Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Nincs több mérgezett szobafestő

EU - Az egyéni felhasználók, saját otthonukat csinosítók és szobafestők voltak az áldozatok - de hamarosan ennek vége, hiszen az EU döntött a diklórmetán nevű rákkeltő oldószer betiltásáról.
A diklórmetán nevű rákkeltő oldószer európai korlátozását szavazta meg szerdai ülésén az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága Brüsszelben.

A könnyen párolgó vegyszerrel a lakosság elsősorban festékeltávolító oldat formájában találkozhatott. A korlátozásra azért volt szükség, mert az utóbbi években sokan meghaltak a diklórmetán használatának következtében. Elsősorban az egyéni felhasználók, saját otthonukat csinosítók és szobafestők voltak az áldozatok, hiszen az ipari üzemekben betartanak bizonyos biztonsági előírásokat.

Az új szabályozás értelmében ezt az oldószert csak az iparban, szigorú biztonsági követelmények mellett lehet a jövőben festékeltávolításra használni. A lakosság és a mesteremberek a számos hasonlóan hatékony, de nem egészségkárosító vegyszer egyikével, vagy például égetéssel szabadulhatnak meg a felesleges festéktől.

Az iparban is szigorúan érvényt kell szerezni a diklórmetánnal kapcsolatos előírásoknak. Egyes európai üzemekben olyan magas koncentrációt mértek ebből az anyagból, ami a dolgozók tíz százalékánál okozna rákot tartós kitettség esetén.

A rákkeltő anyagot zárt közterületeken, például bevásárlóközpontokban és aluljárókban ne használhassák, hiszen az illékony anyag gőze nehezebb a levegőnél, így a mérések szerint lesüllyed, és különösen a gyerekeket veszélyezteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-osztrák tárgyalások a Rábáról

Ausztria - A Rába vízminőségének javítására tett intézkedésekről és a heiligenkreuzi hulladékégető… Tovább olvasom