyar dolgozik Ausztriában, ez az év végéig a 30-32 ezret is elérheti - írja a burgenland.orf.at.

Az utóbbi hónapokban nemcsak a Nyugat-Dunántúlon, hanem az ország más részein is csaknem 30 százalékkal nőtt az érdeklődés a külföldi, döntően ausztriai munkalehetőségek iránt. Ez annak is köszönhető, hogy Magyarországon egyre nehezebb elhelyezkedni.

A Start People s.r.o. munkaerő-közvetítő cég közelmúltban publikált becslése szerint Kelet-Közép-Európából összesen mintegy 25 ezer munkavállaló érkezik majd a nyitás után Ausztriába, s mintegy 40 százalékuk lehet szakmunkás.

Nyelvtudás, bizonyítványok, referenciák
Május után sem várható, hogy ezrek kerekednek majd fel egyik napról a másikra, véli Dezső János, a külföldi munkavállalással kapcsolatos jogi kérdésekkel foglalkozó soproni ügyvéd. A szakképzettséget követelő állásokban továbbra is szigorúan ellenőrzik majd a bizonyítványokat, alapfeltétel a nyelvtudás, sőt általában megfelelő referenciára is szükség van.

Féltik a szakembereiket
A magyarországi cégek többsége sem tart attól, hogy munkavállalóik hanyatt-homlok elindulnak külföldre, de attól már igen, hogy sok jó szakember "meglép". A csesztregi székhelyű, osztrák tulajdonban lévő Femat Hungária Kft.-nél már évek óta küzdenek azzal, hogy a legjobb szakemberek, elsősorban a magasabb bérek miatt, külföldre távoznak, mondta el Takács László ügyvezető igazgató.

Jó ideje hasonló gondokkal küzd a Kapuvári Hús Zrt., valamint több győri cég is, például a Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. A társaságok szerint már most megfigyelhető, hogy a korábbiaknál is nehezebb a frissen végzett, nyelveket beszélő műszaki szakembereket otthon megtartani, valamint a válság idején leépített emberek közül sokan dolgoznak már külföldön - olvasható a cikkben.

Olvasóink írták

  • 2. nane 2011. április 23. 21:13
    „Többdiplomásból is van annyi mint a szemét.”
  • 1. Csetneky 2011. április 23. 15:30
    „Többet kell nekik fizetni és akkor majd itthon maradnak. Nem olyan bonyolult dolog ez. A nyelveket beszélő, többdiplomás, szakmai gyakorlattal is rendelkező embert meg kell fizetni. Aki segédmunkásnak megy, az hadd menjen, majd lesz helyette más.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíriában a gyászoló tömegbe lőttek

Orvlövészek legkevesebb három embert megöltek, és egyet megsebesítettek szombaton a szíriai Dúmában,… Tovább olvasom