Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nincs egyezség a szlovák kormánypártok közt

Nincs egyezség a szlovák kormánypártok közt abban, hogy miként használhassák a földrajzi neveket a szlovákiai kisebbségi iskolák. Robert Fico kormányfő pártja, a Smer-Szociáldemokrácia ((szmer...)) azt javasolja, hogy például a magyar iskolák tankönyveiben először a magyar névalak szerepeljen, s azt kövesse a szlovák. Ficóék két koalíciós partnere, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja és a Vladimír Mečiar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom azonban ragaszkodik ahhoz, hogy csakis szlovák földrajzi nevek szerepelhessenek magyar szövegkörnyezetben is.

Az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja javaslatát, mely szerint a megnevezések az adott kisebbség nyelvén kerüljenének a tankönyvekbe, Ficóék elutasítják, a kétnyelvű megoldás azonban elfogadható a számukra. Robert Fico a magyar kollégájával, Gyurcsány Ferenccel november 15-én tartott révkomáromi (Komárno) találkozóján ígéretet tett: mindenki számára megnyugtató módon rendezik a kérdést. Szlovákiában több évtizedes gyakorlat, hogy a kisebbségek saját nyelvükön is használhatják a földrajzi neveket a nemzetiségi iskolákban és az azok számára készült tankönyvekben, segédletekben.

A Slota-párt által felügyelt oktatási tárca azonban az utóbbi időben több olyan tankönyv megjelenését engedélyezte, amelyekben - a magyar szövegben - csak szlovákul tüntetik fel a földrajzi megnevezéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi és helyi újságírókat is elraboltak Szomáliában

A korábbi hírekkel ellentétben nem francia, hanem brit az egyik Szomáliában elrabolt újságíró -… Tovább olvasom