Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Növekszik a fegyverrel rendelkezők száma Izraelben

A belügyminisztérium szerint a mintegy 8 milliós Izraelben hivatalosan 300 ezer ember, közülük 170 ezer magánszemély és további 130 ezer biztonsági alkalmazott rendelkezik fegyverrel.
A hivatalos fegyverbirtokláshoz erkölcsi bizonyítvány szükséges, valamint orvosi igazolás a józan ítélőképességről. Feltétel továbbá a 21. életév betöltése és legalább három évig tartó folyamatos izraeli helyben lakás. A magánhasználatú fegyverek többsége Ciszjordániában a telepeseknél található.

A helyi törvények szerint - a feltételek teljesülése esetén - automatikusan fegyverhez juthatnak a biztonságiak és a hadsereg főtisztjei. Az otthoni fegyvertartáshoz felelősséget kell vállalni a biztonságos körülményekért, például a gyermekek előli elzárásért.

Az egyik televíziós csatorna beszámolója szerint törvényesen birtokolt munkahelyi fegyverükkel az utóbbi években 29 családtagjukat ölték meg fegyveres őrök. Nagy botrányt okozott egy 2009-es baleset, amikor egy 13 éves gyermek apjának rosszul őrzött, üresnek hitt revolverével megölte osztálytársát.

A Háárec című újság szerint nemcsak hivatalosan, hanem illegálisan is viszonylag egyszerűen lehet fegyverhez jutni Izraelben. A lap vasárnapi számában felsorolja a fekete piaci árakat: M-16-osért 50-60 ezer sékelt kell fizetni (körülbelül hárommillió forintot), az osztrák Glock pisztoly 15 ezer sékelbe kerül (825 ezer forint), egy cseh revolver pedig 11 ezerbe (600 ezer forint). A Kalasnyikov géppisztoly 20-30 ezer sékelt ér (mintegy 1 millió 375 ezer forint), kézigránátot pedig már 500-1000 sékelért (30-60 ezer forint) lehet venni a feketepiacon.

Az üzlet közvetítők segítségével zajlik, a vevőknek nincs tényleges kapcsolata az eladókkal. A közvetítőknek garantálniuk kell, hogy a vásárló nem a rendőrség embere és nem juttatja a hatóságok kezére az eladót. Az arab falvakban egyszerűbb az ügylet lebonyolítása, a zsidó településeken tovább tart az illegális fegyverek beszerzése - írja a Háárec.

Az izraeli rendőrség adatai szerint 2011-ben 1060 lövés dördült el illegális fegyverekből, de ez csak az ismert esetek száma. Tavaly 2650 bűnügyi aktát nyitottak törvénytelen fegyvertartásért, amelyekből 800 vádirat született.

Idén a lap szakértői szerint az internetnek is köszönhetően tovább nőtt az illegális fegyvereladás, ami már aggasztó mérteket ölt. Az eladandó áru egy részét a hivatalosan birtokolt fegyverek elrablásával szerzik, és laktanyákba is betörnek értük.

Az izraeli illegális fegyverkereskedők arzenáljuk egy részét Ciszjordániából, a palesztin biztonsági erőktől szerzik, más részét Jordániából és Egyiptomból csempészik, de légi úton is érkeznek illegális fegyverek, legutóbb például Törökországból.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2012. december 23. 14:26
    „A béke, a békesség mintafajtái. - akinél ilyen /fent!/ fegyverek vannak az ölni akar! - és öl is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom - a népszavazás első eredményei szerint elfogadták az alkotmányt

Az első részeredmények alapján az egyiptomi népszavazás szombati, második fordulójában a… Tovább olvasom