Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Nőtt a korrupció a világon - Magyarországot csak Románia előzi

Magyarországon a megkérdezettek 75 százaléka szerint nőtt a korrupció. A helyzetet csak Romániában tartják rosszabbnak a vizsgált 24 európai ország közül.

Világszerte nőtt a korrupció az utóbbi három évben a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet csütörtökön bemutatott felmérése szerint.

A korrupcióellenes világnapra készült kutatás szerint Magyarország a második legfertőzöttebb a vizsgált európai országok között.
A világszerte megkérdezett több mint 91 ezer ember 56 százaléka véli úgy, hogy hazája korruptabb hely, mint három éve. Minden negyedik ember nyilatkozott arról, hogy legalább egyszer fizetett kenőpénzt az utóbbi 12 hónapban.

A legnagyobb mértékben Észak-Amerikában és Európában nőtt a korrupció. A legkorruptabb társadalmi intézmény a politikai párt, ugyanakkor a legtöbbször rendőröket vesztegetnek meg - mutatta ki a TI közvélemény-kutatása.

Magyarországon a megkérdezettek 75 százaléka szerint nőtt a korrupció. A helyzetet csak Romániában tartják rosszabbnak a vizsgált 24 európai ország közül.

A TI Globális Korrupciós Barométer 2010 című jelentése szerint a magyarok több kenőpénzt fizetnek, mint három éve, ugyanakkor elítélik a jelenséget, és tízből kilenc ember jelentené is, ha korrupciós esettel találkozna.

A 86 országban és államszerű területen - például a Palesztin Autonóm Területeken - végzett kutatás szerint leginkább az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegekre jellemző a megvesztegetés, a gazdagabbak ritkábban élnek a korrupció eszközével. A kenőpénzfizetés leggyakrabban előforduló indoka az, hogy így lehet "elkerülni a problémákat a hatóságokkal".

A korrupció elsősorban a rendkívül szegény országokra jellemző, így például a nyugat-afrikai Libériából származó megkérdezettek 89 százaléka, a kambodzsaiak 84 százaléka számolt be arról, hogy fizetett kenőpénzt az utóbbi egy évben, ugyanakkor Dániában nem akadt senki a megkérdezettek között, aki bárkit is megvesztetett volna az utóbbi 12 hónapban.

A politikai pártok megítélésére jellemző, hogy 10 megkérdezettből 9 gondolja úgy, hogy korruptak. A pártok után a második helyen a közigazgatás következik. A harmadik az igazságszolgáltatás, a negyedik a törvényhozás, az ötödik legkorruptabb társadalmi intézmény pedig a rendőrség a felmérés szerint. A TI korábbi vizsgálataihoz képest a politikai pártok megítélése romlott, az igazságszolgáltatásé pedig javult.

A korrupcióellenes kormányzati intézkedéseket hatástalannak tartja minden második megkérdezett, ami nem jelent változást az előző felméréshez képest, de régiós bontásban tapasztalható elmozdulás: a szovjet utódállamok térségében és Észak-Amerikában javult a kormányzati erőfeszítések megítélése, Fekete-Afrikában - a kontinens Egyenlítőtől délre fekvő területén - és Latin-Amerikában viszont a korábbinál kevésbé tartják hatékonynak a kormányzati fellépést.

Általában véve is alacsony a korrupció elleni küzdelemért felelős intézményekbe vetett bizalom: 4-ből 1 megkérdezett egyetlen formális intézményről sem gondolja, hogy meg tudja fékezni a korrupciót, és 4-ből csupán 1 megkérdezett véli úgy, hogy a kormány vagy a média a siker reményével harcolhat a jelenség ellen.

Ugyanakkor a többség - 10-ből 7 ember - úgy véli, hogy a civilek, az állampolgárok közössége eredményt érhet el. Minden második megkérdezett személyesen is hajlandó volna bekapcsolódni a korrupció elleni harcba, 70 százalék pedig jelentené, ha korrupciós esettel találkozna.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2010. december 10. 13:21
  „"Orbán Viktor szerint jó úton halad Magyarország, amit az is bizonyít,".......no mit is? Ja, hogy itt nem mákkat kábítanak, hanem dumákkal!”
 • 5. janika 2010. december 10. 13:19
  „Mi mást lehet itt várni e rendszertől? Hisz nem volt valódi rendszerváltás.”
 • 4. SC 2010. december 10. 10:28
  „Megjött,provokált,gyűlölködött,elment... :-) Tette a dolgát,amiért fizették,zsebből,korruptan...”
 • 3. meir 2010. december 10. 05:27
  „Magyar Realitas!! lol-lol-lol!!
  igazi Unicum! lol-lol-lol!!-van mire buszkenek lennetek mi??!”
 • 2. szocdem 2010. december 09. 17:18
  „1.:))))))

  Van itt egy nick, aki pár napja ledorongolt, mert azt állítottam, hogy nálunk európai léptékben horror méretü a korrupció.

  Ő ott ámérikában ezt teljesen normálisnak találta:)))))) Talán ezt is a bukott amcsi uzsorásoktól vettük át az IMF hitelekkel?????:))))”
 • 1. janika 2010. december 09. 17:10
  „Hát még, ha azt a 25Í%-ot is megkérdeznek, akkor a világelső lenne a Magyar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washingtonban tárgyalt a magyar belügyminiszter

A szervezett bűnözés elleni közös fellépés állt azoknak a megbeszéléseknek a középpontjában,… Tovább olvasom