Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Növeli hadi és szociális kiadásait Kína

Megkezdődött a kínai parlament két hetesre tervezett ülésszaka - jelentette az AFP. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök beszédében megismételte, hogy hevesen ellenezi Tajvan minden függetlenségi törekvését. Az ázsiai nagyhatalom jelentősen növeli hadi és szociális kiadásait.
Ven Csia-pao kínai kormányfő elmondta, hogy a tavalyinál idén mérsékeltebb lesz a gazdasági növekedés. A politikus szerint a tavalyi 11,4 százalék után 2008-ban "csak" körülbelül nyolc százalékos lesz az ütem. Ven Csia-pao kijelentette, hogy különböző makrogazdasági intézkedéseket terveznek a "gazdasági túlhevülés" érdekében. Kína ugyanakkor idén jóval többet fog költeni: a társadalombiztosításra csaknem 20, az egészségügyi rendszerre 25, az oktatásra pedig 45 százalékkal magasabb összeg jut, mint 2007-ben. Ezzel együtt a katonai kiadások is emelkednek 17,6 százalékkal.

Ven Csia-pao beszédében elmondta, hogy Kína továbbra is ellenzi Tajvan mindenfajta függetlenségi törekvését. "Senkinek nem fogjuk megengedni, hogy Tajvant elszakítsa az anyaországtól" - jelentette ki a kínai miniszterelnök. Tajvant, mint független államot a világ mindössze 20 állama ismeri el, amelyekkel diplomáciai kapcsolatot is fenntart. A szigeten március 22-én népszavazást rendeznek, amelyen azt kérdezik meg a lakosoktól: akarják-e, hogy Tajvan felvételét kérje az ENSZ-be. Ezúttal Tajvan néven vennének részt a világszervezet munkájában - korábban Kínai Köztársaságként próbált bekerülni a tagok közé, mindhiába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turistacsoportot ejtett túszul egy kínai férfi

Robbanóanyaggal felszerelkezett férfi ejtett túszul egy ausztrál turistacsoportot és tolmácsukat… Tovább olvasom